Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

Rapsolja

2017-08-21 16:48 #0 av: fiskenihavet

Är rapsolja en bra olja? Har hört att den inte är så hälsosam. Bör den i tillägg stå kallt för att inte härskna?

Anmäl
2017-08-21 19:28 #1 av: Zepp

Problemet med Rapsolja är Erukasyra, dvs en Omega-9 syra som är giftig!

Såå, därför har Rapsolja varit olämpligt för mäniskoföda!

Iallafall.. alla vill ju äta vegetabiliskt och gärna oljor, helst billigt!

Såå, odlare/växtutvecklare har tagit fram raps som har lägre halt giftig Erukasyra.. så nu får man i USA sälja oljan med max 2% Erukasyra, i EU max 5 %!

Välj i så fall den amerikanska för säkerhets skull.. och ta den i små mängder.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-08-22 09:22 #2 av: lchfmika

#1 Wow det visste jag inte. Då blir det mindre rapsolja hemma här. Har du tips på vilken olja man kan byta ut rapsoljan med när man friterar eller gör Aioli, för exempelvis? Som inte ger den där oljiga smaken.

Anmäl
2017-08-22 11:38 #3 av: hemul

Det som diskuteras nu är väl andra problem med rapsoljan än just erukasyran.

Aïoli ska ju smaka oliv, så där är väl olivolja självklart. Det är svårare med majo tycker jag. Vi är ju invanda på hur Findus majonnäs smakar och jag har svårt för olivsmaken där.

Fritera kan man göra i ister eller talg. Eller kokosolja, men det blir rätt dyrt. Eller för all del ghee.

Djurfetter måste renas från proteiner och vävnadsrester för att tåla den höga temperaturen och för att stå sig. Men det är väldigt lätt att göra själv. Det finns instruktioner att hitta på nätet, men i korthet så skär du fettet i småbitar och värmer på inte allt för hög värme i en kastrull/gryta tills det börjar bubbla. Då sänker du till lägsta värmen (som fortfarande ger bubblor, ettan på min gamla spis med plattor). Bitarn kommer efterhand att krympa till små knorvar och det blir mer och mer fett i kastrullen. När det verkar färdigt och fettet ser alldeles klart ut låter du det svalna lite (säkerhetsåtgärd!) och sen silar du upp fettet på burkar. Står sig jättelänge och behöver egentligen inte ens stå i kylen.

Späck att smälta ister av brukar kosta runt 20 kr/kg och talg ungefär 30 kr. Vilken butik som helst med charkdisk och säkert en del andra också kan beställa hem det till dig. Utbytet blir ju inte 100%, men 85% kan man nog komma upp i, särskilt från späck. Talg brukar ge mer skräp, beror lite på vad man får för bitar, men det kan t.o.m. innehålla lite köttrester. Så så farligt dyrt blir det inte.

Knorvarna är rätt goda att äta med lite salt på. Men det är väldigt mäktigt och funkar inte så bra att spara, så jag brukar slänga det mesta.


Anmäl
2017-08-22 20:25 #4 av: Zepp

Håller som vanligt med Hemul här!

Man friterar överhuvdtaget inte i rapsolja.. iomed att den inte tål hög temperatur!

Man friterar i Cocosolja eller ister!

Dvs om vi pratar om att använda en fritös!

Silverpaketen i margarinhyllan duger antagligen rätt bra.. iallafall för fritering i fritös?

Aioli är som sagt ett recept där det som regel ingår någon dyrare olivolja.. typ Gentile?

Hemmagjord Majo kan man säkert använda rapsoljan till.. såvida man inte lever av Majo!

Dvs jag köper Kavlis Majo!

Oså.. pratar vi fritering i ugn, där vi skvätt på någon olja.. det mesta stannar på ugnsplåten.. det e därför de är så himla jobbiga att diska efteråt!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-08-23 08:26 #5 av: lchfmika

Å ja. Läste denna http://www.spisa.nu/3.11567/varufakta/om-frityroljor/ för länge sedan och därför trott att rapsolja var perfekt till fritering. Men då vet jag det och ska försöka hitta ett annat alternativ som inte är så dyrt. Eller så får jag sluta fritera helt. ;)

Att Aioli ska vara med olivolja visste jag inte heller. Lär mig massa nya saker här idag. :D Har bara gjort det med ägg och rapsolja eller solrosolja. Jag splittar sen på satsen i tre delar och gör en "aioli" av den ena delen, en senapsås av den andra och tredje blir vanlig majonäs.

TS - Förlåt att jag "stal" tråden din. Men detta var väldigt intressant. :)

Anmäl
2017-08-23 12:58 #6 av: hemul

Det finns nog inga färdiga alternativ som inte är dyra. Rapsolja hör nog till de bättre vegoljorna med tanke på värmetålighet o.s.v. Som sagt, gör eget. Nu äter du väl inte potatis, men du kan inte ana hur god pommes det blir om man kör i nöttalg!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.