Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Länkar - tidningar/hemsidor

Sockerskatten igen?

2017-05-11 22:18 #0 av: Sindri

Vad tror ni? Kommer det att funka?
https://fetmainitiativet.wordpress.com/

Anmäl
2017-05-12 04:42 #1 av: hemul

Hoppas inte. Stark motståndare mot sockerskatt och andra försök att styra vad vi äter den vägen.


Anmäl
2017-05-12 07:14 #2 av: Skymning

Sockerskatt har ju visat sig effektiv där den införts. Men om de ska göra det tycker jag de ska sänka skatten på varor som är bra istället.

Anmäl
2017-05-12 08:39 #3 av: Sindri

#1 av: hemul
På sätt och vis håller jag med dig. Sådana regler kan alltid missbrukas. Men vi har ju redan skatt på alkohol och tobak, skatter som väl inte är öronmärkta, men som man kan försvara med att de skall bära sina egna kostnader. Och vi har ju enorma kostnader för att "folk" äter fel.

Om man skulle sluta betrakta det som livsmedel (vilket man ju inte gör med alkohol heller) skulle man kunna höja momsen.
Samtidigt är det väldigt svårt, och kan bli högst godtyckligt att dra gränsen mellan mat och icke-mat. När slutar potatis vara mat? När det är processat till gratäng innehållande transfetter, förtjockningsmedel, smakämnen etc, eller först när det friterats i transfettet och kallas chips? Vilka skall bestämma vad som är mat och inte? Livsmedelsverket där det redan nu finns oheliga allianser mellan medlemmar där och livsmedelsindustrin?

#2 av: Skymning Har den verkligen det? Tycker jag läst om att den inte hade någon effekt i Danmark?

Men hur skall vi göra för att leda in människor på bättre kost? Det är billigt, snabbt, bekvämt att köpa skräpmat. Hur skall riktig mat kunna konkurrera med det? Och det är bråttom!!

Anmäl
2017-05-12 11:08 #4 av: nissew

Iskall får de beskatta alla sötningsmedel.

Anmäl
2017-05-12 14:25 #5 av: Effie

Ja, vad skulle man räkna som socker? Vanligt strösocker? Fruktos? HFCS? Xylitol? Koncentrerad fruktjuice? Torkad frukt? Stevia? Aspartam och sukralos etc? Det finns stor uppfinningsrikedom redan för "inget tillsatt socker".

Så jag är mycket tveksam.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2017-05-12 19:09 #6 av: Siggebus

Hmmmmm, tobakskatten....funkar den?

Anmäl
2017-05-12 19:16 #7 av: Skymning

#3 Vet inte, där det har haft effekt har de bara extrabeskattat vanlig läsk.

Anmäl
2017-05-13 07:51 #8 av: subcalva

En allmän sockerskatt vore alldeles för luddig och det illustreras ju alldeles utmärkt här i tråden.  Skämtar

Läskskatten finns exempel på att det fungerar både i USA och i Mexiko och jag tror det vore relativt lätt att få acceptans för en sån skatt. 

Anmäl
2017-05-14 00:59 #9 av: hemul

Vem avgör vad som är rätt och fel då? Vad som är bra mat och vad som är dålig mat? Och vem har rätten att göra det?

Vi vet inte att som vi äter är det optimala. Vi tror det. Jo, jag vet. Många har blivit smala(re). Ännu fler har blivit friska(re). Men det har folk blivit på andra dieter också, dieter som skiljer sig väldigt mycket från hur vi äter, så det är inget bevis.

Och om man nu inför sockerskatt för att man tycker socker är onyttigt så är steget sedan så mycket kortare till att införa flera sådana skatter. Vad står i tur efter sockret? Ska vi gissa mättat fett? Eller kanske den stora klimat- och hälsoboven rött kött?


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.