Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF - Problem

LDL och fasta

2017-06-09 18:39 #0 av: global

Om man fastar släpper fettcellerna ifrån sig triglycerider och kolesterol och man kan få förhöjda värden på LDL kolesterolet än som man skulle få om man åt tex tre gånger om dagen. Någon som vet vilka värden som skulle kunna beskrivas som normala fast förhöjda? Och vilka värden som inte är normala?
Obs jag pratar inte om den fasta som man måste göra innan vanliga blodprover utan den fasta som gör att man ligger i ketos och går ner i vikt.

Anmäl
2017-06-13 21:15 #1 av: Zepp

Mmm.. jag tror inte fasta gör det som skriver.. utan i undantagsfall möjligen!

Och då handlar det mer troligt om kroppens reglering.. hur väl den fungerar.

För det första fettväven lagrar och frisläpper triglycerider i form av FFA/NEFA.. kolesterol som är ett helt annat ämne produceras av alla dina andra celler.. de står för merparten av ditt kolesterol i blodet!

Sen så är det oftast en sammanblandning.. LDL-C som man mäter och sen jämför med främst Tot-C eller HDL-C!

Triglyceriderna som man mäter visar en ytterligare sak.. och där ingår inte FFA/NEFA!

Såå.. vi får skilja på kolesterol och triglycerider först o främst!

Vi börjar med kolesterol.. bara några ynka pocent av det kolesterol du äter tas upp av tarmen.. resten produceras utav dina celler.. och insulin stimulerar dessa att producera mera, medans glukagon nedreglerar produktionen!

Iallafall, överskott av kolesterol tas omhand utav HDL och först till levern, för att sen pytsa ut detta i gallan, och sen töms det ut med galla i tolvfingertarmen där sen kroppen känner av om den behöver återuppta en del!

Till Triglycerier.. det är vad vi normal kallar för fett, och när vi äter fett så tas det upp av främst Kylomikroner i tarmväggen som sen transporterar dessa i lymfsytemet och sen pytsas dessa ut i blodomloppet för att lagras i fettväven.

Kylomikroner stimulerar ASP som sen leder till ökad fettlagring!

När väl kylomikronerna gjort sitt värv så går de till levern där de bryts ner, det tar cirka 20-30 minuter.

Iallafall.. efter någon timme efter en måltid så slutar kylomikroner komma med fett, och då vänds förloppet, och FFA/NEFA bildas i fettväven och passerar ut i  blodet så att fettsyrorna kan användas som energi.

Den främsta regulatorn förutom Kylomikroner utav bildandet av FFA/NEFA är insulin!

Insulin funkar som en broms för att triglycerider skall binda till Albumin och därmed bilda FFA/NEFA!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-06-14 09:49 #2 av: hemul

Förskräckt


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.