Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes

Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Vi som har diabetes

Diabetes

2016-08-30 21:43 #0 av: NyLCHF63

Jag var på en tråd i Diabetes sidan men fick rådet att flytta mina frågor hit eftersom här finns mer folk med erfarenhet. Ler

Min senaste fråga är efter läst detta:

Testa din urin

Ketoner är en benämning på ämnen som det bildas onormalt mycket av i kroppen om du får insulinbrist. Att mäta ketoner i urinen kan i vissa lägen vara viktigt vid insulinbehandlad typ 1-diabetes, bland annat om du får feber och/eller magsjuka eftersom insulinbehovet då ökar.

Det finns olika sorters teststickor för mätning av ketoner i urin. I vissa situationer kan det även vara av värde att mäta glukos (socker) i urinen, men för det mesta räcker det om du mäter det i blodet.

Jag läste det här: https://www.apoteket.se/kroniska-svarare-besvar/diabetes/typ-2-diabetes/ 

Frågan är: När man äter LCHF så går man ju i ketos är det nogon skillnad i vad man mäter om man är diabetiker? Jag vet inte om jag har typ2 eller typ1.. detta är helt nytt för mig, men läkaren kommer att få svara på många frågor.

Anmäl
2016-08-31 00:20 #1 av: hemul

Det är nog samma ketoner. Men om du inte äter lågkolhydratkost så är ketoner tecken på att något är fel. Så du bör nog berätta för din läkare och diabetessköterska att då äter lågkolhydrat - om du nu gör det alltså!


Anmäl
2016-08-31 00:49 #2 av: NyLCHF63

Ja jag har ätit LCHF sedan Maj.

Anmäl
2016-08-31 19:15 #3 av: Zepp

Till läkaren säger du att du äter en ketogen diet!

I avsikt att få ner dina blodsockervärden.. punkt slut, sen får denna ha vilka synpunkter som helst på ketogena dieter!

"Det är fler 70-80-åringar som insjuknar i typ 1 diabetes än barn. En ny svensk studie visar att bara blodprov kan säkra en riktig diabetesdiagnos och behandling.

En stor svensk kartläggning av så gott som samtliga i Kronobergs län som insjuknat i diabetes under tre år slår hål på flera myter om vem som drabbas av vilken sorts diabetes."

http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/gammelmormor-faar-typ-1-diabetes-bara-blodprov-ger-raett-diagnos/

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-01 16:56 #4 av: NyLCHF63

Jaha, nu är jag lika förvirrad som vanligt....

Läkaren, förstår inte vad de  grundar sig på att jag har fått diagnosen diabetes. Hon sa att jag bara hade ett blodvärde som var högt, sedan såg hon det som var på 8,8 men personligen tror jag det är det värdet som inte var fastande. Orkade inte ta upp det, jag ska träffa diabetessköterska, de ska kalla mig. Jag ska ta upp det med henne. Förhoppningsvis kommer det att visa sig att jag INTE har diabetes. Vi ska ta nya blodprover nästa vecka. Nu är det ju så att jag fick blod i slutet av juni, och då ska man ju vänta med att ta HbA1c i 3 månader. Kanske ska jag vänta med att ta mina blodprover till slutet av månaden.

Anmäl
2016-09-01 17:02 #5 av: Inkanyezi

Eftersom du äter LCHF är ju diabetes typ 2 inte direkt oroande, så du kan gott vänta med provet. Men sedan kan det ju visa avsevärt lägre än för diabetes genom ditt kosthåll, så det är inte riktigt ett prov på diabetes när man äter LCHF.

Om du gör ett belastningsprov bör det visa sig ganska tydligt, genom att blodsockret ligger kvar högt mycket längre än för den som är frisk.

Anmäl
2016-09-01 18:47 #6 av: Zepp

#4

Om inte annat så får din mentala välfärds skull så är det lika bra att gå till diabetessköterskan.. och fått tagit ett HBA1c!

Din läkare kan ha rätt.. för 8,8 postprandialt är lixom rätt normalt som jag redan nämnt.

Fördelen med diabetesmottagningar är att de är villigare att ta ytterligare prover.. försök övertala hen att ta ett C-peptid oxå!

Om hen tar prov på blodketoner så säger du att du just äter en ketogen diet.. iomed att du fått diagnosen Diabetes!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-01 21:52 #7 av: NyLCHF63

Jag tänker vänta med att ta proverna till slutet av månaden. Det kommer att tas ett HbA1c då. 

C-peptid är det ett blodprov? Belastningsprov är det när man tar socker och sedan tar blodprov före och efter? Jag ska ta upp ketonerna med sköterskan med. kanske kan jag låna hem en blodsockermätare några dagar och se hur allt ser ut när jag äter etc... ingen ide att köpa en blodsockermätare om man inte behöver den.

Anmäl
2016-09-01 21:57 #8 av: Zepp

C-peptider är en restprodukt när proinsulin omvandlas till Insulin.

Insulin i sig har en halveringstid på några minuter medans C-petiderna tar längre tid på sig att brytas ner.. det blir då ditt långtidsinsulin.

Man tar detta för att utröna hur stor insulinproduktion man har, främst för typ 2 som tar insulin via spruta och för typ1 för att utröna hur mycket man själv producerar.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-01 22:06 #9 av: NyLCHF63

Tack för förklaringen, jag ska fråga om jag kan få ta dessa prover när jag får komma till sköterskan. Vore ju bra om de kan reda ut det här så jag vet vad som pågår i min kropp.

Anmäl
2016-09-06 17:04 #10 av: NyLCHF63

Jag har nu fått tid till distriktssköterskan den 12 Sept. Vet inte om det är samma som diabetessköterska? Är det någon som vet om det är någon skillnad i kunskap i dessa olika sköterskor?

Anmäl
2016-09-06 17:12 #11 av: Inkanyezi

Distriktssköterskan kan vara diabetessköterska, förutsatt att hennes utbildning täcker specialiteten. Det är inte några jätteskillnader, men det ingår i uppdraget för diabetessköterskan att ge specifika råd till diabetiker.

Det är också diabetessköterskan som delar ut hjälpmedel, som mätare för blodsockret, och hon ska hålla koll på provtagning, HbA1c bl.a. Hon ska också, vid behov, remittera till kostrådgivning och fotspecialist, liksom neurolog och oftalmolog (ögonspecialist) som undersöker ögonbotten. Vanligen brukar diabetessköterska fråga om smärta utan förklaring eller skador utan smärta, och de brukar vilja att man kollar upp fötterna, alltså går till fotvårdsspecialist eller får neurologisk utvärdering. Diabetessköterskan är som spindeln i nätet för diverse tjänster som diabetiker brukar behöva.

Anmäl
2016-09-06 18:18 #12 av: NyLCHF63

Jag har googlat för att se om jag kan hitta något från Socialstyrelsen som styrker att LCHF är godkänt för Diabetes, men hittar ingenting konkret. Jag har läst dokumentet med Dr Annika Dahlqvist. Annars hittar jag bara det här nedan. Jag ville ha med något bevis till sköterskan när jag ska träffa henne på måndag, ifall hon var emot LCHF. Har ni någon annan information som jag inte har hittat?

Utdrag ur Socialstyrelsens Diabetes broschyr 

http://www.socialstyrelsen.se/lists/artikelkatalog/attachments/18471/2011-11-7.pdf

Extrem lågkolhydratkost 

Det saknas vetenskapligt underlag för att bedöma effekten av extrem lågkolhydratkost vid diabetes. Det saknas också studier för att bedöma eventuella risker över längre tid. Ett flertal studier pågår och kunskapen väntas öka de närmaste åren.

Extrem lågkolhydratkost

I extrem lågkolhydratkost står kolhydraterna för 10–20 procent av det totala energiintaget. Kosten utgörs främst av kött, ägg, grönsaker och ost. Jämfört med övriga granskade koster innehåller extrem lågkolhydratkost betydligt mindre socker, bröd, flingor, potatis, rotfrukter och ris. Även inslaget av baljväxter, frukt, bär, fullkorn, alkohol och rotfrukter är lägre än i övriga koster. Vetenskapligt stöd Det saknas vetenskapligt underlag för att bedöma de långsiktiga effekterna av extrem lågkolhydratkost när det gäller vikt, blodtryck, blodfetter, långtidsblodsocker samt risk för och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom. Fördelar Extrem lågkolhydratkost kan initialt ge en snabb viktminskning och en marginell förbättring av blodfetterna (ökning av HDL-kolesterol) hos överviktiga. Efter ett år är viktminskningen dock jämförbar med andra kosters. I extrem lågkolhydratkost utgör protein mer än 20 procent av den totala energin. Protein ökar mättnadskänslan vilket kan vara en fördel för den som vill gå ner i vikt. Med en kost med lågt kolhydratinnehåll är det också lättare att undvika blodsockerstegring efter måltid. Nackdelar Övergång till kosten kan innebära ett ökat energiintag, ett ökat intag av mättat fett [9, 11] och en förhöjd nivå av ogynnsamma blodfetter (LDLkolesterol). Hög andel animalt protein i kosten kan möjligen påverka njurfunktionen negativt. I en stor befolkningsstudie jämfördes två grupper som till vardags åt olika lågkolhydratkoster: en av kosterna innehöll mycket animaliskt fett och den andra innehöll mycket vegetabiliskt fett. Risken för hjärtkärlsjukdom, dödlighet och cancer visade sig vara högre i gruppen som ersatte en del av kolhydratintaget med animaliskt fett och lägre i gruppen som åt vegetabiliskt fett [12]. Vägledning Det är ännu oklart om extrem lågkolhydratkost kan vara bra vid diabetes, eftersom det saknas vetenskapligt underlag för att bedöma långsiktiga effekter och långsiktiga risker. Om en person ändå väljer att pröva extrem lågkolhydratkost är det viktigt att hälso- och sjukvården kan ge information om hur denna typ av kost är sammansatt samt följa upp personens hälsotillstånd och vad kosten har för effekt. 

I extrem lågkolhydratkost står fettet för mer än 50 procent av den totala energin. Det är därför viktigt att välja livsmedel som innehåller omättade fetter [9, 11]. Även den som äter en väl sammansatt kost får svårt att gå ner i vikt om mängden mat är för stor. Det är därför viktigt att även titta på den totala energimängd maten ger och vid behov ge råd om att minska till exempel portionsstorlek. För överviktiga patienter som inte lyckas gå ner i vikt efter omläggning till extrem kolhydratkost bör hälso- och sjukvården föreslå en kost som har dokumenterad effekt vid diabetes, det vill säga traditionell diabeteskost, måttlig lågkolhydratkost, Medelhavskost eller traditionell diabeteskost med lågt glykemiskt index. Uppföljning Utöver sedvanlig uppföljning av personer med diabetes (HbA1C, blodfetter, blodtryck och vikt samt riktad eller systematisk egenmätning av blodglukos) bör man följa upp njurfunktionen. Eftersom kostens effekter är mindre kända är det viktigt att följa upp hur kosten påverkar den medicinska behandlingen. Risken för hypoglykemi bör särskilt beaktas vid behandling med insulin eller läkemedel som frisätter insulin. Om patienten inte går ner i vikt eller om vikten först går ner för att sedan stiga är dessa uppföljningsåtgärder särskilt viktiga.

Artikelnr 2011-11-7

Pressmeddelande från Socialstyrelsen

http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2011december/storrevariationikostradenisjukvarden

den 5 december 2011 kl. 10:30 Pressmeddelande

Undvika fett, låta GI styra inköpslistan, äta Medelhavskost eller minska kolhydratintaget? Socialstyrelsen öppnar nu för fler val och bättre anpassning till individuella önskemål i sjukvårdens kostrådgivning till personer med diabetes. Fyra alternativ kan erbjudas, men inte extrem lågkolhydratkost.

Socialstyrelsens nya vägledning inkluderar måttlig lågkolhydratkost, Medelhavskost eller traditionell diabeteskost med eller utan lågt GI (glykemiskt index). Tidigare rekommenderade sjukvården endast traditionell diabeteskost med ett begränsat fettinnehåll, och skillnaderna mellan alternativen rör just fördelningen mellan fetter, proteiner och kolhydrater i kosten. Extrema lågkolhydratkoster som Atkinsdieten och LCHF (Low Carb High Fat) rekommenderas inte.

– Vi saknar fortfarande ett tillräckligt vetenskapligt underlag för effekterna av en extrem lågkolhydratkost, säger Christian Berne, professor och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala samt en av Socialstyrelsens experter.

Anmäl
2016-09-06 18:20 #13 av: NyLCHF63

#11 Tack!

Anmäl
2016-09-06 18:40 #14 av: Zepp

Mnjae.. du behöver inte debattera kost med sköterskan.. utan denne skall hjälpa dig/stöda dig !

http://ww2.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=8643

Utan du är där för att utredas.. du behöver lixom inte sticka under stol med att du äter LCHF.. vill pröva hur det påverkar din eventuella diabetes/metabolt syndrom!

Men det vore dumt att sätta sig på tvären och inleda en kostdebatt som rätt sällan leder någon vart.. folk äter vad de äter, en del är veganer andra äter bara junkfood!

Utan du äter lågkolhydratkost.. punkt slut!

Menna.. menna.. ta inte ut striden i förskott.. du behöver inte försvara Annika Dahlkvist eller någon annan.

Du är där för att utredas!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-06 18:45 #15 av: Inkanyezi

Det kan vara bra att ha klart för sig att det ingår i vårdens uppdrag att i samråd med patienten planera vården (vilket också innefattar kost). Det är patienten som bestämmer vilken kost som ska ätas, och vårdgivarna har en skyldighet att samverka. Om man väljer LCHF, ska man få stöd av vården.

SBU har godkänt LCHF som metod, och det finns egentligen ingenting som talar för vad som brukar kallas "traditionell diabeteskost". Vad vi vet hittills, gör den så kallat "traditionella" kosten att sjukdomen är progressiv och leder till skador på sikt. Man rekommenderar alltså i första hand en kost som man vet är skadlig, och har avrått från en kost man vet mindre om. Fortfarande vet man egentligen ganska lite om hur LCHF-kost verkar på sikt, men jämfört med alternativet har den ju hittills sprungit cirklar runt "traditionell" kost.

Min egen ganska kortvariga erfarenhet av LCHF-kost vid diabetes är att mitt blodsocker har gått ner till mellan fem och sex millimol per liter vid de allra flesta mättillfällena, och att det hittills endast en gång har haft en tillfällig topp över tio mmol/l i samband med att jag prövade något som inte funkade. Som det är nu vaknar jag med mellan 5,3 och 5,6 mmol/l och brukar ha mindre än 6 mmol/l en timme efter maten. Jag tycker det vore ganska vanvettigt att lämna ett vinnande koncept. Om det fortsätter som det har börjat finns inte orsak att tro att jag skulle drabbas av de sekundära skador som orsakas av högt blodsocker.

Anmäl
2016-09-06 20:08 #16 av: NyLCHF63

Tack för era svar!!

Jag tror jag är lite orolig över att jag äter LCHF inte ska godtas.. efter den läkare som jag möte på hjärtkliniken som var helt emot det.  Men det är ju skönt att de ska bara stödja mig och hjälpa mig att utreda om jag har diabetes, pre-diabetes eller ingen diabetes. Jag vill ju vara helt klar med vad jag har och inte har, och att de inte ska vela fram och tebax! Jag antar min hjärtläkare bestämde sig för att klassa mig som diabetiker efter två tester, vilket jag vet att den högsta var inte fastande (när han sa att jag haft ett högt socker så trodde jag ju att han menade det senaste testet vi gjorde, men det var det tydligen inte). Så när jag träffar sköterskan vill jag att vi kollar upp all det här. Jag är medveten om att jag mycket väl kan vara pre-diabetes om inte fullt utvecklad. Det finns ju många tecken på det.

Jag ska prata med sköterskan imorgon och fråga henne om jag ska ta mina blodprover innan jag träffar henne, eftersom de gav mig blod... så är jag ju inte säker om de kommer att visa de rätta värdena, plus att jag ska be att vi  gör alla de där testerna ni har nämnt. 

Anmäl
2016-09-07 16:10 #17 av: NyLCHF63

Jag fick min journal från lasarettet idag. Och jag håller på och kollar mina glykos värden...

1. vad betyder "vS/P-Glykos icke-fastande bör vara 4,0-7,7 mmol/L" ? 

Mitt var 8,8 mmol/L.

2. sen har jag ett värde på fastande 6,4 mmol/L.

HbA1c har alltid varit  40-41

3. När jag låg inne så hade jag 

P-glykos 6,2 mmol/L

P-glykos (PNA) 9,3 mmol/L  

P-glykos (PNA) 5,7  mmol/L  det här är ett värde från kl1 3,00 det har gått ner från 9,3 till 5,7 konstigt? Jag fick nog inte äta för att jag väntade på att ta något test.

P-glykos (PNA) 6,8 mmol/L 

P-glykos (PNA) 5,8 mmol/L 

P-glykos (PNA) 6,2 mmol/L 

P-glykos (PNA) 5,8 mmol/L 

P-glykos (PNA) 5,5 mmol/L 

P-glykos  7,3 mmol/L (det här är mitt senaste fastande värde)

vS/P-glykos 6,2  mmol/L 

Efter ätit LCHF på dagen och då var ABL/PNA 5,4 mmol/L 

Betyder det här att jag måste acceptera att jag har Diabetes 2 som det står i min journal?

Anmäl
2016-09-07 16:28 #18 av: Inkanyezi

Var gränserna dras har varierat, men dina värden är genomgående något höga, och ett P-glukos fastande på 7,3 mmol/l är illavarslande. Värdet för venöst på 6,2 är också högre än vanligt.

P-glukos betyder plasmaglukos, alltså "socker i blodplasma" och kan tas på olika sätt, vilket ibland ger olika resultat. Ett litet v antyder att det har tagits i en ven, och då kan nivån vara lägre än ett kapillärvärde, som är det vanligaste provet man gör själv, eftersom venöst blod har lastat av en del av sitt socker i vävnaderna.
http://diabetolognytt.se/detta_nummer1_2004/artikel7.html

Jag tror inte du ska ta ut något i förskott, men det är en god idé att börja med LCHF och hålla den linjen, eftersom det hindrar att du får högt socker och därmed också kan hindra sekundära skador. Genom att det också minskar utsöndringen av insulin, kan kroppen tära på sina fettlager, så att du kan gå ner i vikt om du har lagt på dig mer än du vill ha.

En metabolt frisk person har i regel fasteglukos under sex mmol/l, och de flesta har mer än fem, men neråt förekommer variation, så att en del kan ha fasteglukos under fem. För friska går det oftast ner till basvärdet (fasteglukos) redan ungefär en timme efter måltid, utom när man har ätit en större mängt långsamma kolhydrater, de med lågt GI, som tas upp i blodet under längre tid.

Anmäl
2016-09-07 18:53 #19 av: NyLCHF63

Jag har ätit LCHF sen början av maj. 

I somras,  även om jag åt LCHF, med det menar jag att jag inte åt frukt, spannmål och annat, men "fuskade" genom att jag inte höll mig till strikt utan åt ALLDELES för mycket ost och hemgjord glass, jag var som besatt...  så det var ju inte direkt strikt LCHF. Jag gick upp typ 5kg, vilka jag nästan gått ner igen, men stod stilla denna vecka. 

Jag kommer att fortsätta med LCHF, det passar mig väldigt bra och hade börjat med det innan allt detta med sockret...

Jag har  även resultat från mina kolesterolvärden och undrar vad det var man skulle jämföra och hur? HDL LDL?

Anmäl
2016-09-07 18:53 #20 av: Zepp

Jag tror att du skall utgå från att du har prediabetes.. iallafall insulinresistens?

På det så har du gått igen diverse saker, de kan oxå påverka.. utred mer med andra ord.. och inte f*n får man LCHF när man ligger på sjukhus heller.. vilket kan ha drivit värdena värre!

Ett HBA1c på 40 är däremot en kontraindikation vad gäller diabetes.. det tyder mer på att du ätit sjukhusmat/normalkost!

Jag som brukar äta LCHF för det mesta brukar hamna på 31!

http://www.diabeteshandboken.se/inneh%C3%A5ll/10.-vad-%C3%A4r-ett-bra-hba1c-13754543

Såå..ditt HBA1c är rätt hyfsat egentligen.. iallafall om det uppmätts på sjukhusmat/normalkost!

Dvs det förefaller snarare som dina fasteglukosvärden svajar.. litta beroende på vad du fick för mat/hur du mådde/andra sjuk/frisk/stress-relaterade saker.

Däremot så får man inte bortse från att du kan ha prediabetes!

Såå.. ta emot all hjälp du kan få av diabetssköterskan, dra sen dina egna slutsatser utav de prov som tas!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-07 19:43 #21 av: NyLCHF63

Mitt senaste värde var 7,3 fastande och HbA1c på 41 och jag hade ätit LCHF sen 4 augusti (efter avbrottet när jag  var på lasarettet) det där blodprovet togs 10 Augusti. så jag hade nog inte hunnit äta LCHF så länge kanske.

Hur länge kan sockret vara högt efter att man ätit en burk med glass ? Jag tröst åt kvällen innan jag fick hjärtinfarkten, åkte in på em 24 och de tog socker på morgonen den 25 och den var 9,3! Kan det ha att göra med vad jag åt? och möjligen infarkten på det? Förmodligen fick jag infarkten pga dåligt blodvärde, högt socker och chock!

Anmäl
2016-09-07 20:16 #22 av: Zepp

Om man säger som så.. med ett HBA1c på 41 så skulle jag inte vara jätteorolig!

Det går att göra något åt med kost.

Likt förbannat så har du haft en infarkt/trolig infarkt!

Då är det minst lika intressant med trombinfaktorer.. det handlar således om hur lätt dina blodkroppar kletar ihop.

Ateroskleros och lossnande plackpartiklar är det man är rädd för hos diabetiker.

Kommer dessa in i hjärtats små kärl kan de strypa syretillförseln.

Lika dant kan ihopklumpade blodkroppar göra.. dvs tromboser!

Som regel och för friska så är blodsockret normalt senast två timmar efter en burk med glass!

Kallas för postprandialt värde/glukosbelastning!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-08 01:02 #23 av: NyLCHF63

Ja jag hade en mindre hjärtinfarkt med rena kranskärl! De tycker jag är ett intressant fall eftersom jag tydligen fick infarkten pga blodbrist med svår järnbrist. Samtidigt blödde jag någonstans och de kan inte hitta felet, de har letat överallt....

Jag har massa kolesterol värden här typ, de här väderna är från somras 25/6

P-kolesterol 6,1
P-HDL 1,5
fP-LDL 3,9
fP-LDL/HDL (kvot) 2,6

Och de här var 10 Augusti

P-kolesterol 5,0
P-HDL 1,9
fP-LDL 2,5
fP-LDL/HDL (kvot) 1,3

So vad betyder de här värdena?

Anmäl
2016-09-08 04:11 #24 av: Inkanyezi

#21: "Hur länge kan sockret vara högt efter att man ätit en burk med glass ? Jag tröst åt kvällen innan jag fick hjärtinfarkten, åkte in på em 24 och de tog socker på morgonen den 25 och den var 9,3! Kan det ha att göra med vad jag åt?"

Sockret hos den som inte har nedsatt insulinkänslighet går vanligen ner till normalt värde efter mellan en och två timmar. Den tillfälliga toppen går sällan över 8 mmol/l, och vid måttligt kolhydratintag kan sockervärdet hålla sig under 7 mmol/l och normalt blodsocker komma ungefär en timme efter maten. 

Med nedsatt insulinkänslighet kan sockret gå högre och ligga högt längre, så att det tar flera timmar att komma ner till ett bra värde. Precis hur man drar gränsen mellan pre-diabetes och diabetes har varierat genom åren, och ett vanligt prov har tidigare varit att glukosbelasta med en bestämd dos glukos och mätning efter två timmar. Toppen på sockerkurvan blir högre och varaktigheten längre. Man kan få socker över 10 mmol/l mellan en och två timmar efter att ha ätit, och högt socker kan vara i åtskilliga timmar, även om det minskar relativt fort efter toppen. Hos den friske går det ner under 6 mmol/l inom två timmar, medan den som har nedsatt insulinkänslighet kan ha socker över 6 mmol/l åtskilliga timmar. 

Sockret stiger hos de flesta på efternatten inför uppvaknandet, genom att levern frisätter socker till blodet. Hos den som inte har nedsatt känslighet för insulin stiger det sällan över ca 6 mmol/l, men för den som har pre-diabetes eller diabetes kan det stiga högre. Om det redan ligger högt innan mer socker frisätts, så är värdet 9,3 mmol/l inte orimligt, men definitivt ett tecken på att kroppen har dålig kontroll av blodsockret.

Jag har inte dristat mig att äta glass sedan jag fick min diagnos, men jag har provat en del andra saker som höjer sockret. På 2 dl havregrynsgröt, som påstods kunna öka insulinkänsligheten genom sitt innehåll av β-glukan, gick mitt socker upp till 10,5 mmol/l och efter fyra timmar var det nere vid 7 mmol/l. Om det finns någon sådan effekt av β-glukan som hävdas, döljs den helt bakom det höga innehållet av lättspjälkad och lättsmält stärkelse i havren. När man vid försök har matat råttor med havrekli påstås deras insulinkänslighet ha ökats. Om det också gäller människor har inte prövats, och man matade inte råttorna med isolerat β-glukan, utan kli. Havre verkar vara en dålig idé för diabetiker.

Om du har nedsatt insulinkänslighet, kan ditt höga blodsocker på morgonen mycket väl hänga ihop med vad du åt kvällen innan.

Anmäl
2016-09-08 09:38 #25 av: NyLCHF63

Tack Inkanyezi! ja ser ut som man verkligen får hålla koll på vad man äter! Jag ska få blodsockermätare på måndag så jag kan hålla koll på detta. Lika bra att äta nyttigt och försöka hålla sig så frisk det går i allt detta.

Jag läste att man ska äta på bestämda tider och med mellanmål för att håla blodsockret jämnt. Hur går det ihop med fasta? Jag är mest hungrig på kvällen, så jag försöker att inte äta på dagen,  tar mest en kaffe med grädde eller te. Borde jag börja äta mer?

Anmäl
2016-09-08 10:46 #26 av: Inkanyezi

Syna all information du får, och kolla källan. Det mesta av vårdens information om diabetes är utgivet av läkemedelsföretag, även om organisationer för diabetiker har lånat ut sitt namn. Dessutom gäller informationen ofta i högre grad dem som har diabetes typ 1, och inte typ 2. Bara omkring fem procent av alla diabetiker är ettor, vi som har diabetes typ 2 är många fler, och en del av informationen är helt uppåt väggarna för oss.

Det där med bestämda tider och mellanmål är ett allmänt råd främst riktat till diabetiker typ 1 med "traditionell" behandling. (I det här fallet handlar det om att man sprutar in insulin och måste kompensera det med mat för att inte få blodsockerfall.)

För oss som har typ 2 är det annorlunda, åtminstone så länge vi inte sprutar in insulin eller tar medicin som frisätter insulin. Vi har inte någon risk för hypoglykemi, så vi behöver inte alls äta mellanmål. Också när man tar Metformin är det likadant, ingen risk för blodsockerfall, eftersom Metformin främst verkar genom att hjälpa in sockret i cellerna.

Äter man dessutom LCHF har man tagit första steget för att få riktigt jämnt socker, eftersom vi saknar de toppar på blodsockerkurvan man får av att äta mat med mycket kolhydrater. 

Så vi kan helt undvika mellanmål, för att få fönstret med lågt socker så stort som möjligt, så lång period som möjligt mellan måltiderna. När man inte äter är det bara levern som kan pumpa ut socker, och det gör den. Om allt fungerar på bästa sätt, kommer vi att ha lågt blodsocker, men aldrig hypoglykemi.

Precis hur vi ska åstadkomma den där långa perioden utan tillförsel av socker är upp till var och en. Det förekommer att man fastar ett helt dygn emellanåt, exempelvis 5:2, och många äter två mål om dagen, frukost och middag. Och när vi äter, äter vi sådant som inte höjer sockret mycket. Vi måste få i oss protein, men resten, energin, kan vi få helt och hållet från fett om vi lyckas få kolhydraterna till noll (vilket är nästan omöjligt). I blodet ska bara några futtiga gram kolhydrater cirkulera, och tillförseln behöver inte vara mer än omkring tjugo gram per dygn, och det kan levern alltid förse oss med - också om vi verkligen lyckas med att inte pilla i oss en endaste liten kolhydrat. 

Så du måste inte äta mellanmål, och du behöver inte äta tre mål om du inte vill. Det finns en eller annan som bara äter ett mål om dagen, och det är okej, även om många kanske föredrar att äta två mål, eller kanske tre. Och det behöver heller inte vara bestämda tider; det där med bestämda tider är en anpassning till insulinet för dem som har typ 1. Om man har sprutat in insulin måste man äta, och om man vill hålla på med kolhydraträkning, måste man anpassa det man äter till insulinet man sprutar in. Vi som äter LCHF gör det mycket enklare.

Fortfarande måste ettorna anpassa mat och insulin till varandra, men i stället för att ha "normalkost" med mycket kolhydrater, behöver den etta som äter LCHF mycket mindre insulin, och då är det mindre risk att göra fel. Det blir jämnare socker med LCHF och risken för hyper- eller hypoglykemi minskar med LCHF-kost också för den som sprutar in insulin.

Anmäl
2016-09-08 10:56 #27 av: NyLCHF63

Tack för väldigt bra information! Det är mycket att tänka på och lära sig. Jag uppskattar all info från dig och Zepp!

Anmäl
2016-09-08 11:29 #28 av: Inkanyezi

Målet för den som har typ 2 kan ytligt se ut som att det handlar om att hålla sockret lågt, och det är så klart viktigt, eftersom högt socker leder till skador på blodkärlen, främst de fina kapillärerna, men också större kärl.

Men det som kanske glöms bort är att vi som har diabetes typ 2 debuterar med mycket högt insulin, och att insulinet har fler funktioner i kroppen än att trycka in sockret i vävnaderna. Insulin håller också tillbaka fettförbränning, till fördel för att sockret ska brännas, då det är viktigt att bli av med sockret. Medan det finns mycket socker i blodet kommer insulinet att se till att fettet lagras i stället för att förbrännas, och det är ganska onödigt i ett läge när vi inte riskerar svält.

Utöver fettlagring hämmas alltså fettförbränning, och också bildningen av ketoner. Det är så klart rimligt, när det finns socker i överflöd för de celler som skulle kunna använda ketonerna, men LCHF-kost är i regel ketogen, och vi vill komma i ketos, eftersom det är fördelaktigt både för viktnedgång och för kontroll av blodsockret.

Så eftersom vi redan har onödigt mycket insulin, är det olämpligt att tillföra kolhydrater, som leder till ännu mer frisättning av insulin. Vårt problem, så länge bukspottskörteln fungerar, är ju att vårt insulin inte förmår öppna cellerna för att ta emot sockret i blodet. Mer insulin ökar bara problemet, så vår sjukdom kan mildras av att minska tillförseln av socker (=kolhydrater). Diabetes typ 2 är på så sätt diametralt olik diabetes typ 1, även om ett av våra symptom sammanfaller.

Det som i övrigt kännetecknar metabolt syndrom är att vi lagrar fett lite här och var, och en del av de ställena kan vi betrakta som mycket skadliga. Fett i levern är knappast önskvärt, och många av oss har vid debuten fettlever, ett tillstånd som brukar kallas NAFL (Non-Alcoholic-Fatty-Liver). Det går att få bort fettet ur levern, liksom vi också kan få bort fettet som är lagrat mellan våra organ i buken. Den enklaste metoden är strikt LCHF-kost, som kan hjälpas lite till genom fasta.

Fasta är det där "fönstret" jag nämner ibland. Fönstret som socker och insulin hålls lågt, för att hjälpa upp fettförbränning och vänja kroppens celler vid att fett är bränslet nummer ett. Om man helt enkelt glömmer att äta ett dygn eller mer, kommer ännu mer av fettet i levern att ge sig av, och levern kan sedan fungera bättre. Det kan också finnas fett som bäddar in andra organ, exempelvis bukspottkörteln, och som kanske hindrar den att jobba rationellt. LCHF och fasta emellanåt är ett skonsamt och bra sätt att så småningom bli av med det där fettet som vi inte vill ha i kroppen. 

Så att hålla sockret lågt är en metod, i högre grad än ett mål. Målet är högre än så; det handlar om att återerövra hälsa.

Anmäl
2016-09-08 18:54 #29 av: Zepp

#23

Det tyder på att du har bra kolesterolvärden.. dvs låg femårig risk för CVD!

Likt förbannat fick du en infarkt/misstänkt infarkt.. misstänkt är nog det rätta ordet här.. såvida dina trombinfaktorer inte är helt fel!

6,1/1,5=4,06

5,0/1,9=2,63

Högt HDL på 1,9 är en hälsofaktor!

Värdet bör vara 6 eller lägre, ännu hellre 5 eller lägre.. superduper om det är 4 eller lägre!

Du hade 2,63.. det är lixom superlågt!

Om man säger som så.. du uppvisar lixom inte värden som tyder på diabetes.. såsom det brukar se ut för de flesta!

Utiallafall.. ta den hjälp då kan få utav distriktssköterskan.. ta alla j*vla prover denne som denne går med på!

Håller med den läkaren som menar att du knappast har en reel diabetes.. iallafall ingen vanlig typ 2!

Nu är det ju som så att man kan få infarkt ändå.. av en massa olika orsaker.. men de är j*vligt ovanliga!

Iallafall.. utred diabetesspåret så långt det går, det finns ytterligare varianter förutom 1 och 2!

Och har du utrett diabetesspåret med alla prover samt så småningom en glukosbelastning samt även prov på antikroppar.. så är det dags att gå tillbaka till den läkaren som betvivlade diabetes.. för ytterligare utredning!

Och då rör vi oss på minerad mark.. det kan vara lite vad som helst tex någon vitamin, mineral eller spårämnesbrist!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-08 23:07 #30 av: NyLCHF63

#29 När jag fick min infarkt gick mina P-Troponin T up till 332 ska vara <15. P- Järn var 4 referensvärde är 9-34. HB var ca 109 när jag kom in och gick ner innom 3 dagar till 89. (blödning någonstans).

Fråga- De senaste veckorna har jag mått mer illa och haft ont i magen, jätte trött. Mår illa speciellt efter att ha ätit.  Idag åt jag mer än vanligt på dagen. Ägg och slängde ner smör och en vanlig matsked bostongurka. Var ute på stan och vart superhungrig och köpte en grillad korv utan bröd, hade på vanlig senap det var det ända de hade. Och hemma åt jag köttfärs röra från frysen. Hade några koppar kaffe idag med grädde som vanligt. Ja, och någon gav mig Lindts choklad apelsin 70% jag åt 2 rutor, ca 20g. Efter det slocknade  jag  brupt kl.18.00 och vaknade 22.30! 

Är detta vanligt om man skulle ha diabetes? Jag kan ju inte mäta sockret förrns på måndag eftersom jag inte har en mätare innan dess. Idag fick jag ju i mig socker från bostongurkan, senapen och chokladen.... undrar om det var det som gjorde att jag slocknade???

Anmäl
2016-09-09 19:26 #31 av: Inkanyezi

Nej, det var knappast bostongurka, senap och choklad som fick dig att slockna, men du var nog ganska trött. Det är inte ovanligt i samband med sjukdom av vad slag det vara må, så det går inte att avgöra så här från en text på ett forum vad som orsakade din kanske ovanligt stora trötthet just då.

Vid verkligt högt socker kan man bli oförklarligt trött, men det du säger att du har ätit kan knappast ha givit dig väldigt högt socker, snarare bör det ha legat ganska lågt. Två rutor choklad kan visserligen höja sockret, men inte till de skyhöga nivåer där man drabbas av stor trötthet. 

Så jag gissar att det kan ha varit någon slags trötthet av anspänning över allt du kanske funderar över, snarare än något metabolt, som fick dig att slockna.

Hoppas det blir ett bra möte med diabetessköterskan.

Anmäl
2016-09-09 23:00 #32 av: NyLCHF63

Hummmm, vet inte vart mitt inlägg tog vägen...Funderar

Jag håller med dig, jag får lugna mig och vänta och se på måndag för att forska mer i det här. Skrattar Jag får de här *slockna* upplevelserna ibland.

Anmäl
2016-09-10 14:57 #33 av: Zepp

Högt Troponin T tyder på Ischemisk skada i hjärtmuskulaturen.

Det kan orsakas av olika saker, vanligast är Tromboser och Artäremboli.

Troponin är inte det samma som Trombosfaktorer.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-10 23:51 #34 av: NyLCHF63

Tror inte jag vet något om mina Trombosfaktorer...

Anmäl
2016-09-11 18:08 #35 av: Zepp

Trombosfaktorer  är hur lätt dina blodkroppar klibbar ihop!

Bra vid sår.. dåligt om det händer inne i blodådrorna för då kan de orsaka en propp i något smalt kärl i hjärtat!

Då kallas det för en Trombos och man får som regel Trombyl.. dvs egentligen en barnalbyl.. dvs Acetylsalisylsyra!

Det hämmar Omega-6 eikosanoiderna!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-11 22:53 #36 av: NyLCHF63

Jag fick Trombyl precis efter infarkten men de tog bort allt blodförtunnande eftersom jag har/hade en blödning som de inte hittade. De vill sätta in det igen i förebyggande syfte. Kanske om mitt blodvärde är stabilt.

Anmäl
2016-09-11 23:33 #37 av: Zepp

Om man säger som så.. du har en ytterst svår anames.. troligen vet inte ens  dina läkare vad ditt egentliga problem är!

Trombyl är inte förtunnande, det minskar blodlevringen.. främs iomed att det minskar Omega-6 trombosaner.

Då lär de hur som helst tagit dina trombosfaktorer?

Egentligen tror jag du kan strunta i dessa för tillfället iomed att läkarna inte ville fortsätta med Trombyl.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-12 18:52 #38 av: NyLCHF63

Jaha, vad betyder det här då?

Jag hade 6,5 mmol/mol före maten och 2 h efter maten var det 4,8 mmol/mol! Ska inte värdet gå upp och inte ner efter man har ätit?Funderar?

Anmäl
2016-09-12 19:04 #39 av: Zepp

Pratar vi blodsocker här?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-12 19:05 #40 av: NyLCHF63

Förlåt! Ja det gör vi Cool

Anmäl
2016-09-12 19:23 #41 av: Zepp

Efter två timmar skall blodsockret vara inom normalt spann.. om man är hyfsat frisk!

Du får mäta oftare.. då kommer du att märka att blodsockret går upp o ner.. inom det normala friska spannet!

Så länge du inte mår dåligt på ett blodsocker på 4,8 så är det ingen ko på isen!

Det är helt enkelt ditt insulin som lagrat undan/sänkt ditt blodsocker.. då är det i stället i dina celler och kan tillgodogöras som energi för dessa!

Det finns de som är prediabetiker/har diabetiskt påbrå som kan ha reaktiv hypoglyckemi!

Men då brukar det sjunka ännu lägre och man mår som regel dåligt oxå!

Grattis till din glukosmätare.. jag har oxå en sådan.. fick alla möjliga resultat.. dvs blodsocker stiger och sjunker hos friska.. detta vet man inte fören man har börjat mäta!

Till slut tröttnade jag.. främst iomed att det gör ont i fingrarna!

4,8 är inget lågt blodsocker.. utan kroppen har även fett och protein att ta hand om oxå!

Kul att mäta.. man får lite nya insikter.. främst om hur ens egen kropp funkar?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-12 19:38 #42 av: NyLCHF63

Ja precis! 

Nej jag tyckte bara att det var konstigt (att från att ha varit 6,5 sjönk det till 4,8 efter maten, men det var väl som du säger insulinet som gjorde sitt jobb väldigt bra) för sköterskan sa till mig att om man inte åt regelbundet, vilket är som du vet, tre mål om dagen plus alla mellanmål! Så skulle blodsockret skjuta i höjden och svänga upp och ner och allt det där. 

Anmäl
2016-09-12 19:54 #43 av: Zepp

Prexis.. så är det ju, själva sanningen direkt från sköterskan.. innan man mätt själv!

Grejen är.. att hen utgår från det faktum att alla äter minst 50-60E% kolisar!

Inte ens då så håller det.. fören man mätt själv.. men alla undviker ju fett som pesten.. eller hur?

Grejen är att man behöver äta minst sex gånger per dag om deras teorier skall hålla!

Struntar man i deras kostråd om 50-60 E% kolisar så kan man leva på fett mellan målen, det blir då ditt mellanmål och det tas ur dina fettdepåer!

Hur svårt kan det vara med näringslära och biokemi?

Om du kommer ner till 3 eller lägre och samtidgt mår dåligt.. dåå kan vi börja prata om lågt blodsocker!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-12 20:27 #44 av: NyLCHF63

Jag håller med dig Zepp! Hon nämnde även att kolesterolet blir ju högt när man äter så mycket fett. Jag sa till henne att det beror ju på HDL/LDL och det höll hon ju med om. 

Ja det här är den ända 'dieten' jag har kunnat hålla utan att vara sugen eller hungrig hela tiden. En diet som jag kan leva på! Jag är nöjd med det här och hoppas en dag att LCHF blir godkänt och att folk kan börja må bättre.

Anmäl
2016-09-12 21:16 #45 av: Inkanyezi

Jag tror jag nämnde tidigare att sockret kan gå ner under det preprandiala efter en tid, som varierar lite beroende på vad man har ätit och hur väl cellerna svarar på insulinet.

När man äter blir det alltid en topp, där sockret går upp, men den toppen kan ligga inom en timme eller senare, beroende på hur mycket man är drabbad av metabolt syndrom. Hos friska trycks blodsockret ner ganska fort, medan det hos diabetiker håller sig högt längre - olika mycket beroende på hur mycket man har ätit och vilken sorts kolhydrater som ingår, eller om de alls ingår i maten.

Så för att hitta den där toppen behöver man sticka sig lite fler gånger efter att man har ätit. Men det är inte nödvändigt, utan bara om man är mycket nyfiken på hur man reagerar på olika livsmedel. Curiosity killed the cat - och den som är nyfiken på blodsockerkurvan får ibland lite ont i fingertopparna.

Men, du fick ett socker strax under fem ett par timmar efter maten, och det är mycket bra. Jag vet ju inte vad du åt, men om det bara var protein med övervägande fett och nästan inga kolhydrater, så är det ungefär vad jag har fått också på en sådan måltid. Det säger ingenting om huruvida du har diabetes typ två eller inte. Om du skulle drista dig till att göra en glukosbelastning får du däremot svar på den frågan, men jag tycker inte att du ska göra det.

Hur ofta man mäter kan alltså vara en fråga om hur nyfiken man är, men att ta ett preprandialt värde (före maten) och ett postprandialt två timmar efter, är en procedur som är mer eller mindre standard. Du fick ett väldigt bra svar, och om du fortsätter med LCHF kommer det att bli ungefär så framöver. Det är bara när du provar att äta mer av kolhydraterna som det kanske inte kommer att sjunka lika fort eller lågt efter maten.

Anmäl
2016-09-12 21:26 #46 av: NyLCHF63

Väldigt intressant! Jag får laborera lite. Jag åt två fröbröd som även innehöll ost till mitt protein med väldigt lite grönsaker och ganska mycket fett. Får se hur det går imorgon! Jag tror mer på att jag är pre-diabetes, och det är ju inte SÅ farligt om jag äter rätt och försöker motionera och ta hand om fötterna! :)

Anmäl
2016-09-12 21:53 #47 av: Zepp

Fast ditt kolesteterol har ju faktiskt sjunkit.. fasten HDL stigit!Förskräckt

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-12 22:06 #48 av: Inkanyezi

Ditt preprandiala värde på 6,5 är en aning högt, men också det kan hänga på hur det var vid mättillfället. Jag får emellanåt värden på lite över sex när jag just har klivit upp efter att ha sovit en stund, men så går det ner igen. Det där "gryningsfenomenet" kan alltså sätta in också vid andra tider på dygnet, som till exempel alldeles nyss, då jag hade sovit ett par timmar. Någon ringde på dörren, och jag gick upp och gjorde mig en kopp te. 

Så att du hade ett socker över sex utan att ha ätit kan vara ett tecken på D2 eller metabolt syndrom, men det behöver inte innebära att din kontroll av sockret skulle vara sämre än normalt. Hursomhelst kan du hålla sockret - och därmed insulinet - lågt, genom att äta LCHF-kost, och med lågt insulin kan du bli av med onödiga fettdepåer (och framför allt eventuellt fett i levern).

LCHF är ett vinnande koncept, som åtminstone inte jag tänker ändra.

Anmäl
2016-09-13 00:30 #49 av: NyLCHF63

Jag var hos sköterskan vid 13,30 och hade tagit en kaffe med grädde innan. Och hade även haft dålig mage fram till 04,30 så hade sovit på morgonen fram till 11,30 jag förstår att om man sover dåligt så påverkar det blodsockret, det sa hon i alla fall, och annat med förstås. 

Jag ska ta sockret innan jag lägger mig och sedan på morgonen igen, jag tror efter det har jag slut på mina nålar för vi använde ett par på mottagningen, hon har skickat efter de där test lapparna och antagligen nålar med till mig. Ingen aning när de kommer.

Anmäl
2016-09-16 15:51 #50 av: NyLCHF63

Jaha, nu är jag här igen! Ler

När jag dricker mitt kaffe med grädde går mitt socker up när det normalt går ner när jag har ätit mat. Idag när jag efter att ha fastat i ca 12h hade jag socker på 5,8 (kl. 13.35)  efter att ha druckit klart kaffet väntade jag runt en timme innan jag kollade vad det hade gjort för mitt socker. Då hade det gått up till  6,2 (kl.15.31). Jag vet att det inte är mycket, och det är inte min fråga. Jag undrar om jag är känslig mot grädde eftersom det är det ända som får mitt socker att gå uppåt?

När jag äter så går mitt socker alltid ner efter 1-2 h. Jag har bara haft min mätare i ca 1 vecka, men under den tiden har jag sett att varje gång jag har ätit så går mitt sockervärde ner, eller står stilla. Det har aldrig gått upp. Förutom de två gångerna jag har kollat sockret efter att ha druckit kaffe med grädde.

Nu är jag mer intresserad av det här 'experimentet' från LCHF punkt (jag tror det inte har mycket betydelse från diabetes punkt, eller har jag fel?) . Betyder det här att det vore bättre för min viktminskning att jag inte använde grädde, speciellt i kaffet? Har inte kollat om det ger samma resultat när jag använder det i matlagning. 

Jag ska väga mig på söndag, gör det bara en gång i veckan. Då får jag väl se hur det går med vikten.

Anmäl
2016-09-16 16:44 #51 av: Inkanyezi

Det är inte särskilt sannolikt att proteinet och sockret i grädden skulle höja sockret så mycket att det märks, men din lever kan pytsa ut nära nog hur mycket som helst. Om det är kaffet eller grädden, eller kombinationen, som får den att göra det förutsägbart går knappast att avgöra.

För mig kan sockret gå upp efter ansträngning, alltså efter motion. Jag tolkar det som att levern driver på och frigör socker medan man förbrukar det, men att det inte stannar av när man upphör med motionen, utan hänger kvar en stund, med höjt socker som effekt. Jag tror att vi alla har lite olika reaktion på olika saker, och när man äter LCHF blir variationerna i blodsocker ganska små. Jag har ett par dagar haft värden över sex, men i morse var jag under fem. Efter lunchen idag höjdes sockret till en bit över sex, när jag hade ätit kokt fläsklägg med blomkål.

Ibland mäter jag lägre socker efter maten än före, och jag har ingen förklaring till att det kan bli så. Det kan vara felmarginalen vid mätning, eller att lite mer frisatt insulin får ner sockret. Det kan också vara en tillfällig ökning av insulinkänsligheten. Jag gillar inte riktigt när värdena ligger över sex, men det är bara att acceptera. Jag försöker få ner dem i närheten av fem med kosten, för att hålla mitt insulin lågt.

Och någon enstaka gång händer det att sockret är lägre efter maten än före.

Anmäl
2016-09-16 20:51 #52 av: NyLCHF63

Ok, hum..... så här är mina  värden så länge idag.

Frukost väldigt sent (kaffe) före- 5,8 efter 6,2

Lunch (fröbröd etc) före 5,6 efter 5,5

Middag (största målet) före 5,9 efter (inte tagit än, väntar på maniken ska pipa) 

Anmäl
2016-09-16 20:57 #53 av: NyLCHF63

Sköterskan sa till mig att efter motion går sockret ner, hon sa till mig att kolla och se att det faktiskt var så....

För en frisk person så ska man ha värden mellan 4-6 eller hur? Mina överstiger ju inte det, förutom i morse (än så länge). Men jag äter ju LCHF så det bidrar ju. 

Jag försöker ta reda på vad som är normalt för mig, och hur vad jag äter påverkar sockret. Skulle även vilja förstå varför du inte vill ha ditt socker över 6? och vad gör du i så fall ? Är det något jag borde tänka på också? Att inte vara nöjd med att det är under 6 för det mesta?

När jag var hos sköterskan och vi kollade sockret så var det 6,4 tror jag, och hon sa att det var bra.

Anmäl
2016-09-16 21:31 #54 av: Inkanyezi

Att jag inte vill att sockret ska gå upp över sex är för att jag inte vill ha hög nivå på insulin, och det kan ta rätt lång tid innan sockret går ner om det hamnar högt. Men när det gäller maten har jag egentligen ingenting nu som driver upp sockret nämnvärt, utan det är annat som får sockret att bli högt. Kanske stress, kanske att jag inte har sovit helt bra etc.

Och visst är det bra att det är betydligt lägre än det var månaderna innan jag fick beskedet om diabetes. Med HbA1c på 91 har sockret legat över 10 mmol/l över lång tid, och så högt har jag bara sett en gång sedan jag började mäta, och det var när jag provade något som inte funkade.

Det är väl helt enkelt så att jag inte vill komma till det svajiga blodsocker som man får om man lyder kostråden, utan jag vill att det i stort sett ska hålla sig utan några toppar. Det går för det mesta upp till en liten bit över sex efter maten, men jag tycker att det är trevligare att mätaren emellanåt visar under fem.

Anmäl
2016-09-16 21:42 #55 av: NyLCHF63

Jag förstår! Ja det är ju det bästa om det inte svajar upp eller ner för mycket, det mår ingen bra av. 

Jag lär mig nog mer med tiden Ler

Är det 'sant' att när man mäter sockret på kvällen så visar det hur man har ätit under dagen? Jag tyckte att sköterskan sa något sådant. Men om man äter LCHF borde det ju inte bli några större förändringar på kvällen, eller? Jag har ju märkt idag att mina värden har gått uppåt  under dagen...

Anmäl
2016-09-16 21:44 #56 av: NyLCHF63

ps. Du sa att det även beror på hur man mår och sover.. Jag sov bättre än vanligt men mådde sämre än vanligt i morse, och orkade inte stiga upp. Jag är sjukskriven, och somliga dagar är jag så slut. I går la jag mig tidigt för mig, och trodde jag skulle kunna stiga upp tidigt, istället mådde jag sämre än vanligt... suck. Kanske är det därför mitt socker har varit närmare mot 6  än 5 idag. 

Anmäl
2016-09-16 22:19 #57 av: Inkanyezi

Det är ju knappast oroande när det håller sig inom ett normalt spann, men det kan variera hur morgonsockret ligger. Jag har tre gånger haft morgonsocker under fem, som lägst 4,7. Under aktivitet, främst cykling, har det ibland gått ner ännu lägre, till omkring fyra. Strax efter aktiviteten, t.ex. när jag kommer hem och sitter och vilar några minuter, kan det då stiga till omkring 5,5 om det strax innan var en bit under fem.

Men det blir många stick i fingrarna när man är så nyfiken, och enklast är kanske att inte alls bry sig mycket om de där små svängningarna, utan hålla en klar linje när det gäller mat i första hand. Genom att skära bort kolhydraterna så gott det går, håller sig sockret i schack. Som det ser ut kommer jag inte att behöva någon medicin för diabetes.

Anmäl
2016-09-16 22:38 #58 av: NyLCHF63

Ja, jag tror ju har rätt. Äta LCHF är vad som är bäst. Ler

Anmäl
2016-09-29 18:27 #59 av: NyLCHF63

Hej!

Jag har varit väldigt "olydig" i  mitt ätande i två dar eller så.. suck. Förmodligen för att jag inte lagat ordentlig mat, har varit så jättesugen på söt, så hade mörk choklad hemma,  över två dar åt jag båda chokladkakorna !! Ost, och macadamia nötter och en pecan nötter. Hur som helst så idag var jag inte hemma på dagen, drack bara en kopp kaffe med grädde som vanligt, och en bratwurst utan bröd med lite senap o ketchup på vägen, och kom hem och tog sockret...7,3! 

Vad jag förstår så ska ju inte sockret vara högt från igår och förrgår, eller hur? 

Och sköterskan jag var hos för min diabetes har nog fel när det gäller mig! Eftersom jag har gått massor idag,  och då skulle sockret gå ner... det gör det inte på mig. OK jag tog inte sockret i morse, så det kunde ju ha varit högre.... Jag mådde jättedåligt på vägen hem  med, trodde jag skulle svimma. Men, det  har säkert med mina andra hälsoproblem att göra... kanske...

Är det någon som har några åsikter om mitt höga sockervärde idag? Så högt har det ju inte varit sen jag började mäta.

Anmäl
2016-09-29 22:27 #60 av: Zepp

Näe inga direkta åsikter för utom att det vara högt för att vara fastande.. dock fortfarande inte allarmerande!

Det kan bero på illamåendet.. som i sin tur kan bero på en massa saker, det kan tex vara en rekyl på lågt blodsocker.

Vad jag läst tidigare så verkar ett av dina symptom just vara svajigt blodsocker.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-29 23:10 #61 av: NyLCHF63

Zepp, ja, det är inte lätt att veta...jag mådde bättre när jag kom hem och fick lägga mig ner ett tag. Sockret är nere på 6,3 nu jag åt vid 9-tiden.

Anmäl
2016-11-01 17:23 #62 av: NyLCHF63

Hej, jag har inte varit här på ett tag. Hoppas att alla mår efteromständigheterna väl Skämtar

Själv har jag väl ätit för många kolhydrater tror jag, har ätit aubergine flera dagar i rad, även om det inte var mycket. Också en hel del frysta hallon.... jag har varit rätt sötsugen på siståne. Men hallon tror jag ger mig mer sug... suck, jag har även haft i 1,5tsk sötningsmedel ett par gånger när jag gjorde min älskade hemmagjorda glass!!! 

Var till läkaren idag, och fick veta att mitt socker  var 7,3 (taget hos sköterskan). Långtidssockret var bra (40) Och jag har själv märkt att mitt socker har varit högre än vad det var när jag började mäta. Då var det runt 5. Nu har det ofta varit 5,7 även upp till 7,2 eller så. Jag ska tillbaka till läkaren 16 Dec. och se hur det ligger då med långtidssockret. Hon  nämnde att kanske om det fortsätter vara högt (jag vet att jag inte ligger skyhögt jämfört med andra), då kanske jag skulle få medicin.

Har ni några förslag på hur jag ska få mitt ätande under kontroll och därmed få ner sockret?

Anmäl
2016-11-01 20:25 #63 av: Zepp

Hej.. här mås det väl som man förtjänar.. dvs det går upp och ner.

Iallafall, senast jag mätte HBA1c så låg det på 32.. dvs mot lägre gränsen.

Vilket tyder på att jag inte har några diabetiska problem eller med glukosregleringen.. litta oavsett vad jag äter.

Oandrasidan så läser jag att unga friska motionerande ungdommar kan få 25, dvs under referens!

30-40 tror jag är rätt bra.. dvs lågt?

Fastesocker/postprandialt socker är i princip alltid lurigare att tolka.

Jag har överhuvudtaget svårt att tänka mig att Auberginer och hallon kan bidra särskildt mycket till HBA1c.

Låt mig säga som så, med utgångspunkt vad jag redan läst.. det finns risk för att du ligger i riskzonen.

Nu så kommer jag inte ihåg din vikt eller dina motionsvanor.

Men generellt.. går man ner i vikt och ökar sin fysiska aktivitetsnivå så brukar HBA1c sjunka efter en tid.. lättare sagt än gjort.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-11-02 10:53 #64 av: NyLCHF63

Hej Zepp! Jag har ju fått diagnosen diabetes 2 i somras. jag väger rätt mycket sist jag kollade just under 92 kg är 167 cm lång. Så en hel del övervikt, senaste året har jag fått en hel del bukfett... suck.  Jag motionerar inte mer en promenad när jag behöver göra ärenden eller gå på läkarbesök. Jag har fibromyalgi och med det kommer en massa utmattning. 

Läkaren sa att 40 är bra. Det är mina dagliga värden som inte är så bra. Senaste veckorna har mitt socker värde lagt sig runt 6 och upp till strax över 7. När jag började mäta så låg de mellan 4,7-5,7 eller så. 

Hon sa att jag skulle äta mer grönsaker och fibrer etc. Jag talade inte om för henne att jag åt LCHF. Orkade inte gå in på den diskussionen.  

När jag var till diabetesköterskan sa hon att jag borde äta 3 mål mat och mellanmål. jag tror jag inte kan stoppa i mig så mycket mat per dag! jag kan tänka mig 2 mål.  Vad tror du skulle det hjälpa? Kanske borde jag posta frågan på FB olydiga diabetiker...

Anmäl
2016-11-02 12:44 #65 av: hemul

Men mer grönsaker kan du väl äta?

Jag var prediabetiker. Mitt socker blev bra med low carb, vad ni skulle kalla moderat eller liberal LCHF antagligen (har aldrigföljt LCHFs regler om VAD man får äta).

Men jag har hört andra som inte fått ordning på't ordentligt förrän de börjat röra sig mera. Även i mitt fall var det andra hälsomarkörer, t.ex. blodtryck, som inte rättade till sig förrän jag gjorde det.

Jag har inte fibro, men annan värkproblematik. Jag kan inte gå särkilt långt utan att få ont. Jag valde cykel. Det har varit fantastiskt för mig att få komma ut och se mig omkring igen och funkar jättebra iom att man inte belastar kroppen med vikten. Du och jag har ungefär samma mått. Nu kanske det inte alls funkar med fibron du har, men jag ville nämna det i alla fall.


Anmäl
2016-11-02 20:06 #66 av: Zepp

Mm.. diagnosen diabetes är en sak.. hur allvarligt det är och hur långt eventuella skador man fått är en helt annan sak.

Diagnosen Diabetes typ 2 brukar man få på två mätningar där fastesocker ligger över 7-8!

Ditt HBA1c säger lixom något annat, det är en kontradiagnos.

Iallafall, vi är väl alla överens om att du ligger i riskzonen?

Risken är då att allt kan bli mycket värre.

Du har hur som helst tagit tag i vissa saker.. dvs minskat radikalt på kolhydrater?

Men.. Rom byggdes inte på en dag.. på det så har du fibromyalgi.

För övrigt håller jag med hemul, (det gör jag väl så gott som alltid?)!

Dvs strunta i alla strikta regler för för de som vill ha en stjärna i LCHFs himmel!

Go basic.. hallon till efterätt och aubergin i maten är lixom inte det värsta man kan utsätta sig för.. så länge stora delar utav E% kommer från fett!

Och fundera på om det finns någon form av fysisk aktivitet du skulle kunna använda mer.. allt ifrån trädgårdsarbete till fågelskådning!

Fysisk ansträngning är lika omagiskt som LCHF.. det är fysiskt och biokemiskt.. muskelceller som får lov att anstränga sig blir mindre insulinresistenta.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-11-09 16:24 #67 av: NyLCHF63

Tack båda två!! jag tror jag har ätit för lite fett de senaste veckorna, och för mycket hallon!! Har inte köpt hem hallon nu, ska föröka hålla mig till BARA 1kg i månaden Skrattar.

Med sockret,  jo jag tror också att diabetesen är mer pre- än helt utvecklad, men den ser ju ut att utveckla sig mer och mer eftersom sockret är på väg neråt.

Jag behöver röra på mig, jag vet, det har ju varit mer av det eftersom jag har behövt gå till flera läkarbesök, och till affären.. men det tar enormt på krafterna när jag går ut flera gånger i veckan. jag blir helt matt. och har börjat få mer värk... det är konstigt eftersom man ska röra på sig, det ska hjälpa med värken säger de... men inte på mig..

Tack för era inlägg! Jag ska strunta i att tänka så mycket på att vara perfect LCHFare, eftersom det är jag ju inte ändå Skrattar. Och lägga i mer smör i maten !

Anmäl
2016-11-09 17:03 #68 av: hemul

Det säger de alltid, oavsett varför man har ont. Förut skulle man vila bort värk, nu ska man träna bort den. Sanningen är nog att ibland funkar det ena och ibland det andra.

Men i ett fall som ditt, då tror jag man får hitta nåt sätt som inte går för hårt åt kroppen och faktiskt acceptera en del smärta för att kroppen inte helt ska knäcka ihop. Hur funkar simning?


Anmäl
2016-11-09 18:34 #69 av: NyLCHF63

Simning inte bra. Gå är bäst i måttliga mängder.

Anmäl
2016-11-09 18:37 #70 av: Zepp

Mm.. ät mindre och rör på dig mer är däremot ett magiskt recept.. dock inte helt taget ur sitt sammanhang, fast utan någon som helst hänsyn till varken biokemi, homeostas , andra sjukdomar eller social kontext!

Tex så vet jag att jag själv borde träna mer/röra på mig/ta mer semester/ledigt, dock så har jag minst i fyra år till ett jobb att sköta/stressigt som alla jobb som kräver någon kompetens och att leverera så att kunder/företag blir nöjda!

Menna.. om jag nu bara får min miljonvinst på Lotto eller 25,000 i månaden på triss så är saken grejt.. fram till dess eller min pensioneringsdag så får jag kämpa på!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-11-09 19:21 #71 av: NyLCHF63

hahaha Zepp!! 

Jag tror att även om man vinner lotto etc så får man andra problem... livet är som det är, men mer pengar är ju aldrig fel. Vad säger man? Hellre rik och olycklig än fattig och olycklig....Skrattar

Anmäl
2016-11-09 19:29 #72 av: Zepp

Misstänker oxå detta.. det är hur som helst rätt svårt att ändra livsstil efter 65 år!

Så även om förutsättningarna ges!

Ser lixom fram till de dagar jag har problem med att placera min förmögenhet.. utifall den kommer, eller pensionsdagen!

Nytt liv, nya bekymmer!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.