Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Råa ägg

2017-03-29 11:22 #0 av: steglits

Är det bättre att käka råa ägg?

"Vitan i ett vanligt hönsägg innehåller många olika proteiner, i huvudsak albumin.
Upphettas äggvitelösningen till temperaturer över 60 grader blir proteinet svårlösligt och faller ut. Alla vattenlösliga proteiner uppför sig på detta sätt. Man säger att proteinet denatureras, vilket innebär att proteinet blir svårlösligt och de biologiska egenskaperna går förlorade. Vid denaturering bryts de svaga bindningar som stabiliserar sekundär och tertiärstrukturen. Uppvärmning har däremot ingen inverkan på primärstrukturen.
Denaturering sker också om proteinlösningens pH-värde ändras betydligt eller med vissa salter. Om proteinet kan återta sin struktur igen efter det att störningen avlägsnats är denatureringen reversibel.
Om man upphettar en äggvitelösning kraftigt och länge t.ex kokar ägg fälls proteinet ut fullständigt. Det koagulerar. Koagulering är irreversibel denaturering.

Anmäl
2017-03-29 11:39 #1 av: ApanAnn

Proteinerna denatureras av syran i magen och måste ändå brytas ned i sina beståndsdelar (aminosyror) för att tas upp av kroppen, så det spelar ingen roll egentligen, om de denatureras innan eller om de denatureras av matsmältningen.

Anmäl
2017-03-29 13:54 #2 av: Effie

Hur var det nu med avidin som hindrar upptaget av biotin?

Man ska inte äta rå äggvita mycket och ofta, om jag förstått det rätt.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2017-03-29 15:58 #3 av: hemul

Det där gäller ju inte bara ägg utan allt protein. Du får äta allt rått om du går på den linjen.

Det finns råfantaster och det finns de som menar att vi tillgodogör oss näringsämnen lättare/bättre från predigererad/tillagad mat, det må vara kokning, syrning, långlagring....

En del anser t.o.m. att elden och tillagning av mat var förutsättningen för att vi skulle kunna utveckla vår stora hjärna. Och det ligger nog en del i det. Det handlar om var man lägger resurserna. Det anses t.ex. att ett idisslande djur aldrig skulle kunna utveckla högre intelligens. Detta p.g.a. att deras basiska matsmältning är väldigt energikrävande jämfört med vår. Kroppen har så att säga inte råd med både basisk matsmältning och en stor, energikrävande hjärna. Kor äter ju och idisslar konstant som det är. Tillagning gör maten mer lättsmält. Vi utnyttjar (delvis) eldens energi istället för kroppens egen för att bryta ner födan.


Anmäl
2017-03-29 16:16 #4 av: steglits

Jag läste om en kvinna som är 117 år. Hon har ätit råa ägg i 90 år, så det måste vara bra tycker man.

Anmäl
2017-03-30 09:16 #5 av: ApanAnn

Långt liv sitter väldigt mycket i bra gener. Du kan bara göra så mycket genom yttre påverkan. Jag har hört om 100-plussare som rökt i stort sett hela sina liv, men tänker inte börja med det bara därför.

Anekdoter bevisar ingenting, och en del av den åldersforskning som finns på ställen där alla lever superlänge visade sig bero mindre på "alla där äter eller gör något särskilt" och mer på "alla där blåljuger om sin ålder". Källor i den här artikeln: http://hoaxes.org/archive/permalink/vilcabamba_the_town_of_very_old_people

Anmäl
2017-03-30 21:58 #6 av: steglits

Så här säger Professor Stig Bengmark. Livsstil har större betydelse än genetiskt arv.

Det är en stor missuppfattning att tro att arvet har en avgörande betydelse för sjukdoms uppkomst. Vi har haft samma gener i hundratusentals, ja miljoner år. Likväl har många sjukdomar som idag är frekventa under dessa år lyst med sin frånvaro. Man kan ha ärftlig benägenhet till viss sjukdom utan att för den skull sjukdom blommar ut/väckes till liv t.ex. genom t.ex. utmanande livsstil. Däremot så ärver man i stor utsträckning livsstil och inte minst matvanor. Studier av enäggiga tvillingar, framförallt i Japan, har bidragit med viktig information. Som bekant har enäggiga tvillingar en absolut identisk arvsmassa. Man tittade speciellt på tvillingpar där en tvilling migrerade till USA medan den andra stannade kvar i USA och fann då att den tvilling som bytte land och ändrade livsstil nästan alltid var den som utvecklade bl.a. kronisk sjukdom.

Anmäl
2017-04-14 17:20 #7 av: sano

#5

Jag har för mig att kvinnan blev lite äldre än 117 men hon slutade röka när hon var 117 för att hon hade för svårt att tända cigaretterna. Kanske dog hon för att hon slutat röka :-)

Anmäl
2017-04-14 20:49 #8 av: hemul

Kan tänka mig att det blir en chock för systemet vid den åldern. Skrattar


Anmäl
2017-04-17 11:52 #9 av: Regulus

I den här artikeln säger man att det är bättre med tillagade ägg.

"Det är ändå bättre att tillaga äggen än att äta dem råa, eftersom det gör det enklare för kroppen att ta upp alla fina nyttigheter."

javascript:nicTemp();

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.