Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

LCHF - förlegat?

2018-02-13 12:56 #0 av: AurorasKök

Jag har ätit LCHF-kost i ca 1 månad. Ingen nämnvärd viktnedgång ännu (har ca 15 kg övervikt) men min kropp mår betydligt bättre. Åt LCHF en sväng 2009 och gick då ned 18 kg på ett år. Sedan blev jag gravid och tappade fokus totalt. Gick upp igen och provade sen massa olika dieter hit och dit med varierande resultat. Hursomhelst så märker jag en STOR skepsis hos många i min omgivning. De påstår att LCHF är en förlegad kost och att många som varmt förespråkade den (exempelvis K Zytomierska) har gått över till andra kostinriktningar eftersom LCHF inte längre är något man använder sig av. Jag förstår inte varför och de förklaringar jag får känns som om de mest är fördomar ”det är farligt på sikt att äta så mkt fett och proteiner” t.o.m min lärare inom livstil och hälsa avfärdade kosten som ”förlegad och fylld av okunskap. Kroppen behöver alla typer av näringsämnen för att kunna må bra” Ingen motsätter sig att man slutar med socker och vitt bröd, men ris och potatis är de ytterst kritiska till att man plockat bort. För att inte säga frukt och underjordsgrönsaker. Ibland blir man nästintill idiotförklarad. Men det faktum att alla kolhydrater, oavsett om de kommer från ett äpple eller från en fralla, omvandlas ju till socker i kroppen. Men de mal på om långsamma kolhydrater och kroppens byggstenar osv i all oändlighet. Det är som att föra en dialog med en knäskål!

Anser du att LCHF är förlegat? Varför? Varför inte?

Anmäl
2018-02-13 12:59 #1 av: AurorasKök

Var vänlig bortse från märkliga meningsbyggnader och språkfel. Jag är lite stressad så jag skrev lite märkligt haha.
”Men det faktum att alla kolhydrater, oavsett om de kommer från ett äpple eller från en fralla, omvandlas ju till socker i kroppen VERKAR DE INTE TA MED I BERÄKNINGEN” skulle det stå 😁

Anmäl
2018-02-13 13:22 #2 av: Namiko

"Det är som att föra en dialog med en knäskål!"
Vi som står utanför LCHF-världen känner likadant när vi pratar med LCHF:are. Faktum är att knäskålar inte är särskilt bra på att prata med varandra.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2018-02-13 15:46 #3 av: parsley

LCHF är inte förlegat. Det finns gott om personer som äter LCHF, har gjort det under flera år och kommer att fortsätta med det Kostdoktorn driver en aktiv blogg på flera språk finansierad av medlemsavgifter och det finns aktiva grupper på Facebook för personer som äter LCHF. Det ges fortfarande ut kokböcker och receptbilagor med LCHF-inriktning.  Ska man se på mattrender så verkar det vara böcker om tarmhälsa som dominerar för närvarande, t ex Food Pharmacy och Happy Food. Det är fullt möjligt att tillämpa stora delar av deras koncept på lågkolhydratkost. 

Idag kanske man kan inte äter LCHF på samma sätt som man gjorde för några år sedan. Receptmässigt har kosten utvecklats. I början var det mycket ägg och bacon. Idag ligger det mer fokus på grönsaker. En del äter mer liberalt och mer kolhydrater och har även lagt till en del rotfrukter. Vissa äter också resistent stärkelse i form av baljväxter eller potatismjöl  för att stötta tarmfloran. Så LCHF idag är inte identisk med det man kanske åt för tio år sedan. 

Finns det fler exempel än Katrin Z som lämnat LCHF? Varför har de i såfall gjort det? Behöver Katrin Z äta LCHF eller kan hon äta lite mer kolhydrater men ändå hålla vikten? Har hon gjort företagsekonomiska avväganden och kommit på att Clean Eating når en större målgrupp än LCHF, samtidigt som man kan göra produkter som ligger lite bättre i pris än en ren LCHF-produkt? Beror det på att en del inom LCHF väljer att bojkotta henne pga föraktfulla uttalanden om överviktiga? En del som ätit LCHF länge kanske går över till en kost som är mer åt paleohållet och mår bra av det, men det är knappast något skäl till att döma ut LCHF som förlegat. 

LCHF är ingen högproteinkost. Man följer livsmedelsverkets rekommendationer om hur mycket protein man ska äta. Hur mycket protein tycker de som du diskuterar med är lämpligt att man äter? Inom LCHF äter man fett och man har gjort den bedömningen att fett är mindre skadligt för kroppen än diverse kolhydrater. Många som äter LCHF äter faktiskt en hel del grönsaker.  Vilka näringsämnen går man miste om, då man inte äter ris och potatis? 

Vad gäller frukt och grönsaker så har man helt enkelt olika värderingar. Frukt innehåller massor av vitaminer och är det bästa man kan äta eller frukt innehåller mindre näringsämnen än grönsaker om man tittar i olika tabeller över näringsintag och fruktos lagras som fett i levern, vilket kan ge upphov till fettlever. 

Anmäl
2018-02-13 16:41 #4 av: sivchen

Jag har ätit enligt LCHF ca 10 år med avbrott några perioder och mår väldigt bra av det (både mage och humör ändras till det bättre).  Men, gå inte enbart på personliga berättelser om LCHF:S effekter. Läs i stället vad forskande t.ex. läkare har undersökt - det finns många studier gjorda om LCHF-liknande dieter. Kolla t.ex.  kostdoktorns sajt

Anmäl
2018-02-13 23:41 #5 av: Sindri

Angående att vi skulle behöva en hel massa "moderna" livsmedel;
Människan utvecklades från en primat bland andra till just människa, på grund av att våra hjärnor växte och då fanns varken ris, potatis, framkorsade frukter (som mest består av socker och vatten) eller frallor. (För den delen inte bacon heller.)
För att vara hänvisade till en så "ensidig" kost i årtusenden får man väl säga att människosläktet klarat sig rätt bra. Att döma av gamla skelett man hittat var vi friska, långa, och kunde blir rätt gamla ända tills man började odla säd och äta den.
Det blev kvantitet på bekostnad av kvalitet.

Och hur mycket olika sorters bröd eller frukter och charkuterier vi än äter idag så fick våra förfäder sannolikt i sig långt fler olika sorters näringsämnen från frön, rötter, blad, grönsaker, frukter och annat. Detta har man också sett idag hos  de stackars "ursprungsbefolkningar" som  lever på vad naturen ger och ännu inte uppfunnit fikat och inte vet vad pasta är.

De har också en tarmflora som  i variation vida överstiger vad vi västerlänningar kan åstadkomma.

Det är inte för inte som allergier, astma, cancer, MS, reumatism, UC och många, många andra sjukdomar kallas vällevnadssjukdomar.

Varför folk överger LCHF? Tjaaa, lättja, inte orka, dålig karaktär, svårt att motstå, svårt att stå emot socialt tryck, inte få med sig familjen...inte vet jag.

Vi är väl alla så skadade av det vi växt upp med. Jag är inget undantag. Har inga problem att hålla mig till LCHF, men jag äter stundom alldeles för mycket av det som är på gränsen. T ex 90%-ig choklad är OK, men kanske inte 4 bitar om dan. Smör är OK, men kanske inte 50 gram rakt av. Etc.

Anmäl
2018-02-14 00:16 #6 av: Zepp

Eh.. jag lixom Sytomerskan äter inte LCHF längre.. iallafall inte jag.. utan mest riktig mat.. att det sen råkar hamna inom LCHF-konceptet får jag nog mest hänvisa till vana?

Osådåså, när man väl vant sig vid ovanan att äta främst riktig mat så får man finna sig att det bland vissa kallas för LCHF!

Iallafall så har jag problem med att äta junkfood.. trots att man borde, för det första så är det inte gott.. det är ofta billigt, men jag mår lixom inte lika bra på det som att äta riktig mat från bra råvaror!

Så näe.. jag ser lixom inte att konceptet är förlegat per se.. utan riktig mat från bra råvaror är det jag känner är dels godast och gör att jag mår bäst!

En annan fördel.. tala nu inte om detta för någon annan.. men man slipper äta/handla hela tiden!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-02-14 09:33 #7 av: Effie

Och definitionsnörden Effie lägger sig I. Hur definierar man LCHF? Och vad kallar man det man äter - och vad innehåller den? Zepp äter "riktig mat"; jaa...vad är det? Zepps variant råkar vara LCHF; min också. Många gillar inte namnet LCHF, och kallar sin mat något annat, bara för att. Även om det är LCHF.

Sedan får man ju själv ta ställning till vad som man tror är nyttigast, och varför.  Strikt LCHF? Paleo (och på vad sätt skiljer sig den från LCHF? Är den skillnaden bra?) GI (och på vad sätt skiljer sig den från LCHF? Är den skillnaden bra?). Eller något annat.

Alla borde veta att vitt ris är bukfylla, och potatis snäppet battre (och kan ätas I begränsad mängd om man tål det). Rotfrukter också. Men man måste ju ta hänsyn till sin egen kropp; har man misshandlat den länge med fettsnålt och kolhydratrikt behöver man nog äta tvärtom.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2018-02-14 12:27 #8 av: AurorasKök

#6 Jag äter LCHF och min kost består enbart av bra råvaror och riktig mat. Precis som din Zepp. Håller med dig om att det bara är en definition. Varför jag kallar min kost för LCHF är just för att största näringskällan är fett och den minsta är kolhydrater. LowCarbHighFat är ju precis vad det är. Äter inte osedvanligt mycket protein, ca 400-500 g/dag, men uppenbarligen är det mycket enligt de som möter min kosthållning med kritik. Framförallt gäller dock kritiken det faktum att jag äter få eller inga kolhydrater. De flesta dagar får jag i mig kolhydrater även om mängden sällan är över 10–20 g/dagen. De menar att kroppen behöver kolhydrater för att må bra och att den forskning som gjorts kring LCHF inte stämmer.

Anmäl
2018-02-14 16:28 #9 av: hemul

4-500 g protein är tveklöst mycket, oerhört mycket t.o.m. Men du kanske menade kött, inte protein? Även då är det mycket om du inte tillhör eliten inom bodybuilding, tyngdlyftning eller liknande.


Anmäl
2018-02-14 17:29 #10 av: Sindri

Kroppen behöver inte specifikt kolhydrater. Kroppen behöver lite glukos, men det kan levern tillverka.

"För i tiden" när man måste vara ekonomisk med allt så var det såklart skönt för kroppen att få vila genom att man kunde tillföra lite glukos utifrån, men det var ju långt från dagens godislådor och bullberg.

Kroppen behöver också fibrer, men det finns bättre sådana än de som finns i apelsiner.

Om du inte äter speciellt mycket kolhydrater och om du mår bra - ja, då behöver väl din kropp inte mer kolhydrater än så.

Vilken forskning om LCHF är förlegad? Såvitt jag vet så finns ingen seriös stor studie om just LCHF. Vad jag vet är att innan vi uppfann jordbruket, innan vi lärde oss att förädla frukt och innan vi hade möjlighet att äta mer än vi behöver så fanns inte detta som vi kallar vällevnadssjukdomar. Och finns det inte heller i de länder där man inte har råd att äta så "varierat" som vi gör.

"Folk" är så oerhört hysterisk måna om sitt fika och sina fruktstunder, det tror jag är hela poängen. Man är så rädd att behöva avstå, många, många fler än de som inser det är sockerberoende, i större eller mindre mängd. Men bry dig inte, ät som du mår bra av.

Anmäl
2018-02-15 07:10 #11 av: Siggebus

För mig är det verkligen inte förlegat - har ätit så här nu i snart 10 år.
Däremot går jag inte runt nu och säger till mig själv "jag äter lchf".
Uttalar inte det till andra heller för den delen - jag liksom bara ÄR i detta.
Jag äter, för mig, VANLIG mat som jag lagar själv och det är absolut varierat.
Äter kött, fågel, fisk etc och till det har jag diverse olika grönsaker, rotfrukter etc.
Jag väljer det jag anser är BRA fetter i själva matlagningen (alltså riktigt smör, fullfet grädde mm). 
Det jag ratar är sånt som jag verkligen inte mår bra av t ex mjölmat, socker etc. 
Jag kan hålla med de som säger att "kroppen behöver många olika näringsämnen" - MEN dit tillhör verkligen inte våra moderna och hårt förädlade mjölsorter och annat skit som matindustrin prackar på oss i enorma mängder veckans alla dagar.

Anmäl
2018-02-15 19:01 #12 av: Zepp

#8

Prexis.. det står lixom inte LCHF på den maten jag köper!

Och tittar man på tallriken så domineras den av grönsaker volymmässigt.. så jag kanske skulle definiera mig som halvvegetarian i stället?

Samtidigt så inser jag, (påstår mig vara lite påläst emellanåt) att större delen utav mina kalorier kommer från fett, dels feta råvaror, dels smör, cocosolja, olivolja, grädde i till och ovanpå maten, samt att jag vet att de skrymmande grönsakerna mest består av vatten och vitaminer.. väldigt lite kalorier sett till volymen!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.