Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma

Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept att laga hemma

Syrade äpplen

2016-11-30 17:33 #0 av: Sindri

Inte bara LCHF, men supergott och nyttigt; Syrade äpplen.
Det behövs

  • En stor burk eller kruka i glas eller keramik, stengods el dyl
  • 650 gram äpplen, helst små fina, urkärnade men med skalet kvar. Det går bra att dela större äpplen också
  • 600 gram vitkål, fint strimlad och krossad med 5 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt

Börja med att koka upp vattnet och blanda med saltet. Ställ kallt.
Strimla vitkålen fint och krossa den i plastpåse med 5 tsk salt.
Skölj äpplena noga och tag bort kärnhusen.

Packa äpplena i krukan/burken och fyll på med vitkål, peta ner runtom och i hålen i äpplena och ett tunt lager ovanpå.
Nästa lager med äpple och så vitkål igen tills burken är nästan full.

Pressa ner allt ordentligt. Fyll på med saltvatten så att det täcker.

Jag tynger ner kålen genom att hälla vatten i en plastpåse och försluta, men man kan naturligtvis använda andra metoder, bara det blir lufttätt inåt, men inte utåt. Bubblorna skall kunna ta sig ur burken. Ställ burken på ett fat (det pyser över) och ställ mörkt men i rumstemperatur i 10-14 dagar. Kolla då och då att det bubblar.  Fyll på med mer saltvatten om det verkar torrt. Kommer det vit beläggning ovanpå ta bort den.

Ta sedan bort tyngden, sätt på lock och förvara i kylskåp. Smakar ljuvligt till fläsk, t ex Pulled pork.

Anmäl
2016-11-30 18:45 #1 av: parsley

Tack för receptet! Det ska jag försöka testa någon gång. Äpplena borde väl påverkas av syrningen, så mängden kolhydrater minskar? Surkål har mindre kolhydrater än vitkål. 

Anmäl
2016-11-30 20:06 #2 av: Sindri

Jag har inte tänkt på det. Men det är ju inte mycket äpple man äter.

Tänkte på en annan sak; det kan kanske vara ett alternativ till äppelmos till julskinkan?

Anmäl
2016-11-30 22:42 #3 av: hemul

Jo, mjölksyrabakerierna förbrukar socker precis som jäst. Bara slutprodukten som skiljer. Båda är goda.  Skrattar

Jaha, lika delar ungefär. Ska testa med mer äpplen i morötterna först tror jag. Men jag vet att äpple och surkål är gott ihop. Brukar blanda surkål och äppelmos nämligen. Så det här blir säkert toppen.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.