Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Var går gränsen för lågkolhydrat?

2017-02-28 18:05 #0 av: 40åringen

Är det så lågt som 20 g kolhydrater som gäller för att det ska räknas som lågkolhydratkost? Det blir 40 g för mig idag när jag fick för mig att anteckna. Det är svårt det här.

Anmäl
2017-02-28 20:26 #1 av: hemul

Nej, det är det inte. Det finns nog lika många svar som det finns gurus. Men två gränser man ofta såg förr, innan allt blev så profilerat, var under 150 g och under 100 g, det senare var nog vanligare. De flesta mer difinierade dieter håller sig nog runt 50 gram, en del 75. Och en del vill ligga lägre än så.

LCHF i sin tur har ju sina egna gränser. Olika beroende på vem du frågar och de ändras också ständigt. Kostdoktorn blir liberalare och liberalare t.ex. Det är rätt långt från Skalemans nollvision där grönsaker var en dekoration på tallriken. Alla ska me'! Blinkar

Skit i gurusarna och kör ditt eget rejs! Man blir bara snurrig av att försöka hålla reda på vilka påbud som gäller för tillfället.


Anmäl
2017-03-01 12:31 #2 av: spirit

Går du upp i vikt äter du för mycket kolhydrater

Anmäl
2017-03-01 12:34 #3 av: parsley

En definition säger upp till 50 gram kolhydrater per dag.  http://www.alltomlchf.se/grunder/lchf-definition/
Kostdoktorns kommentar till den definitionen  http://www.kostdoktorn.se/en-trygg-lchf-definition

Den definition som kostdoktorn numera använder säger upp till 100 gram per dag.  http://www.kostdoktorn.se/hur-lite-kolhydrater-innebar-lchf

Håller med #1, ät på det sätt som passar för dig. 

Anmäl
2017-03-01 21:35 #4 av: KunskapÄrMakt

Lyssna inte på #2 - man kan, hör och häpna, gå upp i vikt av andra anledningar också.

Anmäl
2017-03-02 22:02 #5 av: Zepp

100 gram eller rättare sagt 20 E% är nog den vanligaste gränsen för lågkolhydratkost?

LCHF.. iallafall om Skaldeman får bestämma landar på 50 gram eller 10E%.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-03-02 23:42 #6 av: hemul

Jag tror det där grundar sig på att man lär behöva cirkus 150 g kolhydrater för hjärnan och vissa andra funktioner, om man är kolhydratätere alltså.

Orsaken till den vanliga 50-gramsgränsen tror jag är att det är den mängd glukos kroppen fortfarande behöver om man äter lågkolhydrat och kan utnyttja ketoner. Äter man inte motsvarande mängd kolhydrater kommer kroppen att tillverka den mängden glukos. Personligen tycker jag tanken att det är meningslöst att gå lägre känns både logisk och tilltalande. Varför tvinga kroppen att göra jobbet när man lika bra kan ladda in det i munnen? Men det kan man ju uppenbarligen ha olika tankar om.


Anmäl
2017-03-03 17:17 #7 av: Zepp

Jag håller med, med förbehållet att det snarare vore bättre med E%!

Finessen med att gå lägre än 50 gram/10E% är att omställningen sker rätt snabbt?

Eventuellt främst för diabetiker/obesa av annan kategori?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.