Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Laktos fr.o.m. Mjölk

2017-04-05 00:58 #0 av: sano

Jag dricker inte mjölk men bli nyfiken när jag hör reklamen om laktos fri mjölk.

Vad gör dom för att behålla den söta smaken som mjölk har? Tillsätter dom vanligt socker?

Anmäl
2017-04-05 08:15 #1 av: Effie

Laktos är en sockerart sammansatt av glukos och galaktos (som är enkla sockerarter). Ett enzyme (och jag kommer aldrig ihåg vad de heter) spjälkar laktosen till de enkla sockerarterna. Är du laktosintolerant har du inte det enzymet, och laktosen  kommer till bakterierna I tjocktarmen, där det bildas gas.

I laktosfri mjölk har man tillsatt enzymet, så laktosen är redan spjälkad I sina beståndsdelar. Lär smaka ännu sötare än vanlig mjölk . (nej, jag dricker inte heller mjölk)

Har iofs hört talas om att det förekommer att man tar bort laktosen ur mjölken...men det är jag osäker på.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2017-04-05 14:55 #2 av: hemul

Laktas heter enzymet.


Anmäl
2017-04-05 19:56 #3 av: Veda

#1 Det du beskriver verkar vara tillverkningen av låglaktosmjölk. Där blir laktosen ombildad till laktas (som är sötare än laktos). Laktosfri mjölk, har en mer vanlig "mjölksmak" och ett annat, som det sägs, dyrare tillverkningssätt.  (Det här läste jag om när jag själv fick problem med laktos 1997, då det för övrigt knappt fanns laktosfria  mjölkprodukter.)

Anmäl
2017-04-05 22:38 #4 av: Zepp

Mnjae.. Laktos spjälkas av Laktas!

Laktos är en disackarid, dvs består utav monosakariderna  glukos och galaktos!

Laktas är altså det ensym som klarar av spjälka bindningen mellan dessa.

Slutresultatet blir som sagt sötare iomed att man känner söttman av den frigjorda glukosen.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-04-06 07:25 #5 av: Veda

#4 Hur det går till vet du säkert bättre än mig. 

Däremot vet jag att det förr, åtminstone här hos oss,  fanns låglaktosmjölk som var betydligt billigare än laktosfri mjölk. Låglaktosmjölken var också sötare än vad den laktosfria mjölken är. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.