Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

Salami/påläggskorv utan Nitrit? Tips!

2017-07-12 20:17 #0 av: jmbjörkman

hej!

Min fråga är om det är någon som håller koll på dagens utbud av nitritfri Salami. Letade via Sök här, men bara "gamla" inlägg.

Vi kom just hem från semester i Danmark där vi hittade det, och så kom önskan att hitta det hemma här också!!

Tackar på förhand! <3

Malin i Gbg

Anmäl
2017-07-14 17:47 #1 av: Zepp

Kravmärkta produkter innehåller inte Nitrit.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-08-11 17:16 #2 av: graleh

Alla kravmärkta produkter jag hittat innehåller nitrit. 

Jag har aldrig hittat chark som inte innehåller nitrit. Även om jag så åkt ut på gårdar och köpt direkt från bonden, så innehåller de alltid nitrit. Någon sa åt mig att det är reglerat när man säljer chark att produkten ska innehålla nitrit. 

Anmäl
2017-08-13 19:16 #3 av: Zepp

Nitrit är inte godkänt av Krav!

"I KRAV-märkt chark slipper du tillsatsen nitrit. Denna tillsats är vanlig i charkprodukter och även tillåten i ekologiska livsmedel som är producerade enligt EUs regler för ekologisk produktion. Nitrit är ett salt som ger produkterna röd färg och har en konserverande effekt så att hållbarhetstiden kan förlängas. Men nitrit kan omvandlas till nitrosaminer i våra magar och befaras vara cancerframkallande. Av försiktighetsskäl godkänner KRAV därför inte nitrit. Med god hygien och kortare hållbarhet behövs inte nitrit."

http://www.krav.se/tillsatser

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-08-14 12:13 #4 av: graleh

Så pass! Tack då ska jag söka vidare efter riktig kravmärkt korv. 

Anmäl
2017-08-14 15:42 #5 av: [Baltazar13]

Mynta Eko  på hisingen har nitritfria charkvaror. Salami och även bacon.

Anmäl
2017-08-14 15:59 #6 av: hemul

Det är nog tillåtet när det är EU-ekologiskt märkning. Mälarchark hade tidigare nitritfria korvar, men jag ser att nu verkar alla innehålla nitrit och de är inte heller KRAV-märkta som jag har för mig att de var förr.

http://malarchark.se/ekologisk-korv/


Anmäl
2017-08-14 19:30 #7 av: Zepp

Om jag får lov att komma med en brasklapp.. Nitritsalt är knappast något farligt i sig!

Det har vi ätit i några tusen år utan att bli särskildt sjuka.. dvs utav nitritet per se!

Utan vad man bör vara uppmärksam på är hur Nitritsalt används.. och det används i dag främst för att ge undermåliga matvaror lång hållbarhet.. dvs så de kan sälja oss gammal mat!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-08-14 22:40 #8 av: LenaK63

Har för mig att jag läste att när man värmer upp nitritinnehållande livsmedel,  t.ex bacon blir det möjligtvis cancerframkallande. Kan inte hitta källan eller länken.  Har någon läst detta. 

Om man äter det kallt skulle det inte vara så farligt.

Har minskat mit baconintag därav just nu. Men bacon är gott, stekt.Generad

Anmäl
2017-08-14 22:50 #9 av: Zepp

Det är främst i magen som Nitrit kan bilda cancerogener i kontakt med magsyran.. enligt teorierna!

Fast den hypotesen höll inte vid närmare studier för i så fall skulle vi i stället undvika grönsaker, som innehåller stora mängder nitrat som omvandlas till nitrit det oxo i kontakt med magsyran!

Som sagt vad, kika mer på hur man använder Nitritsalt.. är det för att undermåliga livsmedel skall hålla länge på affärshyllan/ge det en rödare färg så undvik dessa.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-08-15 00:09 #10 av: hemul

Villka andra skäl än färgen och hållbarheten finns det, menar du? Skrattar


Anmäl
2017-08-15 22:15 #11 av: Zepp

Mm.. det är ju det där med utökad shellftid!

Dvs man kan.. utifall man är driven och vill tjäna lite extra pengar öka på Nitritet på undermåliga matvaror.. och ändå kamma hem sin vinst!

Och som regel så får konsumenten en billigare produkt, win-win?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-08-16 00:09 #12 av: hemul

Och shelf life har inte med hållbarhet att göra då? Blinkar


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.