Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Kaffe

2017-05-30 22:36 #0 av: Vax_malin

Hej

Ngn som har en aning om varför kaffe kan gör en sömning? En motsatt effekt mot vad som förväntas.

Jag tror inte det är koffeinet som gör mig trött i kaffet, har provat dricka celsius(höghaltig koffeindryck) flertalet gånger vilket inte alls har samma påverkan. Ngn som har liknande erfarenheter eller ngn idé på orsak?

Anmäl
2017-05-31 11:49 #1 av: Ary

Nej. Men jag var en gång på ett föredrag där det konstaterades att många gånger reagerar äldre människor tvärtom på kaffe dvs blir trötta istället för pigga av det, varför äldre människor nu rekommenderades att dricka en kopp kaffe på kvällen.

Varför framgick inte. Olika människor har helt klart olika hjärnkemi och reagerar olika på olika substanser..

Har du förresten försökt på vetenskap i fokus? Skrattar

Anmäl
2017-05-31 20:11 #2 av: Zepp

När det gäller äldre människor och kaffe sent på kvällen så har jag läst att det skulle handla om oregelbunden hjärtrytm.. något som många får på äldre dar och koffeinet stimulera och stabiliserar det hela?

Det är med andra ord svårt att somna och hjärtat inte lugnar ner sig?

Och för yngre personer kan då koffeinet få motsatt effekt.. varvid man rekomenderas att inte dricka kaffe senare än 4-6 på eftermidagen.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-05-31 21:57 #3 av: Vax_malin

Intressant!! Jag är 25 år gammal så jag får väl ta och räknas till den yngre kategorien av människor. Dock har jag under många år intagit väldigt mycket koffein, kanske kan ha lett till den konstiga effekten som jag får med trötthet. 

Intressant är att jag i somras gjorde ett "kaffeuppehåll" på ca 3 månader. När jag därefter började dricka kaffe igen så upplevdes drycken som uppiggande, rejält. Nu är jag dock tillbaka i högkonsumtion och har en motsatt effekt av kaffedrickandet.

Anmäl
2017-06-05 07:20 #4 av: Mooniq

Kroppen blir ju van vid koffein och efter ett tag behöver den mer för att man ska uppleva effekt - precis som med socker och droger. Jag har flera gånger fått avprogrammera kaffe i mitt liv och införa koffeinfritt kaffe - för att helt sluta med kaffe i långa perioder. Koffein är inte bra för oss, men kaffe är en sällskapsdryck. När det gäller energidrycker tycker jag att du ska läsa på om taurin och koffein- för koffein kommer från olika källor och gör lite olika saker i kroppen - och glöm inte att de plantor som från början innehåller koffein har det som ett skydd mot insektsangrepp och att stora doser dödar. Sol

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2017-06-05 11:19 #5 av: kaisakavat

Jag känner igen mig delvis. Kaffe ger mig inte någon pigg-kick längre, förutom möjligen ibland på morgonen, men det kan lika gärna vara att jag bara vaknar till ändå. På kvällen biter kaffe inte alls, kan somna och sova ändå, men dricker jag mer än min vanliga dos - typ 3 muggar per dag - så blir kaffet inte lika gott. 

Och jag är 51 år ung. Förlägen  

Kanske är det mängden, att kroppen kräver upptrappning av dos för att det ska pigga upp.  

Anmäl
2017-06-12 18:18 #6 av: [Roe Deer]

Jag har hört att sömnigheten i samband med kaffe har att göra med insulinet... 
Du blir pigg, men sedan fort trött igen. 

Jag är inne på min andra kaffefria dag och jävlar vilken skillnad! Jag mår så mycket bättre och är betydligt piggare. Abstinensen jag hade igår gav mig migrän och jag kräktes som en gris. Feber också... så om kaffeabstinens gör detta med mig så vill jag aldrig mer inta det! Rena rama giftet! Svingott (enbart med mjölk i). Men nej, kaffe är inte naturligt... alla kids klarar sig utan och de är pigga =)

Anmäl
2017-07-03 10:14 #7 av: kaisakavat

Det var ju intressant läsa.

Istället för att ta bort kaffet så fegar jag och drar ner.  Har också kommit på att om jag inte har grädde i kaffet så dricker jag mindre, alltså av själva kaffet, utan att behöva tänka på det.  
Så.. det ena ger det andra. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.