Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Hälsa

Sojafärs nyttigt el onyttigt?

2017-10-25 12:33 #0 av: triumpha

Jag är inte vegan eller så men jag känner att jag vill minska min konsumtion av kött. Som det varit ett tag har jag ätit kött varje dag och jag vill undvika att fortsätta så. Jag letar alternativ till t.ex köttfärs och har hittat sojafärs (kallpressade sojabönor står det att det är)

Hur är det för hälsan att äta? Att det innehåller en del kolhydrater gör mindre då jag inte längre behöver vara lika strikt som i början. Men förutom mer kolhydrater, är sojafärs ett nyttigt alternativ till köttfärs?

Anmäl
2017-10-25 13:15 #1 av: parsley

Anna Hallén, kostrådgivare med inrikting mot LCHF, om soja.  Soja bör undvikas inom LCHF,  undantag t ex sojasås som man har som krydda eller smaksättning i maten och äter i små mängder. https://www.annahallen.se/soja/

Kan du tänka dig qourn? 

En del kombinerar LCHF med baljväxter, då dessa innehåller resistent stärkelse, som är bra för tarmfloran. Birgitta Höglund har skrivit om det på sin blogg, bl a och Litsfeldt-Olofsson har skrivit en bok som heter låt Bönor förändra ditt liv. Det är en faktabok med ett par recept och det kommer att komma en kokbok med baljväxtrecept. Moniqe Forslund har skrivit om bönor på sin blogg Lifezone. En del menar att baljväxter inte hör hemma inom LCHF, men om du vill äta mindre kött så kanske det kan vara ett alternativ.  Du kan t ex äta svarta bönor, kidneybönor, mungbönor eller kikärtor.  Vita bönor är sämre och jag är lite osäker på hur det är med linser. 

Anmäl
2017-10-25 15:31 #2 av: triumpha

Ja jag kan nog tänka mig quorn också. Det lät ju inte så trevligt det som hon skrev om soja :/

Tack!

Anmäl
2017-10-26 02:33 #3 av: hemul

Tänk på att kött inte bara är en källa till protein. Kontgjorda ersättningar som quorn innehåller inte alla näringsämnen som kött gör. Nu lär du nog inte få några brister för att du äter quorn nån gång då och då, men om man går in för det mer storskaligt bör man nog beakta detta.

Själv skulle jag vilja äta mindre industrikött och istället äta kött från bra uppföda gräsbetande kor och vilt. Och mycket mera fisk. Men vem fasiken har råd med det?


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.