Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Sura och basiska livsmedel

2017-03-16 21:30 #0 av: fiskenihavet

Var på en kosthållsföreläsning. Handlade i stora drag om att det är viktigt att ha en "basisk kropp", och inte tillföra en försurad miljö via en "surfrämjande" diet. All mat frigör en sur- eller basisk miljö i blodet. Frukt, grönsaker, rötter, alger, nötter skall frigöra en basisk miljö, medan korn, kött, fisk, fågel, mejerier, skaldjur skall frigöra en surmiljö. En sur kosthållning skall ge: energilöshet, vätskeansamling, övervikt, huvudvärk, återkommande sjukdom som feks förkylning, benskörhet, hjärt-/kärlsjukdomar, kronisk utmattning, smärtor i muskler och leder. Konsekvenser av att äta sur mat, tvingar kroppen till att jobba hårt för att neutralisera det sura miljöet, ved att stjäla av kroppens lager av basiska mineraler (natrium, magnesium, kalcium...) för att rätta upp i obalansen. Låter ju... Ja, vad säger ni?

Anmäl
2017-03-16 21:37 #1 av: parsley

Kostdoktorn tror inte på det i alla fall.  http://www.kostdoktorn.se/myten-om-syra-basbalansen

Anmäl
2017-03-16 21:42 #2 av: parsley

Anna Hallens tolkning  http://www.annahallen.se/vad-ar-en-buffert

Ytterligare ett inlägg från Anna Hallén, på temat "Ät grönsaker"  http://www.annahallen.se/ar-kolhydrater-viktigt/comment-page-1

Anmäl
2017-03-16 23:52 #3 av: fiskenihavet

Föreläsaren blev utfrågad på flera plan. Bland annat blev det sagt att mskor, via evolutionen, är anpassade till att äta kött, och att det låter konstigt att vi då inte skall tåla att äta kött för att kött skall vara ett surt livsmedel och som således gör oss sjuka. "Svaret" var att mskan är anpassad för rått, obehandlat, kött (som skall vara basiskt). Inte tillagat kött, som iom uppvärmning blir surt.

Anmäl
2017-03-17 00:55 #4 av: hemul

Men ät råbiff då. Om du tror på det där alltså. Blinkar


Anmäl
2017-03-17 11:20 #5 av: fiskenihavet

#4, nej det har jag inte tänkt. Tror inte på det sura/basiska, men ville höra om någon hadde nån vetenskaplig teori/förklaring mot vad de säger. Annars hadde jag inte tagit det upp här. Man kan ju, iof, förstå tanken på att rå mat skulle kunna vara bättre än uppvärmd.

Anmäl
2017-03-17 13:32 #6 av: hemul

Man kan förstå tanken på att den inte skulle vara det också.

http://www.google.com/search?q=fire+bigger+brain


Anmäl
2017-03-17 18:34 #7 av: Zepp

Det är trams helt enkelt!

Trams där man dragit långtgående slutsatser från rätt viktiga metabola/biokemiska funktioner!

Kroppens/blodets PH är såå viktigt att det är strikt reglerat!

Varför det då?

Jo på grund av att våra ensymer är beroende utav ett snävt PH, det är för det mesta alla andra djur/växter!

Såå.. oroa dig inte nämvärt för att äta mat som ger antingen bas eller syra.. förändras kroppens PH så blir du inte sjuk.. du dör!

Så det är därför som vi har mekanísmer för att hantera det hela.. oavsett vad vi äter.

http://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/acid-base-balance/overview-of-acid-base-balance

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-03-17 20:38 #8 av: fiskenihavet

#7 Låter bra, men hur bibehåller kroppen riktigt pH? Det som blev sagt var att om man äter mycket "sur"mat måste kroppen ta mineraler från blodet eller skelettet för att bli mer basiskt. Dette skall leda till benskörhet. Vet att det är trams, men hur fungerar det?

Anmäl
2017-03-18 10:14 #9 av: Zepp

De glömde visst att säga att kroppen har ett överskott som den kan använda och annars är tvungen att andas eller kissas ut!

"Bicarbonate  is alkaline, and a vital component of the pH buffering system[3] of the human body (maintaining acid-base homeostasis). 70–75% of CO2 in the body is converted into carbonic acid (H2CO3), which can quickly turn into bicarbonate."

https://en.wikipedia.org/wiki/Bicarbonate

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.