Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF - Problem

Tolkning av provsvar....

2017-01-16 16:19 #0 av: Jetor

Hej,
Behöver hjälp/råd.
Är kvinna, 36 år gammal och normalviktig. På misstanken om att min mamma har familjär hyperkolesterolemi uppmanades jag ta prover vilket jag gjorde i oktober -16

Hade då följande värden:
Kolesterol: 7,7
HDL 1,9
LDL 5,8
Triglycerider 1,1
Apokvot 0,81
Apo A 1,87
Apo B 1,51

Blev skickad till en endokrinolog och då jag absolut inte vill påbörja behandling så kom vi tillsammans överens om att prova kost och motion i 3 månader och sen ta nya prover. Har sedan oktober då ätit strikt/normal LCHF (innan dess åt jag lågkolhydrat med absolut inte strikt på nåt vis, och med flera "fusk") Har även kommit igång med träning. Har sedan dess gått ner drygt 6 kg och 7 cm i midjan och mår bra i kroppen.

Nu till mitt problem. Har idag tagit nya prover som visar följande:
Kolesterol 10,7
HDL 2,3
LDL 8,3
Triglycerider 1,5
Apokvot 1,05
Apo A 2,02
Apo B 2,13

Inför provtagningen var jag fastande i 24 timmar.
Kan nån förklara provsvaren för mig? Hade verkligen inte förväntat mig en sån förändring.

Leverprover togs också som var normala.
Sköldkörtelprov visade lågt T3 fritt (3,1) men övrigt normalt (TSH 2,5 och T4 fritt 17)

Hoppas nån kan ge mig lite klok input på detta. Ska till läkaren om en vecka och vet ju vad hon då kommer att säga.....

Anmäl
2017-01-16 17:09 #1 av: Agafia

Varför vill du inte börja med behandling ? När det är en familjär åkomma så brukar inte bara kost och motion räcka för att sänka värden tyvärr .
Finns elitidrottsmän som trots strikt kost och träning inte lyckas få bra värden .

Anmäl
2017-01-16 19:01 #2 av: Jetor

Dels för att jag själv inte är övertygad om att det är en familjär hyperkolesterolemi, samt att biverkningarna av statiner är tämligen avskräckande....

Anmäl
2017-01-16 21:30 #3 av: Agafia

De måste ju grunda sin diagnos på prover / tester osv. Eller är det ingen utredning gjord ? Varför är du inte övertygad om att det är som Läkarna säger ?

Anmäl
2017-01-16 21:57 #4 av: Spectabile

Egentligen är väl inte jag rätt person direkt för att ge svar på just denna sajten, men gör det ändå. Det är förhållandet mellan det onda kolesterolet och det goda kolesterolet som är avgörande. Första gången hade du lågt av det goda och lite för mycket av det onda. Andra gången hade det goda gått upp lite medan det onda hade blivit så mycket högre. Jag blir lite konfunderad över att du äter enligt LCHF. Var det något som du och endokrinologen kom överens om? Det låter lite konstigt enligt mig.

Det mesta av kolesterolet tillverkar kroppen själv så man kan bara påverka det till viss del. Motion är riktigt bra och nu till det du kanske inte alls vill höra när du äter LCHF. Börja dagen med en portion havregrynsgröt, visst det är kolhydrater men det kan bättra på dina värden. Ät fet fisk, lax, makrill, sill (innehåller omega 3), det är väl ok enligt LCHF. Ett tillskott av omega 3 i kapslar kan du också lägga till för omega 3 hjälper till att höja det goda kolesterolet.

Men om det är familjärt så är det förstås svårare att påverka så mycket själv men är värt ett försök, speciellt som det blev sämre den andra gången. Det här är bara mina tips och inget annat och du gör precis som du själv vill. Som du/ni förstår så äter jag själv inte enligt LCHF.

Hoppas du inte tycker jag är framfusig nu för det är absolut inte min avsikt.

Anmäl
2017-01-16 23:07 #5 av: Jetor

Agafia: den utredning som är gjord är enbart proverna.

Spectabile: Jag hade själv som förslag att testa LCHF mer strikt under en period och det ställde sig endokrinologen ändå sig positiv till. Har ju sen tidigare ätit lågkolhydrat men med mycket slarv.

Klarar tyvärr varken av lukt eller smak av havregrynsgröt - annars är jag med på din tanke där. Äter Omega3 tillskott då jag är dålig på att äta fisk (nåt jag verkligen kan/bör förbättra). Och tycker inte alls du är framfusig - tar gärna emot olika input och tankar.

Frågan är väl också om 3 månader är för kort tid för kroppen att ställa om sig efter många år av sämre ätande. Och frågan är väl också vad den eventuella familjära delen egentligen har för betydelse.... ett enskilt högt kolesterol, eller LDL är ju i sig ingen fara, utan det krävs junävrn andra faktorer för att utveckla ev hjärt-kärlsjukdom.

Anmäl
2017-01-17 04:18 #6 av: Lotofs

Hittade denna sida, om den kan vara intressant.

http://www.kostdemokrati.se/guests/2017/01/16/genombrott-for-naturlig-kontroll-av-hjart-karlsjukdom/

Anmäl
2017-01-17 10:31 #7 av: spirit

Ju högre kolesterol man har desto längre lever man. 
Läs:
http://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401.full 

Vi vet sedan länge att högt totalkolesterol ger ökad livslängd
Vi vet sedan länge att högt HDL-kolesterol ger ökad livslängd
Vi vet tack vare artikeln ovan att ett högt LDL-kolesterol ger ökad livslängd.

Kolesterolhypotesen är stendöd.

Beträffande dina värden: Helt normalt att totalkolesterol kan gå upp under några månader då man slipper överdos av kolhydrater. 

LDL ökar på grund av att det blir stora fluffiga LDL-kolesterolpartiklar. Små täta LDL är orsakade av socker och associerade till men inte orsaken till hjärtinfarkt.

Mindre än 5 % av alla hlärtinfarkter sker efter 65 års ålder enligt Socialstyrelsens statistik.

Du kan inte ha familjär hyperkolesterolemi med dina värden, de är för låga.

Personer med familjär hyperkolesterolemi (FH) som överlevt 40 år med sin lilla koagulationsbrist lever minst lika länge som personer utan FH.

Statiner kan ha en viss mycket liten antibakteriell effekt då statiner även minskar bakteriers kolesterolmotsvarande hopanoider vilket gör att bakterier inte växer lika bra inne i kroppen. Och vi ska inte ha bakterier i kroppen.

LDL har en bra antimikrobiell effekt så det saknas anledning att ge statiner som bara orsakar biverkningar.

Vänligen

Författare nr 5 av BMJOpen-artikeln

Anmäl
2017-01-17 12:53 #8 av: Jetor

Spirit: mycket intressant inlägg! Kan tyvärr inte öppna länken och är mycket intresserad av den, kan du kolla den och sen posts den igen?

Anmäl
2017-01-17 13:17 #9 av: Ganymedez

Den här ska fungera:

http://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401.full

Anmäl
2017-01-17 13:21 #10 av: odezza

#7, din länk leder till ett webbhotelll, eller vad det verkar som...
Skulle gärna vilja läsa artikeln.

Jag hade skyhöga kolesterolvärden, då testet togs för ett par år sedan. Då hade jag ätit LCHF i ca 8 år. Jag har vägrat "behandling" dvs statiner.

Jag oroar mig inte, jag har inga andra så kallade riskfaktorer för hjärt/kärlsjukdomar, dvs jag är smal och har normalt blodtryck. Personligen tvivlar jag starkt på att kolesterolvärdena skulle vara någon form av hälsomarkör.

"still lost in space and time"

Anmäl
2017-01-17 13:27 #11 av: Ganymedez

#10, fungerande länk i  inlägg #9

Anmäl
2017-01-17 13:56 #12 av: odezza

Japp, nu fungerar den. Tack så mycket!

"still lost in space and time"

Anmäl
2017-01-17 16:45 #13 av: Agafia

#10 . Beror de höga kolesterolvärden på ärftlighet hjälper det inte att du är smal eller vältränad . Enl. Toraxkirurgen på op. KS . Är den absolut största riskfaktorn ärftlighet och rökning .

Anmäl
2017-01-17 17:18 #14 av: odezza

#13 av: Agafia

Om mina höga värden beror på ärftlighet eller inte vet jag inte. Tyvärr har jag inga värden från tiden före LCHF.  Det kan ju vara så att jag är en
s k hyperresponder.

Men ett högt kolesterolvärde, t o m ett högt LDL (se länken i #9) verkar snarare vara skyddande, än en riskfaktor för hjärt/kärlsjukdomar. Jag mår bra på den kost jag äter, så den tänker jag inte ändra.

Och jag tänker inte försöka tvinga ner värdena med statiner, efter att ha sett vad dom gjorde med min mor. Som tur är slutade hon med dom, och lever fortfarande, 87 år gammal. Bor själv  med hund och trädgård, med lite hjälp bara.

"still lost in space and time"

Anmäl
2017-01-18 10:26 #15 av: Sindri

Jag har ätit LCHF i åtta år nu. Blir bara friskare och piggare. Orkar definitivt mer nu än för 10 år sedan.
Jag gick de första åren och kollade bl a mitt kolesterol, som stadigt steg. När det var uppe i drygt 9 skickades jag till hjärtspecialist. Det gjordes en mycket noggrann undersökning med bl a arbets-EKG och ultraljud på mina blodkärl. Båda testerna såg väldigt bra ut, jag hade tunna kärlväggar och inte en antydan till plack.
Efter det gick mitt kolesterol upp till drygt 10, nu har jag inte mätt på 3-4 år.
Hade jag för 6 år sedan börjat äta statiner hade jag säkert mått jättedåligt idag och knappt haft ett liv, definitivt inte orkat med allt roligt jag har tid med nu. Och jag går på hur min kropp känns, hur jag känner mig.
Jag kan naturligtvis inte garantera att jag får ett långt och friskt liv, men lever hellre ett något kortare men roligt liv, än släpar mig fram ett par år extra, sjuk och eländig och en sorg för både mig själv och min omgivning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.