Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Hälsa

Kolesterolprov

2016-11-28 08:59 #0 av: Siggebus

I morse var jag på min vårdcentral och skulle lämna de vanliga årliga proverna inför läkarbesöket om en vecka.
Jag har ställt in mig p lite nytt "tjaffs" med min läkare om kolesterolet som hon förra gången ville behandla. Hon tog enbart hänsyn till totalkolesterolet och brydde sig inte om att mitt HDL var högt och bra samt att triglyceriderna låga och fina.
Så nu när sköterskan tog nya prov så bad jag om en apo-kvot också...men döm om min förvåning!! Hon sa att det har kommit nya riktlinjer dvs de TAR inget kolesterolprov längre!
Skönt tyckte förstås jag men är detta något ni hört och vad tycker ni om det?

Anmäl
2016-11-28 09:03 #1 av: Siggebus

Äsch blev felstavad rubrik från telefonen...men ni fattar va? 😁

Anmäl
2016-11-28 09:04 #2 av: Siggebus

Äsch blev felstavad rubrik från telefonen...men ni fattar va? 😁

Anmäl
2016-11-28 09:25 #3 av: Sindri

Haha, jag blev i alla nyfiken och ville läsa vad det var för nytt prov Skrattar

Men - det var det dummaste jag hört! Klart de tar kolesterolprov - hur ska annars läkemedelsindustrin kunna kränga sina statiner?

Att man skippar den gamla sortens kolesterolprov tycker jag är bra.  Jag har slutat ta dem för min läkare verkade få hjärtinfarkt varje gång hon såg resultatet. Skämtar (Sist låg det på 10,4)

Men APO-kvot kan du absolut be att få, klart att de kan ta det om du vill veta.

Anmäl
2016-11-28 10:35 #4 av: Siggebus

Äsch nu är det försent för proven är redan tagna. Får se nästa år. 😁

Anmäl
2016-11-28 12:41 #5 av: hemul

Menar du att de inte tar kolesterolprov alls eller att de inte tar apo?

Om det är det senare så är det så här med. Vi var väl först ut med apo och alla var alldeles lyriska. Detta var ju mycket bättre och de gamla proverna var ju inte alls säkra bla bla bla. Men nu har det kommit nya direktiv. Nu ska apo bort och de gamla värdena är det som gäller, dessutom med en ny metod där man inte behöver vara fastande utan värdena räknas om på nåt sätt.

Jag har fått ta båda typerna av prov i en herrans massa år (tycker det är intressant och har en snäll doktor). Helt plötsligt, med den nya metoden, var den vanliga kolesterolvärdena sämre, men apo var samma som sist... Min läkare vojade sig och rekommenderade meds. Det har han iofs gjort förut också, men inte med samma eftertryck. Att apo inte ändrats saknade visst betydelse.

Orsken till att man ändrat provmetod igen är att de nya proverna är billigare. Så var det med hur viktigt det är för hälsan att hålla koll på kolesterolet... Cool


Anmäl
2016-11-28 13:16 #6 av: Siggebus

#5
Nä jag menar att de inte tog något kolesterolprov alls!
Hon sa det var nya direktiv.
Men jag ska träffa läkaren nästa vecka och då ska jag fråga varför? Om man inte anser kolesterolet har någon betydelse alls längre eller vad som är tanken?

Anmäl
2016-11-28 23:36 #7 av: hemul

Låter ju helkonstigt. Vilket landsting?


Anmäl
2016-11-29 06:36 #8 av: Siggebus

#7
Skåne.
Det är en privat vårdcentral men de är anslutna till "Hälsoval skåne".

Anmäl
2016-11-29 11:43 #9 av: spirit

Läs denna artikel om varför man inte behöver ta några statiner och därmed är kolesterolprover onödiga
http://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401.full.pdf+html
Det är bra med högt kolesterol och artikeln är den mest nedladdade artikeln från BMJ Open de senaste fem månaderna i rad alltsedan artikeln kom ut.

Läs mer här:

http://kostkunskap.blogg.se/2016/june/sluta-at-statiner.html

Anmäl
2016-11-29 14:23 #10 av: hemul

Det vore ju lite otippat om Skånes landsting ändrat inställning p.g.a. den artikeln.


Anmäl
2016-11-29 17:57 #11 av: Siggebus

#10
Jag tror inte heller att landstinget har ändrat inställning pga den artikeln.
Kanske det är ett sätt att spara pengar för vårdcentralen? Ingen aning men jag ska i alla fall fråga läkaren. jag vill inte tvunget ha ett kolesterolprov med tanke på hur de tolkade det sist men på något sätt känns det inte bra om de gör så för at spara pengar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.