Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Giftlarm om ekoägg

2016-10-12 22:23 #0 av: Anders-S

GP skriver:  "Halterna av miljögifterna i ekologiska ägg var tre gånger högre än för konventionella, skriver tidningen Land. Redan 2004 upptäcktes att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än andra ägg. Den gången kopplades det till fodret, fiskmjöl från Östersjöfisk, och kraven på fiskmjölet skärptes. Men halterna har fortsatt att stiga, skriver Land."

Låter helt vansinnigt att man använder fiskmjöl från Östersjön till hönsfoder.  EU har bestämt att ge Sverige undantag från förbudet att sälja fet östersjöfisk. Trodde undantaget bara gällde människor.  I resten av EU är olagligt att sälja fisk som har höga värden av dioxin.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/giftlarm-om-eko%C3%A4gg-1.3864994

http://www.lantbruk.com/lantbruk/hogre-gifthalter-i-ekoagg

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/dioxiner-och-pcb/

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/dioxiner-och-pcb/#F%C3%B6rdjupning

Känsliga grupper

Dioxiner och PCB lagras i kroppen under hela livet. Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner och PCB eftersom de utvecklas. För barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder är det särskilt viktigt att få i sig så lite som möjligt eftersom dioxiner och PCB som lagrats i kroppen förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken.

Hur kan dioxiner och PCB påverka hälsan?

Höga halter av dioxiner och PCB påverkar utvecklingen av hjärnan och nervsystemet i djurförsök, vilket bland annat kan ge beteendestörningar. Ämnena misstänks också påverka immunförsvaret, hormonsystemen och fortplantningen, samt orsaka cancer. I höga doser kan dioxin även ge klorakne, en långvarig akneliknande hudinflammation i ansiktet.

"Aminosyran metionin är viktig för värphönornas hälsa och tillsätts vid konventionell produktion i syntetisk form till fodret. För ekologiska besättningar är detta inte tillåtet, istället används ofta fiskmjöl för att förse hönorna med metionin."

Fiskmjöl med dioxin och PCB. Så fel det kan bli!

Anmäl
2016-10-12 23:27 #1 av: Sindri

Vaaaa! Hur korkad får man vara????

Så skall man sluta köpa ekoägg nu? Kan man få reda på vilka ekoägg som innehåller så mycket gift??

Anmäl
2016-10-13 00:50 #2 av: fiskenihavet

Oj, oj. Har jag förstått det riktigt att det bara gäller svenska ekologiska ägg?

Anmäl
2016-10-13 13:50 #3 av: OlgaMaria

Det man får komma ihåg är att detta är en parameter - inte en sammanfattning över om ekoägg eller konventionella ägg innehåller mest gift totalt sett, eller näring. 

Lite konstigt dock att man inte får ge syntetiskt metionin? 

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2016-10-13 14:02 #4 av: hemul

Jag tror inte det får förekomma "tillsatser", ivf är det starkt begränsat. Dessutom framställs metionin med hjälp av genmodifierade bakterier, så det kan falla på det också. Har läst nåt om att man önskar ett GMO-fritt metionin, så det är möjligt att det är det det hänger på.

Men problemet med fiskmjölet, förutom att det periodvis har gett smak åt kött och ägg, är väl att det kommer från östersjöfisk. Riktigt jäkla dåligt tycker jag, eftsom många undviker att äta just östersjöfisk. Så får man i sig sk*ten ändå...

Tyvärr är nog "eko" ofta inte värt namnet. Ledsen


Anmäl
2016-10-13 16:52 #5 av: [Baltazar13]

Undrar hur det är med ekologisk hönsfärs (eller andra produkter från ekohöns) Det är ju just kött från värphönorna som används...

Anmäl
2016-10-13 18:25 #6 av: hemul

Det är nog samma med ekologisk kyckling också. Nån som orkar kan ju skriva till f.d. Bosarp, numera Kronfågel, och fråga.

konsumentkontakt@kronfagel.se

Här står iofs bara om värphöns, men det famgår också att eko inte är riktigt eko.
http://www.ekoweb.nu/?p=9134


Anmäl
2016-10-13 19:18 #7 av: NyLCHF63

Jaha!! Ska man börja äta vanliga ägg och inte eko ägg nu? Jag hade för mig att det var någon anledning till att man skulle äta eko ägg. Just nu kommer jag inte ihåg av vilken anledning det var.... Funderar

Anmäl
2016-10-14 22:36 #8 av: AnnaMariaK

Jag är alltid lite skeptisk till allt jag läser. Frågan är vilka ekologiska ägg har man undersökt? Hur kan man tillsätta östersjöfisk till ekologiskt hönsfoder? Då är det inte ekologiskt längre enligt min uppfattning. Då är det kvalificerat fusk!!! Jag köper ägg av några jag känner som har små hönsbesättningar och de äggen smakar mycket godare än de ekologiska jag ibland köper.

Anmäl
2016-10-14 23:25 #9 av: hemul

Det är mycket som är fusk med KRAV, eller ivf märkligt. Såg ni den där programmet om bl.a. Oatly för ett tag sedan, glömt vad det hette, men det var SVT ivf. Det handlade inte bara om Oatly, men de fick störst utrymme. De fick på pälsen för sitt "Wow, no cow!". Det visades sig nämligen att deras ekologiskt odlade havre gödslas med pellets av kött- och benmjöl. Och inte enbart från ekologiskt uppfödda djur heller, vilka rester som helst duger. Så förutom att det var väldigt roligt att Oatly fick sätta sitt "No cow" i halsen, så är ju inte kedjan ekologisk så det stör. Obs detta gäller inte bara Oatly. Ekologiska odlingar får gödslas med oekologiskt köttafvall. Följer man länken jag postade ovan framgår också att hönsfodret inte behöver vara 100% eko för att produkten ska få kallas eko.

KRAV känns mer och mer som en marknadsföringsgimmick. Efterfrågan finns, då möter man den. Med så liten ansträngning som möjligt.


Anmäl
2016-10-15 23:38 #10 av: aktagrottman

Det är alltså så här att ökningen ligger på typ 0.00000001 pickagrem.

Men det är en ökning på ca 3%
Värdet ligger fortfarande långt under gränsvärdet för det som är tillåtet.
Med stor sannorlikhet är det fiskfodret från östersjön.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.