Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF för nybörjare

Ni som kämpar medpsykisk ohälsa.

2016-10-15 14:18 #0 av: [Nickname]

Har den blivit bättre eller sämre med lchf? Vilken grad av psykisk ohälsa led ni av?

Googla t.ex. keto *psykisk sjukdom* på engelska så verkar denna kost väldigt lovande. Viktigt är väll att komma ihåg magnesium, d3 och omega 3.

Anmäl
2016-10-26 20:58 #1 av: Soeffia

Mår bättre i min depression. Kan ifs bero på annat, men väldigt glad att jag vägrade medicinering!

Anmäl
2016-10-27 09:48 #2 av: Annielle

Detta är jag också väldigt nyfiken på, men har inte riktigt våga prova på grund av rädslan över att jag ska må sämre (har hört om vissa som mår sämre, speciellt när det har gått något år)

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-10-27 14:43 #3 av: parsley

Det finns en del som hävdar att gluten, kasein (dvs mjölkprotein) och socker kan ge upphov till läckande tarm och en rad ohälsotillstånd. Martina Johansson skriver om det i boken Magstarkt bl a. Det finns även en del böcker översatta från engelska, som uppmärksammar samma förhållanden, t ex Perlmutter - Hotet mot din hjärna och Davis - Brödberoende. Jonas Bergqvist - Ät och lev paleo och Hultén - Autoimmun kokbok kan också vara läsvärda. Autoimmun kokbok bygger på råvarror som är skonsamma för kroppen. Anna Hallén skriver om sambandet mellan kost och hälsa i Gnizzelzonen och en del andra av sina böcker. 

Paleo och LCHF skiljer sig lite åt. LCHF är begränsar antalet kolhydrater och tillåter mejerier, om man inte väljer att äta mejerifri LCHF. Paleo är mejerifritt och inte kolhydratsbegränsat, om man inte väljer ketogen paleo, som i princip är det samma som mejerifri LCHF. 

Både socker, gluten och kasein påverkar hjärnans belöningssystem, så de kan vara rejält jobbigt att ta bort dem.

Har man lätt för att bli deprimerad och har låga serotoninnivåer så kan man ha svårt att klara de mest strikta formerna av LCHF, enligt min erfarenhet. Man behöver helt enkelt en viss mängd kolhydrater för att kroppen ska kunna tillverka tillräckligt med serotonin. Det finns en gammal diskussionstråd på kolhydrater iFokus om detta. Räddad av en potatis heter den. 

Anmäl
2016-11-01 10:41 #4 av: ylvakristina

Jag fick möjlighet att hantera min diagnos bipolär 1 utan medicin när jag började med LCHF. Jag var allvarligt sjuk. Jag skickar med en länk där jag skrivit i kommentarsfältet kort min historia. Jag är den som kallar mig Fd bipolär och min kommentar är näst högst upp. Idag äter jag inte strikt LCHF. Har kommit in i en period där jag inte klarar av det men det är som jag hittat så mycket andra verktyg så jag känner mig trygg ändå. Sedan är det en otrolig lättnad att veta att jag kan landa tillbaka på låhkolhydratskost om jag skulle börja känna av skov igen. För mig var det inflammationer som var problemet och det tog ju kostförändringen hand om. Sedan är psykisk ohälsa ett komplext område men kosten var viktig för mig. Jag fick en bas att stå så jag fick möjlighet att hantera alla trauman och jobbigt runt omkring. http://www.kostdoktorn.se/lchf-och-bipolar-sjukdom

Anmäl
2016-11-02 15:37 #5 av: Annielle

# 4

Vad härligt att det har hjälpt dig så mycket! Glad Väldigt kul och intressant att höra av de andra i tråden som också har blivit så hjälpta, ska tipsa en bekant om detta eftsom hon har bipolär sjukdom som hon börjat äta litium för och som de flesta lägger hon bara på sig mer och mer vikt av det.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.