Annons:
Etikettallt-om-lågkolhydratkost
Läst 9667 ggr
ny.här
2017-11-10 15:30

Hur få tjockare sås?

Alltså vet inte om jag är korkad eller men hur får man tjockare sås? Nu menar jag en vanlig brunsås till typ kött/köttbullar. Jag har vanlig vispgrädde men såsen blir lika tunn som ovispad grädde. Det måste ju inte vara en riktigt tjock sås men liksom lite i alla fall.

Annons:
Malinolsn
2017-11-10 15:37
#1

Gör en redning :)

ny.här
2017-11-10 15:38
#2

av vad??

parsley
2017-11-10 16:07
#3

Det finns en del som reder med arrowrot eller potatismjöl inom LCHF. Dessa redningar ger en del extra kolhydrater, men om du inte jagar kolhydrater så kanske de kan fungera om du vill ha en tunnare sås typ brunsås och inte äta göra en sås på t ex grädde som kokar ihop.  Tror även man kan reda med bovetemjöl. Bovete är en ört, så den är godkänd inom LCHF, av den anledningen, men man kan inte äta några större mängder pga kolhydratshalten. Tyvärr vet jag inte hur mycket man ska ta om man använder bovetemjöl.

ny.här
2017-11-10 16:34
#4

Det funkar inte med äggula?

Malinolsn
2017-11-10 16:44
#5

Tycker #3 gav ett bra svar :) 
Har aldrig provat med äggula, men testa! :D

Lisabet
2017-11-10 17:10
#6

Jag har använt äggula, och det blir bra, men den såsen får aldrig koka när man tagit i gulorna, för då blir det omelett. Och man får vispa som sjutton.
Numera använder jag cashewnötsmör eller mandelsmör. Det är lite enklare och lite mer förlåtande, även om cashewnötsmöret också kräver en del vispning, för det är så fast.

Annons:
hemul
2017-11-11 03:17
#7

Har du grädde i så är det ju inte en brunsås. Då är det en gräddsås. Koka ihop den bara så tjocknar den. Har du i lite buljong (riktig, geléig sådan) så hjälper det till. Eller som andra föreslagit, ta lite mjöl. Det behövs inte många gram för att få resultat när man har grädde i. Jag brukar ta en tsk majsmöl när jag ill ha mycket sås utan att komma upp i hemska mängder kalorier genom att ta jättemycket grädde. 1 msk ~= 3 g > 2 g kh. Till en portion alltså.

Jag tar majsmjöl för efter många års kladdande med rismjöl och allt möjligt insåg jag att majsmjöl är mest likt vetemjöl. Glutenfritt är det också. Det här köper jag på Hemköp, men det är fraktfritt från Bodystore.

https://www.bodystore.com/mjol-majsmjol-polenta-eko-500-g

Vivisfaxarn
2017-11-11 10:52
#8

Jag saknar Redix, som fanns förr. Har forskat men utan resultat. Tror det var Konjacrot. Nån som vet?

Zepp
2017-11-11 17:20
#9

hemulen vet.. av lång erfarenhet.. och jag håller med henne.. nemas problemas med lagom konsistens på brun/gräddsås, den skall bara sjudas tillräckligt länge!

Redning är lixom fusk.

Men.. om man skulle spilla lite mjöl i en sås av misstag, dvs enskilda gram.. så får ni en frisedel utav mig!

Funkar även enligt vissa att spilla lite ost/riven eller mjukost/färskost?

Sen så.. tjocka såser är väl typ 90-tal.. nu så är modet mer rinniga varianter?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

mafmaria
2017-11-11 19:30
#10

Jag hakar på koka-länge-spåret. Grädde utan annat än lite köttsaft eller så i pannan efter stekning behöver bara koka en längre stund så tjocknar den. (Om man gjort egen gräddkola nån gång vet man att det kan ta tid innan det tjocknar.)

hemul
2017-11-12 00:16
#11

Inte för det spelar så stor roll, men jag skrev fel ovan. Jag menade att de blev mindre än 2 g, men råkade skriva mer än (>) av misstag.

Problemet med sås utan mjöl är inte att få den att tjockna. Det är att få tillräckligt mycket sås utan att använda decilitervis med grädde.😉

Siggebus
2017-11-12 07:38
#12

Neutral Filadelfia-ost om jag vill ha det tjockare i någon maträtt - fast för det mesta bryrjag mig inte om det blir tunt.

hemul
2017-11-12 09:42
#13

Det funkar ju om man inte störs av ostigheten, men jag tror inte man sparar så himla mycket kolhydrater på det. Max 1 g skulle jag gissa (skulle tro man behöver minimum 25 g ost).

Annons:
CasaRamon
2017-11-12 09:44
#14

#12

När jag gör sås så använder jag också färskost typ Philadelpia -ost och grädde. För min del så blir den lagom tjock. Det behövs inte något mjöl alls.

ashe
2017-11-12 09:53
#15

Jag dukar med sked för mej!

hemul
2017-11-12 17:34
#16

Det är bara det att det nog blir nog nästan lika mycket kolhydrater som om man hade använt mjöl.

mafmaria
2017-11-12 18:37
#17

Men utan mjöl slipper man gluten. Om man nu vill slippa det. 🙂

Siggebus
2017-11-12 19:51
#18

#17 Håller absolut med där - gluten vill jag inte ha

hemul
2017-11-13 17:13
#19

Alla mjölsorter innehåller inte gluten. Ris, majs, arrowrot har redan nämnts.

Siggebus
2017-11-13 17:16
#20

#19
Nej det är jag medveten om. Men för min del blir det färskost typ neutral Philadelfia om jag vill ha det lite tjockare.

Annons:
hemul
2017-11-13 19:10
#21

Jaha, men du höll ju med amfmaria om att använde färskost för att slippa gluten. Alla kanske inte gillar ost i såsen och då kan det ju vara bra att veta att det finns glutenfritt mjöl och att det inte behöver springa iväg med kolhydraterna. Jag vet inte hur mycket ost man tar, men en rågat matsked åtminstone kan jag tänka mig. Då blir det nog hugget som stucket med kolisarna jämfört med med tsk majsmjöl.

nilu
2017-11-14 14:55
#22

Vi använder bara creme fraiche när vi gör sås. Till köttbullar/biffar blir det med Worchestersauce och koncentrerad kalvbuljong. Hur gott som helst.

Siggebus
2017-11-14 18:16
#23

# 21
Japp, självklart höll jag med om färskost eftersom jag utgår ifrån hur jag brukar göra, 
Det utesluter förstås inte att andra kanske vill ha det du nämnde.

hemul
2017-11-15 06:37
#24

Att använda ost istället för mjöl för att slippa gluten, skulle jag ju ha skrivit. Men nog om det. Med tillräckligt mycket grädde behövs ingenting alls, det är vi väl ivf ense om. 😃

Vivisfaxarn
2017-11-15 15:33
#25

Ingen som vet nåt om Redix? Kolhydratfritt! Funkade perfekt.

Zepp
2017-11-15 18:20
#26

Om jag inte minns helt fel så består REDIX utav samma som mina Shiratakinudlar som jag har hemma utifall min mor vill ha pasta.. hon märker ingen skillnad.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Shiratakinudlar

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Vivisfaxarn
2017-11-15 19:05
#27

Ja, det verkar var Konjacrot i dom!

Annons:
Vivisfaxarn
2017-11-19 11:13
#28

Köpt och klart. Googlade igen och hittade Konjacrot, köpte tre påsar! För mej det absolut bästa sättet att göra lite tjockare. Nu är jag nöjd!

ashe
2017-11-21 10:12
#29

Hur blir redning med konjacrot? Simmig som mjölredning (vanlig sås) eller med geléig som potatismjölsredning (rabarberkräm)?

Hur mycket, eller snarare lite, tar du till en sås?

Zepp
2017-11-21 20:33
#30

Slemigheten lär bero på mängden redix och vätskemängden!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Vivisfaxarn
2017-11-22 08:20
#31

Säger som min mamma alltid sa när jag frågade om mängder: ”Det ser du!” Men allvarligt talat, jag provar mej fram. Jag använder det mest till grytor och soppor. Gillar inte tunna soppor! Då är ju grytorna så olika stora.

Upp till toppen
Annons: