Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

Kolhydrater

2017-06-29 18:21 #0 av: fiskenihavet

Är tillfälligt förvirrad iom olika besked från olika personer. Är det kolhydrater​ eller sockerarter som egentligen är problemet? Tänk dig en vara med x g kolhydrater, och så står det listat "varav sockerarter x g". Alla kolhydrater är ju inte av ondo, det är väl sockerarterna? Eller? Påverkar alla kolhydrater blodsockret och vikten?

Anmäl
2017-06-29 19:52 #1 av: Zepp

Ehh.. det är digesterbara kolhydrater som eventuellt kan vara något problem.. iallafall om det konsumeras i stora mängder och därmed utgör en hög andel av ens E%.. iallafall om man inte tränar genom att springa minst två timmar om dagen förutom de andra timmarna man är på gymmet, varje dag!

Oså till svensk livsmedelslagstiftning/märkning, det som anges som kolhydrater på paketet är sådant som förr eller senare bryts ner till socker av olika slag och höjer ditt blodsocker!

Grejen är att det finns alternativa märkningar.. fast digesterbara kolhydrater skall ändå anges, är således hur stor andel av dessa som i tarmen omvandlas till monosackarider!

Främst för att skilja på hur mycket vanligt bordssocker (sackarin= en glukos samt en fruktos) man hällt i produkten för att den inte skall smaka skit redan i munnen!

Ur led är tiden.. livsmedelsmärkningen är helt fel, för främst skall det stå hur mycket gräs och örter min mat ätit samt när det gäller vegetabilier hur mycket naturligt husdjursgödsel som tillförts!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-06-30 01:29 #2 av: hemul

Det du läser på paketet är bara ett kortfattat sätt att uttrycka hur mycket socker respektive stärkelse varan innehåller. Först anger de hur mycket kolhydrater grejen innehåller totalt och därefter kommer det där "därav sockerarter x g". Resten är alltså stärkelse. De sparar bara in en rad på att inte skriva "och stärkelse y g". Kanske beror det också på att folk tidigare kanske varit mest intresserade av att veta hur mycket socker det är i junket, pre LCHF alltså. Blinkar


Anmäl
2017-06-30 08:04 #3 av: Skymning

Jag bryr mig inte om hur mycket som är sockerarter utan tittar bara på kolhydratmängden. Det blir ju socker i slutändan ändå. Oberörd

Anmäl
2017-07-03 11:01 #4 av: kaisakavat

Kolhydrater är ju liksom en 'övergrupp', en av våra s k makronutrienter.  Sen, inom gruppen kolhydrater, så finns olika sockerarter, stärkelse, fibrer, etc..  Märkningen förvirrar ofta mer än den hjälper tyvärr. 

Anmäl
2017-07-04 06:57 #5 av: subcalva

#3 - Fast alla kolhydrater blir inte socker i slutändan.

Resistent stärkelse blir ju till och med smörsyra om man har rätt bakterier i tarmen. Potatismjöl innehåller 79 g kolhydrater varav 0 sockerarter och om man inte hettar upp det innehåller det i princip bara resistent stärkelse (R2). När man hettar upp det bryts det ner och man kan bryta ner det på vanligt sätt och när det kallnar övergår det till resistent stärkelse igen fast nu i form av R3 , till max 16 gram/100 gram använt potatismjöl.

Samma sak förstås med vanlig potatis fast med lägre halt resistent stärkelse.
Anmäl
2017-07-04 11:44 #6 av: Skymning

#5 En av mycket få...

Anmäl
2017-07-04 12:29 #7 av: fiskenihavet

#5 Är det sundast att värma upp och kyla ner, eller äta som det är? Dvs R2 eller R3?

Anmäl
2017-07-04 16:09 #8 av: hemul

#3 #5 Fast igen, de kolhydrater som anges på svenska paket inkluderar inte fibrer så...


Anmäl
2017-07-04 19:47 #9 av: subcalva

#8 Bara på potatismjöl menar du? Glad

Anmäl
2017-07-04 20:46 #10 av: Zepp

#5

Trams helt enkelt.. potatis har typ 79 gram kolhydrater varav cirka 100% är glukos.. sug på den karamellen!

Och som sagt vad.. feblässen med rå potatis eller potatismjöl verkar ha lagt sig.. vilket den för övrigt gjorde redan på 70-talet när det forskades som mest kring detta!

Och det har sina randiga förklaringar, nämligen att folk vill äta tillagad mat, helst varm sådan!

Och det är den främsta anledningen till potatistärkelse inte ens räknas till resistent!

Utan man räknar främst olika fructooligosackarider.. typ Jordärtskocka!

Vilka du kan koka och steka, och ändå få i dig de som RS!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-07-04 21:37 #11 av: hemul

#9 OK, resistent stärkelse räknas in, men det rör sig ju för det mesta om väldigt små mängder, särkilt om man använder varan som det är tänkt. Att t.ex. käka rått potatismjöl är väl ändå lite av specialfall.


Anmäl
2017-07-05 21:43 #12 av: subcalva

#10 - Jag vet inte om du räknar per portion (?) för kokt potatis innehåller 16,4 gram kolhydrater per 100 gram. 

#11 - Självklart är potatismjöl ett specialfall men det visar på problemet att man faktiskt inte ser hur mycket som är resistent stärkelse. 

I övrigt ser jag potatismjöl som ett kosttillskott för såna som inte vågar sig på att äta mer fiberrika livsmedel. Ungefär som fett i kaffet tänker jag... Skrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.