Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Sömn, mat och vikt

2017-09-11 11:53 #0 av: Sindri

Att döma av en del inlägg här, och när man läser artiklar om vikt, så är det fler än jag som går upp i vikt av för lite sömn. Något som skulle ha med kortisol att göra vad jag förstår. Det verkar vara det "normala"-

Men - hur funkar de människor som går ner i vikt av för lite sömn? Har de ingen kortisolproduktion eller är det något annat som spelar in?
Jag vet flera personer i en släkt som fungerar på det sättet. Fullt friska, jättebra värden, bra kondition, får inga sjukdomar som cancer eller så. Äter som hästar av vad som helst och lever länge.
Det enda negativa är att de kan bli lite för magra på ålderns höst.
Hur gör en sån person som behöver gå upp i vikt?

Anmäl
2017-09-14 09:13 #1 av: Sindri

Ingen här som har några tankat om detta? Eller kunskaper jag inte läst om?

Som ett brev på posten skriver SvD idag om just detta, samt om olika dygnsrytmer. Tyvärr bara tillgängligt för prenumeranter, men såna artiklar brukar släppas fria efter ett tag.

https://www.svd.se/avgorande-timme--senare-maltid-okar-risken-for-fetma

Studien har publicerats här:
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2017/09/06/ajcn.117.161588

Om dygnsrytm
https://www.svd.se/5-forbluffande-fakta-om-din-biologiska-klocka

Står tyvärr inget om bakgrund till artikeln där.

Allt som står där stämmer in på mig, men hur är det då med dem som fungerar tvärtom?

Anmäl
2017-09-14 10:28 #2 av: Effie

Jag har absolut ingen aning, även om jag försöker läsa på och förstå.  Men jag kan tänka mig att Martina Johansson (http://martinajohansson.se/) skulle kunna veta något om detta. Hon skriver ju böcker om hormoner.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2017-09-14 11:45 #3 av: hemul

Jag är lite förvirrad beträffande det här. Numera hör/läser man om att stress och sömnbrist leder till viktuppgång. Tidigare ledde stress till avmagring. Och faktum är att de människor jag känt som varit stresstyper, nervösa, ängsliga har varit magra. Får inte ihop det.


Anmäl
2017-09-14 18:34 #4 av: Skymning

Jag tror det beror på individen och hur denne svarar på stress. Vi är alla olika.

Anmäl
2017-09-14 20:21 #5 av: Zepp

Allt  är stress.. att födas är stress.. att föda är stress, att bli förälder är stress samt att växa upp, att äta är stress, att motionera/studera, jobba är stress!

Dvs livet är en sexuellt överförd åkomma som leder till döden.. förr eller senare.. oftast innan man fyllt 90-100 år!

Oså hoppar vi osökt in på medelålderns problematik.. tristess.. ouppfyllda förväntningar på livet!

Grejen är att om man sover som en stock och vaknar utvilad så är det ett tecken på att man är frisk!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-15 11:56 #6 av: Skymning

#5 "Grejen är att om man sover som en stock och vaknar utvilad så är det ett tecken på att man är frisk!"

Det är ju helt klart en bra början. Glad

Anmäl
2017-09-15 12:09 #7 av: Effie

#5 Det är klart att det är mycket som är stress. Vi är gjorda för stress. Vad vi inte tål är kronisk stress. Det ska vara stress - avslappning - stress - avslappning. Men går kortisolet på högvarv jämt, så får det konsekvenser. Det trodde jag faktiskt var självklart.

Tanken är ju att man ska må bra och njuta av livet så länge som möjligt - och är man stressed jämt, och därmed har svårt att sova, så är njutandet svårt.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2017-09-15 18:57 #8 av: Sindri

Min undran gällde ju de som tydligen inte får kortisolpåslag av för lite sömn.

De som sover lite, äter mycket, stressar en del, men ändå har supervärden över hela linjen, bra kondis, bra muskler och går ner i vikt istället för upp.

Anmäl
2017-10-04 21:38 #9 av: Margareta

Årets nobelpris i medicin handlar om dygnsrytm. De har kanske svaret?

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2017-10-04 22:10 #10 av: Zepp

#9

Finns rätt många.. eller iallafall en del som lever urusla liv och dör typ mellan 90 och hundra.

Gener har nog cirka 50 av orsakerna?

Såå.. då kanske man skall skita i alla kost och livstilsråd.. ja vet man med sig att man har supergener så kan man göra så.. vi andra får ta det särkra före det osäkra

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-10-04 22:50 #11 av: Sindri

Nej, det är inte svaret. De bekräftar ju bara det som händer de flesta som sover och äter fel.
Min undran gäller de som reagerar tvärtom. De som går ner i vikt av att sova för lite, och INTE går upp i vikt av att äta bröd, pasta, gluten mm.

Anmäl
2017-10-05 16:01 #12 av: hemul

Det finns ett gammalt blogginlägg som jag tappat bort länken till. Tror det var Eades (Protein Power) som skrev det.  Nån av lowcarbläkarna som fanns innan LCHF ivf. Han hade ivf en rimlig förklaring till varför en del inte blir feta av kolhydrater.  Har försökt söka förr och orkar inte igen, men om någon annan känner sig manad så...


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.