Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Mat - Livsmedel

Psyllium = fiberhusk?

2017-12-10 01:42 #0 av: hemul

Jo, jag vet. Men är de två nedanstående produkterna helt jämförbara? Stämmer det med recept och så oavsett vilket som står i receptet?

Lindroos Fiberhusk
https://www.willys.se/produkt/Fiberhusk-Glutenfri-Bakning-101234770_ST
Finax Psyllium
https://www.willys.se/produkt/Psyllium-101148759_ST

Finax är ganska mycket billigare. Hittade även Risenta Psylliumhusk som jag också tror är "pulver", men det ligger mittemellan prismässigt så inte så intressant.
https://www.willys.se/produkt/Psylliumhusk-101225278_ST

Jag brukar inte använda fiberhusk och nu försöker jag lära mig baka glutenfritt (till andra, ej LC) och har hittat en del intressanta recept med fiberhusk. De flesta ingredienser är rätt dyra så jag vill inte förstöra för många provbak genom att välja fel vara liksom. Misstagen får jag stå för själv liksom och jag tänker ju inte äta ens av de lyckade bröden (mer en en liten bit för kvalitetskontroll då) så det gäller att minimera förlusterna. Blinkar

Och jösses vilken namnförvirring det är! Blir ju helt konfys. Förbryllad


Anmäl
2017-12-10 08:18 #1 av: LenaK63

Jag har använt båda de översta och har inte märkt någon skillnad. Risantas har jag inte använt.

Anmäl
2017-12-10 11:17 #2 av: peoy

Utan att långförklara , så är de inte samma. Snålar du och köper Finax-varianten får du ta 1,5ggr den mängd som skulle gått av fiberhusk, och då blir det istället dyrare (om inte fiberhusk gått upp ännu mer i pris efter att jag slutade laga mat & baka lchf)..

Sen ska du också ta hänsyn till att förpackningarna är olika stora och att pulvret väger olika (dvs påsen räcker till olika antal matskedar)
Fiberhusk: 300g, 10g/msk
Finax Psyllium: 200g, 12,5g/msk

Anmäl
2017-12-10 19:14 #3 av: hemul

Jaha, nu blev jag ju förvirrad.

Hur menar du, peoy? Tar du 1.5 ggr mer i volymmått eller vikt? Får inte ihop det riktigt för du säger ju att Finax produkt väger mer per volymenhet, så det känns ju då som den borde vara den drygare om man kör med volymmått.

Jag har recept som använder både vikt och volym.


Anmäl
2017-12-11 09:52 #4 av: Sindri

Jag har i princip alltid använt Finax Psyllium (Lindroos är löjligt dyra och har för mycket förpackningsmaterial dessutom) och använder inte mer än vad som står även om det står husk. Om jag t ex dubblar ett recept behöver jag ofta inte ta dubbelt så mycket psyllium för att det skall funka.
Jag använder vikt i vissa recept, volym i vissa, funkar vilket som.

Anmäl
2017-12-12 16:48 #5 av: hemul

OK, jag tror jag litar på er som tycker det är samma. Två mot en vinner! Blinkar


Anmäl
2017-12-14 13:22 #6 av: Tokryck

Jag lägger till att även jag använder Den billiga och använder inte heller mer. Så tre mot ett Skrattar

Anmäl