Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF för nybörjare

LCHF musli

2017-01-05 10:22 #0 av: SundLivsstil.se

Någon som har ett bra recept på LCHF musli?

Eller exempel på musli i affären?Skämtar
//Tord/ www.sundlivsstil.se 

Anmäl
2017-01-05 10:54 #1 av: parsley

Lesscarbs har ett par granolor på sin blogg. De som jag testat har varit jättegoda. Jag vet inte riktigt vad det är för skillnad på müsli och granola.

http://lesscarbs.se/lchf-frukost/receptsamling-fannys-lchf-granolor/

Om du testar att googla på LCHF müsli så hittar du ett par recept. 

Anmäl
2017-01-05 10:58 #2 av: Sindri

Pumpakärnor, linfrö, sesamfrö, solroskärnor, Fibrex-flingor (om man tål lite kh), cashewnötter, hasselnötter, sötmandel, +ev andra nötter. Rosta i ugn, hacka nötter och mandel i  mindre bitar. Tillsätt rostade chiafrön och kokoschips, och är man inte för noga kan man tillsätta även rostade boveteflingor, rostade hirsflingor mm. Man kan också blanda i lite vaniljpulver, kakaopulver.

Rör om och förvara i glas- eller plåtburk. Jag gör sådär 5-6 liter åt gången.

Anmäl
2017-01-13 08:59 #3 av: hemul

#1 Har äntligen fattat det. Granola är bakat/rostat och ofta sötat. Müsli är inget av det. Nu snackar jag de riktiga produkterna alltså, inte LCHF-varianterna.


Anmäl
2017-01-14 07:52 #4 av: Sammet1

Fast när jag var liten kunde müslin vara rostad (granola som begrepp fanns inte i Sverige då). 

För mig är den stora skillnaden att granolan innehåller fett och sötning, vilket gör att den klumpar ihop sig under rostningen och liknar någon sorts smuldeg. Müsli är torr, och varje ingrediens går att separera ut, oavsett om den rostas eller ej.

Anmäl
2017-01-14 09:19 #5 av: hemul

Allt kallades väl antingen müsli eller flingor på den förr. Kommer inte håg vad Start som åtminstone förr var i princip kakasmulor kallades när det kom, men nu heter det granola.


Anmäl
2017-01-16 10:43 #6 av: [Fettfin]

Jag är galen i musli och skulle säkert överäta av en lchf-variant också..:(

Anmäl
2017-01-19 11:10 #7 av: Tokryck

Jag mäter inte längre utan vräker på en stor form (inklusive linfrön nu för tiden). Men gott är det. Snåla inte med kanelen (om du gillar det) och häll på det då allt är varmt.

https://madlchf.wordpress.com/2014/01/19/musli-det-forsta-jag-gjorde/

Anmäl
2017-01-19 21:46 #8 av: LillaEira

Gott. Jag är tveksam till linfrö eftersom linfrö innehåller giftet cyanid (för att frö inte ska ruttna när det gror i marken). Det brukar vara säkert att använda max två msd om dagen men det finns så många andra bättre nötter och fröer utan gifter.
Jag använder själv lite linfrö när jag är utomlands men det beror på att det saknas alternativ. Paranöter finns i receptet och det är perfekt eftersom de innehåller selen :-) som vi brukar behöva, speciellt om man har problem med sköldkörtel .

Anmäl
2017-01-20 09:00 #9 av: Tokryck

Alla gör som man vill. Jag är inte rädd för det, det är kanske två matskedar i hela satsen så inget att oroa sig för tycker jag.

Anmäl
2017-01-20 09:05 #10 av: Sindri

Linfrö innehåller inte cyanid, men något som kan bilda cyanid, speciellt  när man krossar dem, därför skall man aldrig köpa krossade linfrön utan hela.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/cyanogena-glykosider-och-vatecyanid/

Anmäl
2017-01-20 13:15 #11 av: hemul

Måste säga att jag inte heller förstår varför man ska äta linfrö. Ja, jag vet att man inte dör av det. Men här sitter de flesta av oss och undviker diverse livsmedelstillsatser (klumpförebyggande i salt var uppe i en annan tråd). Då känns det lite kontraproduktivt att äta linfrö. Speciellt som det inte ens är gott och det knappast råder brist på alternativ.

För länge sen gick jag på det där med linfröolja för omega-3. Fy fasiken så vidrigt det var! Bittert så det hette duga.


Anmäl
2017-01-22 00:07 #12 av: Sindri

Hmmm! I alla mina recept på fröbröd/kex är det linfrö med. Trodde det behövdes just för geléeigheten? Jag tar visserligen mindre än det står, men kan jag skippa det? Vill helst inte ta mer psyllium. Har aldrig haft en tanke att hela frön kunde bli farligt!

Anmäl
2017-01-22 21:23 #13 av: hemul

Har inte provat nåt av de där frökexen, men jag gjorde kex på smet till vanligt bröd (ägg o färskostvarant tror jag). Bredde ut på en plåt och packade på sesamfrön ovanpå. Bakade och torkade på eftervärmen.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.