Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster

LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsovinster

LCHF på 1950-talet eller LCLF?

2016-04-20 07:49 #0 av: villvaramed

Satt igår kväll och rensade gamla veckotidningar - från 50 och 60-talet. Hittade en artikel om en dam som bantat med framgång på ett sätt som liknade LCHF, det var mest kött, fisk, grönsaker lite fett och skummjölk. Damen ifråga nådde önskevikt snabbt men hade lite svårt med kalas då det bjöds kakor. Kände även hunger ibland, det var en läkare som hade rekomenderat kostvalet.

Kul att läsa, och inget nytt under solen

LCLF betyder i detta fall low carb low fat  som även blir kalorireducerad, som kan vara bra för att kickstarta

Anmäl
2016-04-20 08:08 #1 av: Inkanyezi

Problemet som kan uppstå om man skär bort båda de två makronutrienter som främst ger oss energi, är att andelen protein i kosten kan bli för hög, och det är faktiskt giftigt.

En kort tid kan man ha en högproteindiet, och det är troligen inte så allvarligt om man är rejält fet, så att det finns en hel del energi lagrad att ta ut. Men om man följer en högproteindiet (LCLF) en längre tid kan man dö av det, eftersom våra avfallssystem inte klarar att rensa ut restprodukterna när protein i stor mängd bryts ner.

Se artiklar om kaninsvält.
(Den engelska artikeln är mer utförlig.)

Eftersom rätt många har en skev kroppsbild, och det finns en utbredd bantningshysteri som sträcker sig långt ner i åldrarna är det olämpligt att rekommendera en sådan diet. Den som är normalviktig, eller rentav underviktig, kan ganska snart drabbas av proteinförgiftning med högproteindiet, så det kan vara direkt livsfarligt att äta så. Tankegrunden för LCHF är att man ska kunna äta hälsosamt, inte riskera sin hälsa, men ändå kunna gå ner om man behöver.

Anmäl
2016-04-20 09:00 #2 av: villvaramed

Damen i artikeln hade gått ner ca 30 kilo på 5 månader om jag minns rätt, vägde en bra bit över 100 när hon påbörjade dieten,  
 proteinmängden per  måltid tycker jag inte var extrem, 

Anmäl
2016-04-20 09:24 #3 av: Inkanyezi

Som sagt, om man är rejält fet är det kanske möjligt att hålla en sådan diet en tid utan att drabbas av de värsta konsekvenserna, men för den som inte har väldigt stora fettförråd att ta av är det förödande.

Anmäl
2016-04-20 18:31 #4 av: Zepp

Numera kallas den metoden Dukan-dieten!

Dvs, i princip så skär man ner radikalt på de två macronutrienter som främst bidrar med energi!

Man får lov att äta hur mycket protein som helst.. grejen är att det i princip är omöjligt att komma upp i några kalorisummor.. fettfritt kött typ kyckling är rätt energilöst!

Och det blir som regel oxå rätt svårt att tvinga i sig så mycket kycklingfiler att man överskrider Ureacykels maxtak!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-04-21 07:35 #5 av: villvaramed

som jag påpekade det rekomenderades ingen hög proteinhalt, 70 gram kött ( inte 70 gr protein)  till en måltid kan ju knappast vara  extremt mycket,  strömming fick man äte mer av, kyckling fanns inte med i menyn och ingen olja bara smör.  

Anmäl
2016-04-21 07:47 #6 av: Inkanyezi

#5 Om du tar bort kolhydrater och fett ur kosten, så blir det hög proteinhalt. Det är liksom axiomatiskt. Samma mängd protein som tidigare, mindre fett, mindre kolhydrater betyder att det blir hög proteinhalt.

Men det är klart att om köttet är fett och fisken också, så är proteinhalten inte så hög som om man äter magert kött, och skummjölken innehåller ju lika mycket socker som protein, så riktigt LC kanske det ändå inte är.

Om mängden mat är liten kallar vi det helt enkelt kalorirestriktion, som om man håller på med det länge är svält.

Som sagt, inget nytt under solen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.