Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Vi som har diabetes

Kålrot

2017-03-21 23:04 #0 av: Yamuna

Hur är det egentligen med kålrot, är det ok?

Anmäl
2017-03-21 23:16 #1 av: hemul

Allt är OK. Det är en fråga om hur mycket man äter av det. Allt annat är larv. MEN kålrot faller också under den löjliga 5-procentsregeln om det är det du far efter.

https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/303


Anmäl
2017-03-22 09:45 #2 av: parsley

Fast enligt kostbevakningen.se som är kopplad till Livsmedelsverkets databas så innehåller kålrot 6 % kolhydrater, inte 4,6 %. Finska och svensk kålrötter skiljer sig uppenbarligen åt. BlinkarJag äter kålrot ibland och hänger inte upp mig alltför mycket på kolhydratsmängden. 

Anmäl
2017-03-22 13:04 #3 av: Vivisfaxarn

Kan inte kolhydratmängden variera med årstid m m? Utan att egentligen veta undrar jag lite.

Anmäl
2017-03-22 13:14 #4 av: hemul

Men parsley, du har ju varit med länge. Nog vet du väl att SLVs kolhydratvärden inte är pålitliga eftersom de är uppskattade? De är uträknade som en rest. När de mätt allting de är intresserade av anses "resten" vara kolhydrater. Då kommer fr.a. organiska syror och alkohol med också. Jämför t.ex. mjölk och filmjölk vilka har exakt samma mängd kh i SLVs lista, vilket så klart är en omöjlighet eftersom filen är fermenterad. Eller apelsin och citron som knappt skiljer alls. Finelis värden är uppmätta.

Vet inte om alla värden är sådana nu, men förut angavs det tydligt att så var fallet. Gäller båda sajterna.

#3 Jo, klart det variererar. Med sort, växtplats, när frukten/grönsaken skördats och var den växt, hur sommarn har varit... Värdena ger bara en fingervisning.


Anmäl
2017-03-26 15:57 #5 av: Zepp

Testa även Kålrabbi, Majrova, Palsternacka och Rotselleri!

Persiljerot är gott i grytor!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-03-26 16:02 #6 av: Zepp

Råa strimlade rödbetor är jävligt gott oxå!

Gärna ihop med smetana eller med CF/grädde!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl