Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter

Potatismjöl eller mandelmjöl?

2016-12-07 20:37 #0 av: Sindri

Det här är ingen fråga för hardcore LCHF:are, bara hoppas att någon ivrig LCHF-bagare härinne vet;
Efter att ha provat ett otal recept på LCHF-pepparkakor försöker jag nu göra ett eget recept.

Dagens test blev riktigt, riktigt gott, det som bekymrar mig är konsistensen. Det går inte att få dem sådär knapriga som "äkta" pepparkakor. Degen blir liksom "kort" i konsistensen och de smulas sönder.
Jag körde en blandning av teff- och mandelmjöl, men undrar nu om det är mandelmjölet som ställer till det. Kan de blir både segare och knaprigare (ni fattar vad jag menar) med potatismjöl istället för mandelmjöl?

Eller är ägg lösningen?

Psyllium verkar inte spela någon roll i det här sammanhanget.

Anmäl
2016-12-08 12:25 #1 av: Biami1.

Följer gärna. Är nyfiken på resultatet och ev. recept.

Anmäl
2016-12-11 23:36 #2 av: hemul

Vet inte i just pepparkakor, men vill man ha en ersättning för vete men inte är rädd för kolisarna (potatismjöl var ju ett alternativ) så har jag funnit att majsmöl är mest likt vete. Hemköp har ekologiskt fullkornsmajsmjöl från Örterkräm till rimligt pris.

Att det är fullkorn märks inte. Innan jag hittade det här körde jag med rismjöl om jag behövde nåt. Men det är mer som potatismjöl, blir lite konstigt om man t.ex. använder det i sås. Majsmjölet både smakar och uppför sig mer som vete. Man kan t.ex. göra bottenredning och det sväller i smöret. Rismjöl gör inte det och blir lätt bränt. Så  jag misstänker att det funkar som vete i pepparkakor också, även om mängden så klart är mindre än den normala.


Anmäl
2016-12-11 23:47 #3 av: Sindri

Jag är ju alltid lite misstänksam mot majs, men skall kolla efter det. Dock har vi inget Hemköp i närheten.
Jag kanske smakar någon kaka, det är inte hela världen, men det är mest för dotterns skull, hon tål inte något sädesslag.

Anmäl
2016-12-12 08:43 #4 av: hemul

OK, jag tänkte om det var mest gluten och de vanliga sädesslagen du ville undvika. Örtekräm finns väl på andra ställen med eller om det kvittar om det är ekologiskt finns ju fler alternativ. Jag är också misstänksam mot majs, men jag är rädd att det ska ha smugit sig in GMO, så därför kör jag eko.Förbryllad

Men uppriktigt sagt tror jag vilket mjöl som helst (alltså mjöl med kolisar) har en "bindande" effekt. När jag gör surrebröd, matbröd alltså, gör jag alltid Kwasniewsky-style, även om jag hittat på receptet själv. Han har alltid en liten mängd mjöl i. Blir ingen större skillnad om jag tar ris eller majs t.ex. Bovete tror jag jag testat också.


Anmäl
2016-12-12 08:54 #5 av: Sindri

Ja, det finns ju en del olika sorter att testa. Har kört med hirs någon gång och nu teff. Dottern är inte så förtjust i kokosmjöl, fast jag känner aldrig nåt av det. Likaså för mycket psyllium backar hon på. Vill så gärna göra lite gott åt henne, hon har inte problem med kolisar, äter visserligen lite, men det stör inte.

Urtekram finns ju på många butiker nuförtiden, annars är det lätt att beställa. Undrar en sak bara; per definition, kan inte eko vara GMO?

Anmäl
2016-12-12 09:37 #6 av: hemul

Nix. Nu finns det ju olika ekomärkningar och jag minns inte vilken mjölet har (har slängt påsen), men jag tror inte någon tillåter GMO.

Det ska ju stå på om någon ingrediens är GMO och jag har aldrig sett det, så antagligen är oron överdriven. Om djuren fått GMO-foder behöver inte stå dock...


Anmäl
2016-12-12 09:44 #7 av: hemul

http://www.urtekramsverige.se/produkter/livsmedel/bakning/fullkornsmajsmjoel-eko-gf-500-g#

  • EUs ekologisk logo
  • Krav
  • Danskt Ø-märke
  • Debio
  • Glutenfri sigill

Är nog grönt. Blinkar


Anmäl
2016-12-12 16:17 #8 av: Sindri

Tack!

Anmäl
2016-12-12 17:38 #9 av: hemul

Kommer ihåg att när jag testade att modda kokostoppar till pepparkakor, tror jag hade mer äggula och mixade kokosflingorna, så testade jag att ha i hjorthornssalt. Då blev kakorna väldigt spröda.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.