Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Hälsa

Min man förstår inte hur allvarligt sjuk han är.

2017-02-05 19:22 #0 av: mirai

Min man har fått diagnosen diabetes typ-2. Jag har ätit LCHF i snart 1,5 år och VET att kosten fungerar för diabetiker. Idag rensade jag ut alla kolhydrater ur huset. Min man blev nästan förb....d. Han förstår inte att han inte kan äta kolhydrater. Jag lagade en middag ikväll, helt enligt LCHF liberal. Han bara gnällde och ville ha pommes, som ett litet barn. Vad skall jag göra för att få honom att förstå allvaret i situationen? Han märker själv att han inte mår bra, trött, ont i magen och myrkryp i fötter och ben. Han är dessutom överviktig och rökare. Jag är också orolig att han äter olämpligt på jobblunchen.

Hur får jag honom att FATTA?

Anmäl
2017-02-05 19:31 #1 av: LenaK63

Förklara för honom att kolhydrater blir till socker i kroppen. Det gjorde jag och min man var med på tåget direkt. Vi hade Baby Bel ost och ölkorv i bilen när vi blev sugna under resor,  även på korta sådana.  

Anmäl
2017-02-06 09:20 #2 av: Sindri

Oj, du sitter verkligen i en svår sits. Med vissa människor är det bara så oerhört svårt.
Jag har både nära och kära och vänner som jag försökt övertala länge, länge att prova LCHF.
En del är svårt sjuka, en del har bara symptom som autoimmuna sjukdomar eller övervikt.
Men det är sällan så enkelt som att förklara. Har man blockerat sig så har man.
Eftersom din man är överviktig och fått diabetes, så sitter det någonstans en liten sockerdjävul och skriker efter pommes och annat som hans kropp kan omvandla till socker.

Det är verkligen jättesvårt att övertala en sådan person.
Har du provat att få honom att läsa någon av alla berättelser som finns publicerade på Kostdoktorn
http://www.kostdoktorn.se/7-mest-lasta-framgangshistoria-2016-sedan-den-dagen-ar-jag-lchfare-och-ingen-doktor-varlden-kan-fa-mig-att-andra-pa-det

http://www.kostdoktorn.se/den-mest-fantastiska-reverseringen-av-typ-2-diabetes-nagonsin

http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom

Det finns mycket skrivet om det s.k. "naturalförloppet", d.v.s. vad som händer med kroppen efter några år med diabetes och insulinintag. Ingen rolig läsning, och skräckpropaganda skall ju inte funka, men jag skulle försöka.

Typ "Vill du ha en framtid med...."

Stå på dig och förklara lugnt att du inte tänker handla eller bjuda på något som är skadligt för honom. Att du inte har lust att leva med en man som långsamt tar livet av sig och att du skall tvingas stå bredvid och se på.

Fråga honom också ifall han skulle ge dig heroin ifall du hade fått smak för det. (Eller till barnen om ni har några) Fruktansvärd överdrift? Ja - men principiellt samma sak.

Jag önskar dig verkligen lycka till. Du bryr dig ju och är värd en frisk och sund man.

Anmäl
2017-02-06 10:22 #3 av: Biami1.

Förutom det som är skrivet ovan så se till att ta hand om dig själv, så du inte hamnar i en medberoendestiuation med din man. Han har eget ansvar för sin sjukdom. Du kan inte förändra honom, det kan han bara själv. Du kan, precis som är skrivet ovan, ta ansvar för vad du bjuder honom på. Vad han stoppar i sig där utöver kan du inte, och ska inte, kontrollera. Precis som är skrivet tidigare i tråden så kan du presentera fakta och olika scenarier för honom, sen är det upp till honom vad han gör med den informationen. Lycka till!

Anmäl
2017-02-06 11:55 #4 av: mirai

Tack för alla goda råd. Jag har bokat LCHF resan nu i februari  Stockholm - Åbo. Min man skall få träffa alla trevliga och glada LCHFare + lyssna på duktiga och pålästa människor. Han får också prova all den goda maten man kan äta! Han är så himla sur just nu, men jag tror också att diagnosen kom som en chock-rädsla-ångest. Han skall få tid att tänka och smälta det hela.

Vi kanske ses på siljaBlomma

Anmäl
2017-02-06 12:27 #5 av: korseett

smart mirai! äh låt honom sura- när han går av båten har han förhoppningsvis fått så mycket kunskap till sig så att han gör ett bra val för sin levnad. Och skulle det vara så att han ändå inte vill så låt honom laga sin mat själv och du gör din och så passar du på att göra din mat så mycket godare och snyggare i upplägg. Det är svårt när sockertrollet har fått bestämma allt vad man ska stoppa i sig. 

Anmäl
2017-02-06 12:31 #6 av: Sindri

Åh, men så smart av dig! Låt oss hoppas att det blir en ögon-öppnare för honom. Och en rolig erfarenhet.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.