Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF för nybörjare

Träning och LCHF

2017-06-01 19:16 #0 av: Emelye

Får hoppas jag har lagt mig i rätt grupp ...
Började åter igen med lchf för 3 dagar sedan.
Min fråga är hur bra fråga funkar lchf under träning ?
Kör Gym 5 dagar i veckan, lätt,tung ,max i olika veckor.
Spinning 1-2 gånger i veckan även 1 indoor walking pass.
Mitt mål är att gå ner i vikt och även bygga muskler.
Behöver jag få i mig mer kolhydrater eller hur ser det ut ?😀

Anmäl
2017-06-01 22:17 #1 av: hemul

Det funkar jättebra för många, mindre bra för andra.

Har du precis börjat (om) finns väl risk för att du är hängig ett tag också.


Anmäl
2017-06-02 10:00 #2 av: Layza

Kolla upp Jonas Colting, han kör stenhård träning med lchf och fasta..

Läs också Låt bönor förändra ditt liv, där äter man lchf, plus bönor plus styrketräning.

Anmäl
2017-06-02 14:00 #3 av: Emelye

Ska kolla upp honom. Tack😀

Anmäl
2017-06-03 07:34 #4 av: subcalva

Jag hade inte samma ork på strikt LCHF (eller i alla fall runt 20 g) ens efter 1,5 år och märkte stor skillnad när jag ökade på mängden kolhydrater.  När jag gjorde det så sjönk genomsnittliga pulsen under träningen med 10 slag och jag fick en helt annan energi under träningen än tidigare. 

Anmäl
2017-06-03 11:22 #5 av: hemul

Men du mådde väl inte helt bra på den nivån, oavsett träning? Det gjorde inte jag heller. Kanske det det hänger på, delvis ivf.


Anmäl
2017-06-03 13:20 #6 av: subcalva

Det stämmer. Jag blev dessutom  frusen och fick kortisolpåslag på natten mm.

Anmäl
2017-06-03 20:59 #7 av: Emelye

Med tanke på att jag Tränar så mycket äter jag detkroppen vill ha lite grann med. Mellan 20-40 gram kolhydrater per dag ( det som ökar är om jag har tagit någon frukt ) men jag tycker jag det är lite svårt att få upp protein nivån. Jag vill gärna äta mellan 100- 150 gram protein per dag , en dag har jag lyckats men då slängde jag i mig massa pannbiffar och fick tvinga i mig på slutet.

Anmäl
2017-06-04 08:38 #8 av: Siggebus

LCHF är ju inte en enhetlig statiskt inställd diet.
Dvs det finns inga "regler" som säger att så här ska lchf vara för alla.
Grunden är ju att äta kött, fågel, fisk, ägg etc för proteinets skull - byt ut sockerdriften mot fettdrift och de kolhydrater man äter ska komma från grönsakerna. I vilka mängder hit och dit får ju var och en anpassa efter sin egen situation. Jag t ex åt väldigt strikt med kolhydraterna i början - jag skulle få igång processen och hade ca 45 kilo att gå ner. Åt i princip inga under-jord grejer och var snål även med det andra.
Så småningom ökade jag grönsakerna och numera är jag inte "rädd" för rotfrukter etc och äter ganska mycket blandgrönsaker.
Så jag skulle säga att SJÄLVKLART funkar lchf när man tränar hårt...men då får man ju hitta de rätta nivåerna för just sin egen situation.
Ts fråga går ju inte att svara på så där rätt av eftersom den inledande frågan inte alls talar om VAD och HUR MYCKET av de olika beståndsdelarna ts äter.

Anmäl
2017-06-04 10:28 #9 av: Scorpio97

Min träning (simning) går bättre ju striktare jag äter. Men när jag började med lågkolhydratkost så var det några veckor där det inte fungerade att simma riktigt snabbt och explosiviteten fanns inte riktigt där. Nu är det som vanligt, och både uthållighet och snabbhet/explosivitet är förbättrad. Kör jag avsteg är jag segare i några dagar. Jag har även märkt att jag simmar bäst på fastande mage (vilket är bra för mig eftersom jag ändå bara vill äta en eller två gånger per dag, och gärna gör det på kvällen). 

Har tyvärr inga tips gällande proteinet, jag vill helst äta runt 60-90 g protein och brukar ha större problem med att inte få i mig för mycket. Men har du provat att kolla på en lista på livsmedel med mest protein i (exempelvis på Fineli)? Jag tycker det brukar hjälpa när man får lite exempel på vad man kan äta för att få i sig det :)

Jag har aldrig gymmat eller kört någon träning förutom simning, så jag har ingen erfarenhet av det i kombination med LCHF. Men jag hoppas det fungerar bra för dig!

//Jessie

Anmäl
2017-06-04 11:57 #10 av: Emelye

Jag ska pröva mig fram med va kul med alla svar. Jag vet ju även att kroppen funkar olika till just lchf och träning. Samtidigt jag ska ha viktnedgång och träning så blir de lite knasigt ( för mig i huvudet ) ,ed tanke på att jag vill hålla nere kolhydraterna samtidigt kroppen vill ha lite kolhydrater. r som sagt pröva mig fram lite och tack för sidan FINELI ska kika . 😀 har mycket proteinpulver hemma men tror de är pulver med mjölkprotein eller va de kan heta och de vill jag ju undvika 😐

Anmäl
2017-06-10 18:35 #11 av: JonasJ

När jag började med lchf kost (6månader sedan) så var jag tvungen att minska på träningen och ta extra dagar mellan passen för att återhämta mig, kände mig trött och svag. Efter några veckor vände det sakta men säkert och jag började känna att kroppen återhämtade sig mycket fortare mellan gympassen. Nu gymmar jag 6 gånger i veckan, och kör löpning, spinning, power hour, eller gympa pass 2 ggr i veckan, har legat på denna träningsfrekvensen i 3 månader nu, det har inte hänt så mycket på vågen (-2kg), men midjan är minus 6cm, och på före/efter bilder så syns det ganska stor skillnad, i bänkpressen har jag gått från 80kg till 95kg, då har jag ändå tränat ganska länge, med väldigt dåliga resultat, på vanlig husmanskost och en massa snacks. Många som tränar på keto diet kör en så kallad "TargetedKetogenicDiet", där dom intar extra kolhydrater i samband med träning, jag har testat detta men tycker inte träningen går bättre än när jag äter efter mina keto macronutrienter -20g kh, 150g p, 200g f.-, och jag äter inte särskilt strikt heller, på helgerna kan jag äta det dubbla, och brukar köra en 24timmars fasta i veckan. 

Iaf. så går det utmärkt att träna på LCHF kost, både att bli av med fett och bygga muskler samtidigt, (jag vet att många hävdar att det inte ska gå, men för mig funkar det). 

Ang. kolhydrater i samband med träning så får du prova dig fram för att se och känna vad som funkar för dig, jag behöver dom inte.

Det finns endel intressant att läsa om keto/lchf och träning på https://forum.bodybuilding.com/forumdisplay.php?f=61 

Jag räknade ut mina macros på https://keto-calculator.ankerl.com och får i mig fullt tillräckligt med protein från vanlig mat, har i samband med kostomläggningen helt slutat med proteinpulver och andra träningstillskott. 

Hur går träningen för dig än så länge? Har du tränat tidigare? Om du gymmar 5 dagar i veckan, kör du efter nått speciellt träningsschema då?

Anmäl
2017-06-11 11:50 #12 av: Emelye

Va kul att läsa att någon mer gymmar lite hårdare åå lchf. Jag tränade innan nu har de blivit mindre efter förlossningen (9 månader sedan ) men försöker kämpa blir imorgon hårdare på den fronten. Vi ser olika muskler grupper per dag sen olika veckor så ett slags tränings schema. Jag hade protein pulver innan men ska börja skippa de nu men vet du något om bcaa eller glutamin är det något att börja medigrn eller ska man skippa det helt? Det är först nu som jag börjar bli bättre fortfarande orkeslös i kroppen och kramper börjar komma men illamående är borta så nu går det att ta i lite åå gymmet

Anmäl
2017-06-11 12:36 #13 av: Lucia 123

Att gå ner i vikt och bygga muskler går inte för att bygga muskler måste man ha ett kalori överskott. För mig funkar de inte ens att behålla muskler på lchf . Så nu ger jag upp detta kommer fortsätta med lågt fett kost.

Anmäl
2017-06-11 13:30 #14 av: hemul

Jo, det går visst det. Jag har också gjort det, även om min träning var på en väldigt låg nivå jämfört med ovanstående exempel. Men ner gick jag (mycket) och mer muskler fick jag. Jag äter iofs inte specifikt LCHF-varianten av low carb, men det kan väl vara detsamma.

Ett bättre sätt att uttrycka det är kanske att man blir "smalare", får en bättre kroppssammansättning. Har man inte jättemycket att gå ner kanske det inte märks så mycket på vågen, som Jonas skrev ovan. Men jag var fet, jag gick ner på vågen också.


Anmäl
2017-06-11 15:04 #15 av: JonasJ

Okej, jag har länge kört en 4split, biceps/axlar - ben/mage - bröst/triceps - rygg. Men har senaste veckan börjat med en 5 split där jag delar upp ben/mage till 2 pass, så det blir mage/vader ena passet, och resterande benmuskler andra passet. Brukar börja varje pass med tunga basövningar, typ bänkpress, marklyft, knäböj (i maskin visserligen) runt 5-7 reps x3. Och sen köra 8-12 reps x3 med lite lättare vikter för att isolera och få bra kontakt resten av passet.

Jag har kört mycket proteinpulver -Whey 80, tidigare, men nu när jag vill vara i ketos, så har jag snarare problemet att jag äter för mycket protein, alltså utan pulvret, så det behövs verkligen inte, äter hellre några ägg och en avokado efter träning istället för pulver. 

Jag beställde en burk BCAA 8:1:1 för ett tag sedan och testade, men kände ingen skillnad, förutom att det smakade sött och gott, så nu dricker jag bara rent vatten i samband med träningen.

Även Creatin har jag tagit tidigare i perioder, gjorde ett Werlabs test som visade att jag hade ett creatinvärde på 103, och då mitt medianvärde är 88,1, så slutade jag med det också.

Jag vet att många får bra resultat på träningen/gymmet när dom äter vanlig husmanskost, och vet faktiskt inte varför jag inte klarat av att bygga nämnvärt med muskler, åt jag för mycket vanlig mat (bulkade) så blev jag bara fet på magen och hakan, inte starkare. Och när jag började träna oftare på gymmet så blev jag oftast förkyld efter någon vecka. 

Lucia 123 - Såklart man kan bygga muskler och gå ner i fett samtidigt. Men vi verkar ju alla vara olika, så för dig kanske en TKG diet skulle funka bättre? Är muskelbyggandet den främsta anledningen till att du ätit LCHF? 

Anmäl
2017-06-11 16:52 #16 av: Emelye

Vi kör dag 1 bröst börjar med smith sen hantlar och någon maskin. dag 2 biceps/triceps med hantlar och stång ibland stång och rep på maskin. Dag 3 ben , går igenom allt i princip maskiner. Dag 4 rygg, maskiner och marklyft ibland enarm rodd med hantel. Dag 5 axlar smith cable cross en maskin och hantlar. Spinning min plan som jag försöker hålla måndag och fredag ons indoor Walking. Creatin inget jag vill köra pga att de bildas så mycket vätska. Jag tycker att jag har bra med energi på gym och kondition. Men vissa dagar är kolhydraterna ganska högt under 50 gram i fall och vissa dagar lågt och då det under 10 .tycker inte jag märker någon skillnad på på orken beroende på andelen Kolhydrater jag äter. Får se jag väl kommer igång med träningen hur kroppen reagerar

Anmäl
2017-06-12 21:06 #17 av: Zepp

Om man säger som såå.. för att bygga muskler krävs främst kaloriöverskott och träning!

För att gå ner i vikt/främst fettvikt så krävs kaloriunderskott!

Och Body buildare som kan betecknas som de mest extrema kör iallafall en del ketodeff.. en del iallafall!

Ju mer man tränar och ju friskare man är ju mer blir det en balansgång!

Obesa diabetiker har lixom inte så mycket att välja på.

Fördelen med högfettkost är främst ökad fettförbräning/uthållighet.

Nackdelen är att man kan förlora en del explositet, främst vid anaerob träning.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-07-03 08:49 #18 av: SpurtAnne

Jag tränar rätt hårt och kör lchf och har gjort det i typ 6 år. Går bättre än innan lchf tycker jag.

En arbetskamrat till mig började med lchf i september 2016. Han tränar långdistanslöpning och är 51 år gammal. Han sänkte sin maratontid med 8(!) minuter 2017 jämfört med året innan. Han körde bara vatten under loppet och strikt lchf innan och efter. Enligt honom gick det hur bra som helst. 3.35.25 blev tiden!

Hans egna ord:

LCHF och marathonlöpning
I lördags sprang jag Stockholm Marathon för 17:e gången. Det börjar nästan bli rutin... Men en sak som inte är "rutin" är att jag sedan i höstas äter enligt LCHF (Low Carb High Fat). Men hur går det att springa Marathon utan att äta en massa kolhydrater? Jag har hört och läst allt möjligt om det. Allt från att det går alldeles utmärkt till att det ska vara nästan omöjligt att springa så långt utan kolhydrater. Nu vet jag :-) Det går hur bra som helst!... Till och med bättre än med kolhydrater. Jag förbättrade min tid från förra året med 8 minuter. Alla tidigare år har jag ätit en massa pasta och bananer inför Marathon, men i år har jag ätit minimalt med kolhydrater, och desto mer grönsaker, kött, kyckling, fisk och smör och grädde med naturlig fetthalt. Marathonfrukosten idag bestod av äggröra med bacon. Och lite korv :-) I princip inga kolhydrater alls. Under själva loppet drack jag enbart vatten. Och löpningen gick riktigt bra! Energin räckte hela loppet, vilket den aldrig gjort tidigare, när jag ätit kolhydratbaserad mat. Då brukar energin räcka 25-27 km, och sedan har det gått betydligt tyngre, då kolhydraterna tagit slut, och kroppen inte varit van vid att använda fett som bränsle. I år var det annorlunda. På loppets andra halva tog jag in ca 900 placeringar. Jag gissar att de flesta av dem jag sprang om på slutet ätit kolhydrater, och nu drabbats av "soppatorsk" :-)

Jag har upplevt många bra saker sedan jag minskade mitt kolhydratintag rejält: Uthålligheten under långa löppass har blivit bättre. Jag har gått ner i vikt. 8-9 kg sedan i september. Jag har inte varit förkyld någon gång under våren/försommaren, vilket var mer regel än undantag förr. Ingen pollenallergi! Jag brukar alltid känna av framförallt björkpollen, med astma, kliande ögon och snuva. I år har jag inte känt av det alls. Jag blir aldrig så där ”panikhungrig” som jag kunde bli förr, t ex någon halvtimme före lunchtid på jobbet.

Så idag har jag blivit ännu lite mer övertygad om att jag är inne på rätt spår när jag valt att äta enligt LCHF… 

Anmäl
2017-07-03 16:56 #19 av: hemul

Nu tränar jag inte på det sätt som ni gör, men jag är tämligen aktiv och cyklar mycket. Nu på sommarn, eller en normal sommar skulle jag kanske säga, brukar jag ta långturer på landet ibland som vara hela dagen. Jag har märkt att när jag tar matpaus återhämtar jag mig mycket snabbare om jag dricker mjölk än om jag äter mat. Nåja, gräddmjölk brukar det vara, antingen som det är eller i form av nån shake med bär/frukt också. Brukar ha med mig en flaska sånt och en riktig måltid. Mjölkmålet ger snabbare återhämtning antingen det är första eller sista målet.

Tror inte det är kolhydraterna som gör det. Dels är det kolhydrater i den riktiga maten också och ibland faller jag för en låda körsbär eller jordgubbar om de står och säljer efter vägen och det har inte alls den effekten.

Nån annan som märkt sådana effekter av mjölk? Kan det ha med elektrolyter att göra?


Anmäl
2017-07-03 19:19 #20 av: Zepp

Jag tror att det är som så.. att mjölk, oftast komjölk ioförsej är naturens egen Gainer!

Dvs komjölk påminner litta om human mjölk.. och vi är däggdjur, dvs vi är didjur, speciellt anpassade för mjölk.. eller rättare sagt, mjölken är oftast anpassad för vårat närings och energibehov?

Och som nordbor så är vi oftast anpassade för mer mjölkprodukter i vår föda?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-07-16 10:36 #21 av: Lakritsstjärna

Inflammationen ökar och det tar längre tid att återhämta dig mellan träningspassen. Våran kropp är gjord för att äta kolhydrater se bara på vårar saliv som är fullt amylas som bryter ner stärkelser. Gämför dina tarmar med en hund för det första har hundar pH värde runt 1 medans vi har pH 5. Hundar behöver starkare syror för att de är specialiserade att äta kött. Våra tarmar är långa för och specialiserade för en kost rik på fibrer. Din hunds tarmar är korta då de är specialiserade på en proteinrik föda bestående av kött som inte ska hinna ruttna där inne. Modersmjölken som är till för människobarn innehåller lite protein gämfört med modersmjölken från andra djur.

Vill du må bra och få ut så mycket av träningen som möjligt och slippa trötthet och förstoppning så glöm allt vad LCHF heter.
De studier som ska visa att köttbaserade högproteindieter är de mest effektiva för att gå ner i vikt har till stor del finansierats av köttindustrin. Seriös forskning visar tvärtom att rött och processat kött ökar risken för övervikt och dödliga sjukdomar, exempelvis cancer och hjärt-kärlsjukdom.

LCHF är lite som en religon för folk har jag märkt och känsligt att kritisera men det ändrar inte människans anatomi.

Anmäl
2017-07-16 14:18 #22 av: hemul

Det sista du sa kan jag tycka stämmer ibland. Inte mycket av det andra.

Kött ruttnar inte i tarmen.

De studier som lett till varningarna för rött kött klumpar vad jag vet ihop kött och processat kött. Ibland är det ännu värre. Var någon studie där de klassat olika maträtter som antingen protein, fett eller kolhydrater. Pizza var fett. Mycket pizza inte bra = fett är dåligt. Pizza innehåller alla tre makronutrienterna och alla av dålig kvalité. Till det kan man ju lägga att människor som hämtar en stor del av sin näring på pizzerian säkert inte lever särkilt nyttigt för övrigt heller. Skulle gissa att de dricker läsk till pizzan, att en större del än normal 'är rökare och att de inte motionerar särkilt mycket.

Alla såna här studier baserar sig i princip på enkäter där folk får svara på hur de äter. Några ordentliga studier där folk under lång tid och kontrollerade förhållande ätit olika typer av kost har av förklarliga skäl inte gjorts.

Lågkolhydrat är inte samma sak som högprotein. Det finns högproteindieter, men de jag känner till är inte samtidigt högfett och inte heller avsedda att vara för livet. Mer snabbkurer, som Dukan. LCHF (som jag för övrigt varken äter eller  gillar) är inte en högproteindiet. De flesta äter nog lite mer protein än de gjorde innan, men inget extremt.


Anmäl
2017-07-16 15:19 #23 av: kaisakavat

#21 Summerar ungefär som hemul.

Men att LCHF skulle vara mer utpräglat 'religion' är andra sätt att äta, det håller jag inte med om. Har gott om totalt hjärntvättade vegetarianer/veganer omkring mig. Och du själv - du har inte särskilt mycket belägg för det du skriver, då det är andrahandspåståenden bara. Du har hört en massa som du rabblar upp -  som antingen inte är i närheten av rätt, eller också har det ingenting med saken att göra/bevisar ingenting överhuvudtaget. Påståendet om köttindustrin bakom köttdieter blir komiskt, med tanke på de gigantiska resurser som läggs från skräpmatsbranchen, på studier som promotar motsatsen, fettsnålt och kolhydratrikt. 

Och det där med att träning inte skulle fungera på LCHF - det är också fel.  Fel.

Så... religion?  Skämtar

Anmäl
2017-07-16 17:04 #24 av: Zepp

#22

Med samma undermåliga logik så skulle man med utgångspunkt från det faktum att vi utsöndar Lingulalt Lipas leva av fett?

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lipas

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-07-16 17:25 #25 av: hemul

#23 Nä, kanske inte mer än andra avvikande sätt att äta som också har drag av sekterism och religiositet.Skrattar Men helt klart mer än gemene man som inte är religiösa alls när det gäller maten. Och förresten har den delen tack och lov tonats ner inom LCHF också de senaste åren.


Anmäl
2017-07-16 18:22 #26 av: Lakritsstjärna

Finns mycket belägg för det jag skriver.

Här varför LCHF är skadligt
http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=17565

Men många går ner av LCHF? Jo det är sant. Fettet mättar och därför kan fettdieter fungera bättre än kolhydratdieter i början. Men efter två år är det ingen skillnad på vikten hos dem som bantar med fett respektive kolhydrater.
https://www.google.se/amp/s/lchfmirakel.wordpress.com/2011/12/24/professor-i-lakartidningen-lchf-en-farlig-diet/amp/

Att LCHF är sponsrad av köttindustrin finns det mycket belägg på här är några källor
http://www.dn.se/livsstil/kottdiet-sponsrad-av-kottindustrin/
http://www.gp.se/livsstil/mat/köttdiet-sponsrad-av-köttindustrin-1.847683

Anmäl
2017-07-16 18:33 #27 av: Zepp

Menna.. nu har du väl hoppat i galen tunna, för LCHF är per se ingen köttdiet, utan en fettdiet!

Finns rätt många vegetarianer som äter LCHF!

Men för att reda ut det lite för dig.. LC står för Low carb, dvs rätt lite kolhydrtaer, HF står för högt fett!

Dvs no thing as high meat.. även om de flesta är blandkostare, dvs det behövs lixom ingen som helst hög köttkonsumtion.. och som sagt vad, många är vegetarianer!

Jag tror du över huvudtaget blandar ihop LCHF med MacDonaldsdieten.. som för övrigt mest består utav kolhydrater!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-07-16 19:00 #28 av: Lakritsstjärna

Klart man kan äta LCHF som vegeterian och vet vad LCHF står för. Generellt brukar de flesta som går på LCHF öka intaget av anemaliskt protein då anemalisk kost innehåller mycket protein. Den största andelen som äter LCHF är inte vegetarianer eller veganer även om det förekommer.

Anmäl
2017-07-17 13:15 #29 av: Zepp

Då är vi lixom back till basics, och som du säger, de flesta som äter LCHF är nog varken vegetarianer eller veganer!

Iomed att jag själv äter LCHF så kan jag av egna erfarenheter säga att man inte äter mer animaliskt protein.. jag åt typ tillräckligt innan!

Och det finns lixom flera orsaker/förklaringar till detta.. kött är dyrt, väljer man sen fetare kött, så ökar främst animaliskt fett, och om det är något som ökar mest på tallriken så är det nog grönsaker!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-07-18 20:24 #30 av: Siggebus

Håller verkligen med zepp här. Jag har ätit lchf i drygt 8 år och jag har definitivt MINSKAT min köttkonsumtion. Om man nu ska räkna in allt jädra processat kött/köttbiprodukter man slaffsade i sig innan i form av diverse s k köttpålägg i olika former.
Jag har i stället ökat min grönsakskonsumtion enormt mot vad jag åt tidigare.
Jag tror inte jag är ensam om detta. Det är en stor fet myt att lchf:are vräker i sig kött

Anmäl
2017-07-18 21:33 #31 av: Lakritsstjärna

Om det innebär att man ökar mängden grönsaker och äter minde halvfabrikat och kött så kan jag hålla med om att det kan ge hälsofördelar. Vet en på jobbet som går på LCHF som äter kyckling med fet sås till och nästan inga grönsaker. Han säger att han inte klarar gå på den dieten i mer än några månader för han blir lättirriterad, får blroblem med magen och blir för trött på jobbet men påstår att han under tiden han går på dieten går ner i vikt.

Anmäl
2017-07-19 08:35 #32 av: Siggebus

#31
I början - när jag började med lchf åt jag protein och fett och nästan inga grönsaker.
Grönsakerna var mer som en liten dekoration och anledningen till det var att jag  ville undvika kolhydrater så mycket jag kunde för att få igång min viktnedgång. 
Jag hade ett långt förflutet med diverse jojo-bantningnar - jag var fet, sjuk och ledsen över situationen. Viktraset började, jag började må mycket bättre och började lära mig vilken sorts lchf ( ja, precis -  lchf är inte en enhetlig statisk diet utan den kan se olika ut) som passade mig och min kropp/viktnedgång bäst.
Efterhand som jag kände mig säkrare la jag till mer och mer grönsaker OCH rotfrukter etc och jag kan ärligt säga att det jag äter nu  är något jag kommer fortsätta med hela livet. Jag äter inget konstigt som många oinsatta vill ha det till.
Jag äter olika sorters kött, fågel, fisk etc samt ägg som protein. Allt förstås oprocessat som jag lagar själv från grunden. Inget konstigt med det - det gjorde man oftast när jag var barn tills industrin övertygade oss om att vi inte hinner själv och serverade allt färdigt i plastförpackningar Lipar
Till det äter jag varje dag blandade grönsaker och rotfrukter men har helt skippat pasta och ris. INGEN ska kunna övertyga mig om att pastan och riset jag inte längre äter kommer att utarma min stackars kropp på livsnödvändiga näringsämnen Skrattar
Jag har totalt gått ner 45 kilo tack vare denna mat och blev i farten av med begynnande diabetes samt andra problem som bara försvann i ett nafs.
Går till farbror doktorn 1 gång om året och tar en check up med diverse prover och jag  kommer ut med blank papper som en gammal fin välsmord veteranbil från besiktningen.
Ledsen att säga det men man blir lite trött på alla dessa självutnämnda "lchf-domedags-profeter" som utan egen ärlig erfarenhet talar om för oss andra att det vi gör är fel. 
Din vän som äter kyckling och fett enbart verkar vara någon som jojo-bantar - då med en väldigt strikt lchf.  Klart som tusan att han/hon i längden får för lite viktiga näringsämnen i sig och inte kan bibehålla sättet att äta. 


Anmäl
2017-07-19 12:44 #33 av: Zepp

#31

Nu börjar vi närma oss pudelns kärna!

Man kan äta litta hur som helst av litta olika skäl, men om man äter mer näringsrikt och mindre junkfood så kan det ha hälsofördelar.

Och märk väl.. man kan äta LCHF och vara vegetarian/vegan eller omniovore och till slut så handlar det hela om att äta riktig mat samt att få i sig all näring man behöver.. och kalorier!

En sak jag antar att du nog inte kan förneka är att man kan få i sig rätt mycket näring från animaliska livsmedel?

Därmed så bör man inte onödigtvis öka dessa.. främst för att vi oxå får näring från vegetabilier, de är goda, och som regel oxå låga på kalorier.. iallafall grönsaker, rotfrukter och spannmål är ett kapitel i sig!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-07-19 16:25 #34 av: Lakritsstjärna

Man kan få i sig näring från animalier men det är en dålig och onödig källa för att få i det man behöver. Vad tror du kossorna fått all näring ifrån. Näringen går en väldigt onödig omväg. Man får ett paket med både näring och skadliga ämnen. Från växter kan du med lite kunskap och planering då i dig precis samma sak och slippa allt det dåliga i kött. I vårat modema samhälle där vi tvättar all mat så är det endast b12 som man behöver ta tillskott av. De produceras inte av varken djur eller växter utan av mikrober. Djuren får b12 tillskott och därför finns det även i kött.

Varför kött är onödigt se nedan:

https://m.youtube.com/watch?v=nTt_Y9IVKsA

https://m.youtube.com/watch?v=BuLayth6xWA

Anmäl
2017-07-19 18:02 #35 av: Effie

Kossor ska äta gräs. Jag kan inte äta gräs. Alltså är det inte någon onödig omväg alls.

Och djur får i sig B12 på lite olika sätt... kaniner äter sitt bajs, t.ex. Om du vill kalla det tillskott...

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2017-07-19 18:42 #36 av: Lakritsstjärna

Men kossor var bara ett exempel hönor och grisar äter inte bara gräs och ja det är en helt onödig omväg efter som du kan få i dig allt man behöver från växtriket. Man tappar 90% av energin om man låter bäringen gå omvägen via ett djur. Inte nog med det det är sämre för dig och sämre för miljön

Föredrar tillskott istället för att äta bajs och jord. Inte ens boskap får i sig tillräckligt i dagens jordbruk och får tillskot. Min kaninmat jag precis köpt innehåller 0,02mg B12. Klart jag får i mig b12 om jag skulle äta upp mina kaniner men skulle kalla det omväg när jag själv kan ta tillskott direkt istället.

Anmäl
2017-07-19 22:37 #37 av: LenaK63

Har just läst Björn Hammarskölds blogg. Mycket intressant inlägg om bönor vs kött i närings- och kalorihänseende. 

http://kostkunskap.blogg.se/

Anmäl
2017-07-19 23:36 #38 av: Lakritsstjärna

Oj Villen skrattretande blogg! Grattis du har hittat en blogg som stödjer det du vill höra. Alla kan skriva en blogg och det saknas dessutom källor som stöder alla dessa påstående. Kan också starta en blogg och påstå att jorden är platt eller något annat dumt. Du vet att den största mängden sojabönor som odlas blir djurfoder. Skulle kunna hitta hur många riktiga artiklar som bygger på riktiga studier nedan som bevisar motsatsen. Skulle kalla Chalmers och Naturvårdsverket mer trovärdiga än en hobby bloggare med tomma påstående.
Det pågår mycket lobbing från kött och mjölk industrin de tjänar på att folk äter kött men vem tjänar på att vi skulle äta mer växtbaserat. Se bara svensk mjölkindustrins stämning av oatly.

https://www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Minskad-kott--och-mjolkkonsumtion-kan-behovas-for-att-na-klimatmal.aspx
http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-6456-3.pdf

Anmäl
2017-07-20 02:04 #39 av: hemul

Vi har passerat stadiet där vi kan leva på vad naturen ger. Vi odlar växter och föder upp djur, eller hur? Tycker du det är bra att åkrarna gödslas med konstgödsel som bara ersätter några få näringsämnen av alla dem vi suger ut ur jorden (och som för övrigt är en mycket ändlig tillgång), giftigt rötslam från reningsverken o.s.v.? Vad ska vi annars gödsla med om vi inte håller djur så vi får naturligt gödsel? Du kanske kan leva på gräs och luft, det låter nästan så. Vi andra kan nog inte det.

Förresten, köper du ekologiska vegetabiler och tänker komma med argumentet att konstgödsel och rötslam inte används i ekologiskt odling, kan det kanske vara intressant för dig att få veta vad som används istället. Kött- och benmjöl. Och det behöver inte ens komma från ekologiska djur.

Så tala nu om för oss hur vi ska kunna leva på bara vegetabilier utan några djur inblandade, gärna på ett hållbart sätt också. Cool


Anmäl
2017-07-20 06:59 #40 av: Lakritsstjärna

Finns lösning för det också
http://www.vegan.se/veganodling_grongodsling.pdf

För att hålla mig till ämnet träning och hälsa.
Jag slutade med alla anemaliska produkter för 6 månader sen pga jag ville förbättta min hälsa och min träning. Då hade jag gått igenom massa vetenskapliga studier och läst på innan, Mitt mål var inte att gå ner i vikt efter som jag aldrig varit överviktig så en viktnedgång skulle i mitt fall leda till undervikt så ville ligga kvar på samma vikt. Jag var ofta sjuk, jade kronisk nästäppa, problem med sömn. Nu 6 månader senare är alla dessa problem borta. Trotts att jag alltid varit smal så hade jag celluliter på låren och rumpan. Jag har länge försökt masers och träna bort dem utan något större resultat. Märkte nu att dessa nu nästan har försvunnit helt gast jag inte gått ner i vikt.
Nu till träningen, den har också förbättras då jag känner att jag har mer ork och jag känner att jag återhämtar mig mycket fortare mellan mina träningspass och jag orkar presentera mer.

Såg för någon månad det här klippet med en som också förbättrat sin träning pga kosten
https://m.youtube.com/watch?v=kU8ap-STJ6U

Jag vill det bästa för mina barn så har även låtit dom gå över till en helt bäxtbasetad kost.

Anmäl
2017-07-20 13:38 #41 av: Effie

#36 Även om nu kor var ett exempel - så finns det stora arealer som går att beta, men som inte går att odla. Det är så lätt att säga att man kan få i sig allt från växtriket (ja, utom då B12 som man tar som tillskott). Det gäller i alla fall inte gräs, så den marken får vi ingen mat från. Odla med gröngödsling kräver ju också mer mark.

Men det är ju trevligt att du mår bra av din vegetariska kost.  Alla gör inte det. 

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2017-07-20 14:51 #42 av: hemul

#40 Ja, men då får man räkna om klimatpåverkan o.s.v. eftersom man inte får skörd varje år, kör omrking med traktorn mer och klövern och det andra avger CO när det multnar ner. Dessutom är det för ineffektivt för att hela jordbruket skulle kunna fungera så. Och det är definitivt inte ett alternativ för dig eller mig, här och nu. Tror inte du äter grödor från åkrar som odlats på det viset.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.