Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Mat - Livsmedel

Kavlis majonnäs!

2016-03-19 15:34 #0 av: Sindri

Hjälp! Kavlis majonnäs som var den  enda utan tillsatser har slutat tillverkas! Den sålde för dåligt.
Alla LCHF:are gör väl inte egen? Nu är goda råd dyra!
Jo, visst kan jag också göra gen. Men då och då bor jag i Spanien och där törs man inte göra nåt med råa ägg. Jag brukar ta med en-två tuber när jag åker ner.

Kan man månntro köpa torkad äggula från svenska ägg? Göra själv? Men det tar väl tid?

Nån som har nåt alldeles formidabelt tips? Och brådis är det också. Jga tar med mycket grejer ner, men vid färska ägg går gränsen Skrattar (Maken tyckte den gick långt innan ekologiskt smör och grädde....)

Anmäl
2016-03-19 15:39 #1 av: Aleya

Jag har sett den i affären. Senast igår. 😮
Men testa äggula från affären. Kanske kan funka. :)

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-03-19 17:41 #2 av: Sindri

Ja, det måste vara en affär långt från mig. Jag har pratat med Kavli och de slutade tillverka den för ett par månader sedan.

Hurdå menar du - äggula från affären? Jag måste ju ta med den i torkad form - har du sett det?

Anmäl
2016-03-19 17:43 #3 av: Aleya

Detta var i Umeå och fanns gott om burkar. Så det är ju ytterst skumt.
Jag vet att det finns äggula att köpa i affären. Men det kanske inte är torkad. Men fanns i kyldisken typ. Men då är den inte torkad.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-03-19 17:49 #4 av: Sindri

Nu pratar vi nog inte om samma majonnäs. Jag pratar om en tub från Kavli som är genomskinlig med tryck på. Den har ett svart lock som den står på.
Det är den enda som finns/fanns utan tillsatser och stod i en kyldisk.

Jag måste ha torkad för att kunna ta med på flyget.

Anmäl
2016-03-19 17:52 #5 av: Aleya

#4 jaha. Förlåt. Det var den. Ja men då stämmer det. Humm... ska googla och kolla

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-03-19 17:55 #6 av: Aleya

Om du ids kan du göra det själv: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=21483

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-03-19 19:47 #7 av: Sammet1

http://www.rydbergs.se/produkter/majonnas-klassisk-250-ml/

Fungerar kanske också? Brukar stå i kyldisken.

Anmäl
2016-03-19 22:46 #8 av: Sindri

Ja jag kan göra själv, men som jag skrev i mitt första inlägg så skall jag bo i Spanien ett tag och där kan man inte göra det p.g.a. salmonellarisk i äggen.

#7 av: Sammet1
men ÅH! Tack - precis vad jag hoppades på. Har inte sett den, men det låter ju perfect - bara hoppas den är god. Retar mig lite att ingen ansvarig i affärerna vet om det!

Anmäl
2016-03-19 23:11 #9 av: Aleya

#6 jag tänkte om du ändå är i Sverige att du fixar pulvret här av svenska ägg. :)
Men det kanske blir lite bängligt. 😉

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-03-20 00:32 #10 av: Inkanyezi

Salmonellarisken med ägg är nära samma här i Sverige som i Spanien, men man är mycket mer uppmärksam på risken i Spanien, eftersom många har egna höns som inte är kontrollerade. Både här och där är det ungefär en kvarts promille av äggen i handeln som kan ha salmonella på skalet. Det går inte att tvätta bort bakterierna, men man kan värmebehandla äggen utan att de koagulerar och på så sätt döda bakterierna på skalet.

Det är ganska lätt att pastörisera ägg, så jag tycker att det är bland det enklaste om man vill göra majonnäs och misstänker att äggen kan ha salmonella. Pastöriserad äggula finns att köpa också, både flytande och äggulepulver (yema deshidratada, yema en polvo), men jag tycker att förpackningarna är för stora. Finns också i Spanien. 

Pastöriseringen är en enkel process, det viktiga är att temperaturen kommer upp till sextio grader, men den får inte komma över sextiofyra. Det finns ingen salmonella inuti ägget, utan det är på skalet, och det är därför det är enkelt att pastörisera.

Man behöver en termometer som visar temperaturen med precision. De flesta elektroniska termometrar för mat duger. Man lägger rumsvarma ägg i kallt vatten och sätter det på plattan/lågan med termometern i vattnet. Vattnet ska täcka äggen väl, ungefär en tum över, och man lägger inte mer än ett lager i kastrullen. När vattnet når sextio grader håller man den temperaturen i tre till fem minuter, och sedan tar man ur äggen och sköljer dem kallt.

Om man har för hög temperatur koagulerar ägget - det sker vid 64 °C.

De flesta salmonellastammar dör vid 54 °C.

Salmonellan sitter i skalet. Man knäcker inte mot kanten på kärlet.

För att separera äggen använder man en ägguleskiljare, inte skalet. Finns att köpa i Spanien också (separador de yemas). Det finns billiga i plast.

Lecitinet, emulgeringsmedlet som binder vatten till fett och ger majonnäsen konsistens, finns i gulan. Jag använder enbart gula till majonnäs. 

Tekniken för att hindra att eventuella kvarvarande mer värmetåliga salmonellabakterier skulle påverka gulan är att knäcka på ett sätt så att äggskal och gula inte kommer i kontakt med varandra. Om man klumpar sig så att det kommer äggskal i gulan, kassera den gulan. Tvätta händerna efter att äggen har hanterats.

Anmäl
2016-03-20 06:29 #11 av: Vivisfaxarn

Förstår att den inte sålde. Den stod ju inte bland majonnäsen i hyllan. En informationsskylt/hänvisning hade nog hjälpt. Jag som, när den var ny, ville köpa fick fråga efter den. Jag visste att den fanns och varför den var bättre.
Dock tyckte jag att det var löjligt små tuber!

Anmäl
2016-03-20 08:10 #12 av: Amify

Rydbergs majonäs har jag aldrig sett tidigare, den måste jag köpa nästa gång! Såg ut som ett vettigare alternativ än Hellmanns som jag brukar köpa annars.

Anmäl
2016-03-20 08:58 #13 av: annainorrland

Kavlis majonnäs finns då här Glad

Anmäl
2016-03-20 13:41 #14 av: Sindri

#10 av: Inkanyezi
Mycket bra och handfasta tips! Då kanske man törs  göra även äggmjölk därnere.
Det vore inte dumt.

Om jag hinner skall jag i alla fall försöka få tag på en Rydbergs imorgon innan vi åker.

#13 av: annainorrland

Passa på och köp, för det var nog sista leveransen.

Anmäl
2016-03-21 11:40 #15 av: Sindri

I sista sekunden..............hittade en Rydbergs majonnäs idag. Härligt!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.