Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT)

- Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Hur få tjockare sås?

2017-11-10 15:30 #0 av: ny.här

Alltså vet inte om jag är korkad eller men hur får man tjockare sås? Nu menar jag en vanlig brunsås till typ kött/köttbullar. Jag har vanlig vispgrädde men såsen blir lika tunn som ovispad grädde. Det måste ju inte vara en riktigt tjock sås men liksom lite i alla fall.

Anmäl
2017-11-10 15:37 #1 av: Malinolsn

Gör en redning :) 



Anmäl
2017-11-10 15:38 #2 av: ny.här

av vad??

Anmäl
2017-11-10 16:07 #3 av: parsley

Det finns en del som reder med arrowrot eller potatismjöl inom LCHF. Dessa redningar ger en del extra kolhydrater, men om du inte jagar kolhydrater så kanske de kan fungera om du vill ha en tunnare sås typ brunsås och inte äta göra en sås på t ex grädde som kokar ihop.  Tror även man kan reda med bovetemjöl. Bovete är en ört, så den är godkänd inom LCHF, av den anledningen, men man kan inte äta några större mängder pga kolhydratshalten. Tyvärr vet jag inte hur mycket man ska ta om man använder bovetemjöl. 

Anmäl
2017-11-10 16:34 #4 av: ny.här

Det funkar inte med äggula?

Anmäl
2017-11-10 16:44 #5 av: Malinolsn

Tycker #3 gav ett bra svar :) 
Har aldrig provat med äggula, men testa! :D 



Anmäl
2017-11-10 17:10 #6 av: Lisabet

Jag har använt äggula, och det blir bra, men den såsen får aldrig koka när man tagit i gulorna, för då blir det omelett. Och man får vispa som sjutton.
Numera använder jag cashewnötsmör eller mandelsmör. Det är lite enklare och lite mer förlåtande, även om cashewnötsmöret också kräver en del vispning, för det är så fast.

Anmäl
2017-11-11 03:17 #7 av: hemul

Har du grädde i så är det ju inte en brunsås. Då är det en gräddsås. Koka ihop den bara så tjocknar den. Har du i lite buljong (riktig, geléig sådan) så hjälper det till. Eller som andra föreslagit, ta lite mjöl. Det behövs inte många gram för att få resultat när man har grädde i. Jag brukar ta en tsk majsmöl när jag ill ha mycket sås utan att komma upp i hemska mängder kalorier genom att ta jättemycket grädde. 1 msk ~= 3 g > 2 g kh. Till en portion alltså.

Jag tar majsmjöl för efter många års kladdande med rismjöl och allt möjligt insåg jag att majsmjöl är mest likt vetemjöl. Glutenfritt är det också. Det här köper jag på Hemköp, men det är fraktfritt från Bodystore.

https://www.bodystore.com/mjol-majsmjol-polenta-eko-500-g


Anmäl
2017-11-11 10:52 #8 av: Vivisfaxarn

Jag saknar Redix, som fanns förr. Har forskat men utan resultat. Tror det var Konjacrot. Nån som vet?

Anmäl
2017-11-11 17:20 #9 av: Zepp

hemulen vet.. av lång erfarenhet.. och jag håller med henne.. nemas problemas med lagom konsistens på brun/gräddsås, den skall bara sjudas tillräckligt länge!

Redning är lixom fusk.

Men.. om man skulle spilla lite mjöl i en sås av misstag, dvs enskilda gram.. så får ni en frisedel utav mig!

Funkar även enligt vissa att spilla lite ost/riven eller mjukost/färskost?

Sen så.. tjocka såser är väl typ 90-tal.. nu så är modet mer rinniga varianter?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-11-11 19:30 #10 av: mafmaria

Jag hakar på koka-länge-spåret. Grädde utan annat än lite köttsaft eller så i pannan efter stekning behöver bara koka en längre stund så tjocknar den. (Om man gjort egen gräddkola nån gång vet man att det kan ta tid innan det tjocknar.)

Anmäl
2017-11-12 00:16 #11 av: hemul

Inte för det spelar så stor roll, men jag skrev fel ovan. Jag menade att de blev mindre än 2 g, men råkade skriva mer än (>) av misstag.

Problemet med sås utan mjöl är inte att få den att tjockna. Det är att få tillräckligt mycket sås utan att använda decilitervis med grädde.Blinkar


Anmäl
2017-11-12 07:38 #12 av: Siggebus

Neutral Filadelfia-ost om jag vill ha det tjockare i någon maträtt - fast för det mesta bryrjag mig inte om det blir tunt.

Anmäl
2017-11-12 09:42 #13 av: hemul

Det funkar ju om man inte störs av ostigheten, men jag tror inte man sparar så himla mycket kolhydrater på det. Max 1 g skulle jag gissa (skulle tro man behöver minimum 25 g ost).


Anmäl
2017-11-12 09:44 #14 av: CasaRamon

#12

När jag gör sås så använder jag också färskost typ Philadelpia -ost och grädde. För min del så blir den lagom tjock. Det behövs inte något mjöl alls.

Anmäl
2017-11-12 09:53 #15 av: ashe

Jag dukar med sked för mej!

Anmäl
2017-11-12 17:34 #16 av: hemul

Det är bara det att det nog blir nog nästan lika mycket kolhydrater som om man hade använt mjöl.


Anmäl
2017-11-12 18:37 #17 av: mafmaria

Men utan mjöl slipper man gluten. Om man nu vill slippa det. Glad

Anmäl
2017-11-12 19:51 #18 av: Siggebus

#17 Håller absolut med där - gluten vill jag inte ha 

Anmäl
2017-11-13 17:13 #19 av: hemul

Alla mjölsorter innehåller inte gluten. Ris, majs, arrowrot har redan nämnts.


Anmäl
2017-11-13 17:16 #20 av: Siggebus

#19
Nej det är jag medveten om. Men för min del blir det färskost typ neutral Philadelfia om jag vill ha det lite tjockare.

Anmäl
2017-11-13 19:10 #21 av: hemul

Jaha, men du höll ju med amfmaria om att använde färskost för att slippa gluten. Alla kanske inte gillar ost i såsen och då kan det ju vara bra att veta att det finns glutenfritt mjöl och att det inte behöver springa iväg med kolhydraterna. Jag vet inte hur mycket ost man tar, men en rågat matsked åtminstone kan jag tänka mig. Då blir det nog hugget som stucket med kolisarna jämfört med med tsk majsmjöl.


Anmäl
2017-11-14 14:55 #22 av: nilu

Vi använder bara creme fraiche när vi gör sås. Till köttbullar/biffar blir det med Worchestersauce och koncentrerad kalvbuljong. Hur gott som helst.

Anmäl
2017-11-14 18:16 #23 av: Siggebus

# 21
Japp, självklart höll jag med om färskost eftersom jag utgår ifrån hur jag brukar göra, 
Det utesluter förstås inte att andra kanske vill ha det du nämnde.

Anmäl
2017-11-15 06:37 #24 av: hemul

Att använda ost istället för mjöl för att slippa gluten, skulle jag ju ha skrivit. Men nog om det. Med tillräckligt mycket grädde behövs ingenting alls, det är vi väl ivf ense om. Skrattar


Anmäl
2017-11-15 15:33 #25 av: Vivisfaxarn

Ingen som vet nåt om Redix? Kolhydratfritt! Funkade perfekt.

Anmäl
2017-11-15 18:20 #26 av: Zepp

Om jag inte minns helt fel så består REDIX utav samma som mina Shiratakinudlar som jag har hemma utifall min mor vill ha pasta.. hon märker ingen skillnad.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Shiratakinudlar

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-11-15 19:05 #27 av: Vivisfaxarn

Ja, det verkar var Konjacrot i dom!

Anmäl
2017-11-19 11:13 #28 av: Vivisfaxarn

Köpt och klart. Googlade igen och hittade Konjacrot, köpte tre påsar!
För mej det absolut bästa sättet att göra lite tjockare. Nu är jag nöjd!

Anmäl
2017-11-21 10:12 #29 av: ashe

Hur blir redning med konjacrot? Simmig som mjölredning (vanlig sås) eller med geléig som potatismjölsredning (rabarberkräm)?

Hur mycket, eller snarare lite, tar du till en sås?

Anmäl
2017-11-21 20:33 #30 av: Zepp

Slemigheten lär bero på mängden redix och vätskemängden!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.