Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Övrigt

Gasig mage av mjukt bröd

2016-04-17 18:37 #0 av: vita fingrar

Jag blir väldigt gasig i magen av speciellt mjukt bröd som frallor osv. Däremot går det bra med knäckebröd och faktiskt även pasta. Annars hade jag tänkt att jag kanske var allergisk mot gluten men jag reagerar ju inte på alla produkter som innehåller det. Jag får inte magknip och ont av brödet men alltså jag går runt och pruttar hela dagarna.

Finns det något annat i specifikt ljust mjukt bröd som jag kan vara överkänslig mot? Det är väl mest bara mjöl och vatten tänker jagFunderar

Anmäl
2016-04-17 20:37 #1 av: ylvabella

Det här är lchf-forum. Få äter pasta och mjölbröd här och svarar troligtvis inte på sådana frågor.

Anmäl
2016-04-17 22:23 #2 av: Record

Bröd är kolhydrater, med andra ord, "socker" kan inte vara bra att ha ett gasverk i magen, tur att du "Pruttar" om inte kan man spricka. Läs igenom trådarna här i kanten så skall du se att det går att bli helt besvärsfri. Lycka till !! Tummen upp

Anmäl
2016-04-18 07:44 #3 av: villvaramed

undvik mat som sväller i vätska , t ex bröd pasta,
mjuktbröd  har ofta stort andelav vetemjöl, som ombildas till socker och jäser gärna i magen/tarmen.
Hårt bröd har ofta något lägre andel av vetemjöl - finns undantag, men eftersom all mjölmat sväller  vätska - undvik även det.


Anmäl
2016-04-18 12:06 #4 av: hemul

Och pasta då? Cool

Varför skulle vi inte svara på sådana frågor? Jag skulle gärna göra det om jag kunde, men jag vet tyvärr inte. Alla här har väl ätit spannmål och många har mått dåligt av det på olika sätt så erfarenhet och kanske kunskap borde ju finnas.


Anmäl
2016-04-18 13:30 #5 av: parsley

Det finns ett antal personer som hävdar att de blivit bättre i magen av att t ex ta bort gluten ut kosten.

Vården officiella hållning verkar vara att man inte ska experimentera med glutenfritt på egen hand.  En orsak är det då blir omöjligt att ställa en celiakidiagnos.  Glutenfria ersättningsprodukter i form av t ex pasta, bröd och mjölmixer är dessutom ganska dyra. 

Antingen tar du bort gluten på egen hand och ser vad som händer eller också kontaktar du vården och ber om en utredning av din mage. Är du inte glutenintolerant så kanske du kan få en IBS-diagnos. Det finns en del metoder att äta som är inriktade mot IBS, bl a FODMAP och GAPS.  Googla så hittar du information om dem.  Jag vet inte hur mycket stöd från vården man kan få om man har en IBS-diagnos. 

Väljer du att ta bort gluten på egen hand så kan du t ex äta enligt LCHF eller paleo eller fortsätta att äta "normalkost" och välja t ex ris eller potatis istället för pasta. Bröd kan ersättas med något LCHF eller paleo-bröd som man bakar själv. Googlar man så hittar man ett antal recept.  Det finns förmodligen en del andra bröd med t ex majsmjöl eller bovete om du googlar (även om dessa livsmedel inte räknas som LCHF).  Havre är naturligt glutenfritt, även om personer som har celiaki ska välja speciella glutenfria havregryn, eftersom det kan finnas spår av gluten i vanliga. 

Anmäl
2016-04-18 13:33 #6 av: parsley

Vill du läsa på mer om gluten så kan du t ex läsa

Jonas Bergqvist - Ät och lev paleo
Davis - Brödberoende
Perlmutter- Hotet mot din hjärna
Martina Johansson - Magstarkt

Googlar du så lär du hitta ett antal bloggar som skriver om risker med gluten.

Anmäl
2016-04-18 15:45 #7 av: vita fingrar

Aha tack för svar och lästips.

Jag var mest nyfiken på varför jag tål pasta men inte mjukt bröd men det kan kvitta. Det är ju inte så svårt att sluta äta bröd jag har redan dragit ner på det kraftigt då jag inte vill förgifta min omgivning med mina gaser.

Och en utredning i vården för att ta reda på om jag har celiaki verkar jobbigt. Har för mig att man måste göra gastroskopi. Nä då experimenterar jag hellre på egen hand och testar vad som går bra och inte. Det är ju inte direkt något kroppen behöver så jag lär inte få några brister av att ta bort gluten.

Jo jag har funderat på lchf också men är väl inte riktigt redo ännu. Jag äter väl lite halvt om halvt lchf eller åtminstone inte lightprodukter. Och bullar och mycket av fikabrödet går ju bort också av samma anledning som frallorna.

Anmäl
2016-04-18 16:34 #8 av: parsley

En teori. Det är olika sorters vete i pasta och mjukt bröd. I pasta används durumvete och i vitt bröd något annat.  Om det är köpebröd kan det vara specialvetemjöl med extra hög glutenhalt för att brödet ska bli stort och fluffigt. 

Anmäl
2016-04-18 21:19 #9 av: korseett

Det kan också bero på jästen

Anmäl
2016-04-18 21:34 #10 av: Annielle

# 9 Precis vad jag tänkte, jästen!

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-04-19 08:53 #11 av: vita fingrar

Ja ni säger något!.Får idé Det är klart att det är jästen! Det är ju när jag tänker efter allt med jäst i jag reagerar på. Även det jag bakar själv.

Anmäl
2016-04-20 07:52 #12 av: villvaramed

om du tror det är jästen som är problemet - när du bakar själv -  prova att halvera mängden jäst,  minska socker/sirap, svalare degspad , låt degen jäsa längre, degen jäser även om du har kallt degspad men det tar längre tid.

Anmäl
2016-04-20 09:05 #13 av: Annielle

Man kan ju även baka utan jäst med bikarbonat

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-04-27 14:53 #14 av: Disyerto

Det finns ju också många goda brödrecept på surdeg istället för jäst.

Mvh Annika - Registrerad uppfödare av gerbiler
kika gärna in på Disyertos hemsida

Anmäl
2016-04-27 14:55 #15 av: fiafia89

#7 Blodprov eller pricktest är nog det man gör i första hand.   Är det ägg i brödet du ätit? 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.