Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Övrigt

Groddar och skott

2018-02-11 03:37 #0 av: hemul

Några pyssliga typer här som håller på med det?  Har just tagit upp det igen. Här läst att man kan grodda quinoa. Nån som fått det att funka och vilken sort köpte ni i så fall? Jag har provat med Garants och den är stendöd.

Här även provat att odla skott av vanliga senaspfrön och de verkar komma igång. Fänkål har jag läst ska bli gott, men min kiloförpackning från invandrarbutiken är inte med på noterna. Får nog slänga det innan det börjar mögla.

Vad gör de med grejerna egentligen? Garant quinoa är eko, så det borde väl inte vara någon läskig kemikaliebehandling ivf.


Anmäl
2018-02-11 19:37 #1 av: hemul

Saltå kvarns quinoa går inte att grodda heller.
http://www.saltakvarn.se/produkter/quinoa-vit/

Att jag är sugen är för att det sägs bli gott, går väldigt fort (typ 1 dygn) och är relativt billigt.


Anmäl
2018-02-12 15:01 #2 av: hemul

Sindri, var är du? Du kan bombis sånt här.Storgråter


Anmäl
2018-02-13 17:59 #3 av: parsley

Garants qiunoa är stendöd. Jag testade den vita, eftersom jag läst att den vita ska vara lättast att grodda.

Ärtskott går bra, men de kräver jord, så det blir lite bökigt.

Chiafrön har också gått bra. Jag tar ett plasttråg från charkdisken och lägger ett vått hushållspapper i, täcker pappret med frön och trär över en platpåse, som jag lämnar en glipa i, så det inte blir för tätt. En gång om dagen vädrar jag och ser till att pappret håller sig fuktigt. Man får knipsa loss groddarna från pappret, så själva fröet blir kvar.

Anmäl
2018-02-13 20:53 #4 av: hemul

Ja, ärtskott jag gjort förr. Idag köpte jag amarant på ICA. De hade flera sorters quinoa, men de var alla mer än dubbelt så dyra som Garant, så jag kunde inte förmå mig. Amarant ska vara släkt med quinoa så jag tänkte testa. Men de var himla små, fröna. Kokade lite till middagen. Blev som en väldigt finkornig gröt, inte alls som quinoa. Ska lägga lite i blöt ikväll får vi se.

Senapsskott blev häftigt! Tog en 3-4 dar då det såg ut som ingenting hände. Sen när jag vaknade igår var det en stor, grön kudde på köksbordet. Spoing bara! Den starka smaken kommer först när man tuggat en stund. Provade att strö på äggröran. Då märkte jag dem inte ens, svalde dem väl hela. Man kanske ska hacka om man ska ha i maten.

Jag investerade faktiskt i ett gäng spirningslådor. Förut har jag tagit köttråg med lite jord i och gladpack över. Men det blir sånt kladd. Var faktiskt värt det lådor. Fortsätter jag tror jag jag ska skaffa några billiga brickor från IKEA eller nåt för ärtskott och sånt. Det går ju åt en del. Trist med all plast bara. Har ju försökt rensa ut det ur köket. Tystad


Anmäl
2018-02-13 21:04 #5 av: hemul

Så här ser gula sanapsskott ut. Eller alltså fröna vara gula. Tror de kommer från Borgeby och är flera år gamla, så inget fel på grobarheten där inte! Skrattar


Anmäl
2018-02-13 21:30 #6 av: hemul

Eftersom tanke och handling är samma sak för mig så provade jag. Lipar

Tog lite senapsskott och körde med en örthackare/örtskärare eller vad det kan heta, gammalt loppisfynd. Blandade med lite CF, saltade och vände ner massor med alfalfagroddar. Supergod sallad med sting! Ska jag göra till maten i morrn.


Anmäl
2018-02-13 23:18 #7 av: Sindri

#2 av: hemul

Haha, jo, groddning har jag hållit på med också, men det var faktiskt länge sedan. Minns att barnen tyckte det var magi.
Sådär som ni beskrivit, med lite papper i ett plasttråg odlade vi smörgåskrasse.
Groddning var något helt annat. Vi körde nog bara alfalfa, väldigt gott, man kanske skulle prova igen....

Så här gjorde vi:
http://www.spisa.nu/4.19294/varufakta/grodda-alfalfa/

Anmäl
2018-02-14 00:57 #8 av: hemul

Jo, det är skillnad på att grodda och att spira, eller odla mikroskott ska det visst heta nu. Cool

Det är ju en sån där grej som går i perioder. Vet inte varför man slutar, men när man väl gjort det glömmer man liksom bort det länge och väl.


Anmäl
2018-02-14 08:08 #9 av: Sindri

Oftast för att man reser bort och tappar rutiner/glömmer när man kommer hem.
Vill minnas att en varm sommar kändes det för osäkert att våga grodda och sedan försvann det nog.

Anmäl
2018-02-14 16:29 #10 av: hemul

Jo, så är det väl. Konstigt bara att man glömmer det går så långt mellan varven utan att man tänker på det alls.


Anmäl
2018-02-15 02:44 #11 av: hemul

Borgebys bruna senapskornen gror också. ICAs amaranth verkar stendöd.


Anmäl
2018-02-15 08:56 #12 av: Sindri

Nu kan jag ju inte allt om förutsättningar för att olika frön skall gro, men jag skulle bli väldigt fundersam över frön som inte vill gro alls. Skulle direkt misstänka att de var bestrålade.

Anmäl
2018-02-15 13:43 #13 av: hemul

Ja, nåt är det ju. Man kanske kunde fråga på Saltå Kvarns sajt? De svarar ju på frågar ivf. Vad dåligt att det står på en del av deras grejer att de är bra att grodda fast de kanske inte alls duger till det förresten! Kolla här:
http://www.saltakvarn.se/recept/grodda/#comment-31842


Anmäl
2018-02-15 14:14 #14 av: Sindri

Känns jättefräckt att säga, men sånt som kommer från Kina skulle jag tyvärr inte alls lita på.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.