Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Vi som är gbp-opererade och äter LCHF

Diabetes

2016-03-15 11:00 #0 av: nilsson@tonny.se

Försvinner diabetes vid en gps oeration? Hävdas av läkare varför vet dom inte. Eller är det en ytterligare förevändning för fortsatta operationer?

Anmäl
2016-03-15 11:16 #1 av: [RC1393]

Diabetes är i dagsläget obotligt så nej. Däremot kan man bli symptomfri (vet dock ej om det även gäller för gps) som typ 2:a, men det är inte samma sak som att bli frisk. 

Anmäl
2016-03-15 11:18 #2 av: Inkanyezi

Diabetes typ 1 påverkas inte av magoperation, men typ 2 kan gå tillbaka.

Precis varför det sker vet vi inte, men det handlar ju om ett ganska komplext hormonsystem, så det är inte så förvånande att det "händer grejer", men precis vad som hände var lite överraskande när man började med operationerna.

Liknande tillbakagång av symptom för diabetes 2 har vi också sett i samband med lågkolhydratsdiet med hög fettandel.

Så jo, diabetes typ 2 kan påverkas av operation.

Anmäl
2016-03-15 14:03 #3 av: hemul

Har vi det? Det är alltså någon som provat att gå tillbaks till kolhydratbaserad kost utan att få tillbaks diabetesen? Det vore jätteintressant att läsa om! Har du någon länk?


Anmäl
2016-03-15 21:27 #4 av: nilu

Är det GBP.operation du menar, överviktsoperation? I så fall skriver Ann Fernholm, Ett sötare blod, så här:

Under senare tid har det faktum att en gastric bypass kan bota diabetes fått mycket uppmärksamhet. Effekten kommer ofta redan innan personen har gått ner i vikt och en förklaring har varit att tarmhormonet GLP-1 ökar efter operationen. GLP-1 stimulerar bland annat frisättning av insulin och ger en bättre mättnadskänsla.

MEN. Nu rapporterar amerikanska forskare att effekten ofta bara är tillfällig. De har under 14 år följt 4434 diabetiker som har genomgått en gastric bypass. Två tredjedelar av patienterna blev av med sin diabetes efter operationen och av dessa återfick en tredjedel sjukdomen inom loppet av fem år. Efter fem år var alltså en minoritet, 44 procent, fortfarande diabetesfria.

För de patienter som blev fria från sin diabetes efter operationen, höll sig dock sjukdomen borta under en tid av åtta år i median. Forskarna bakom studien säger i ett pressmeddelande att de personer som hade en mildare diabetes till att börja med, eller som var relativt nydiagnostiserade, hade en större chans att slippa sjukdomen under en längre tid.

Anmäl
2016-03-15 23:49 #5 av: Zepp

GBP, LCHF och fasta har setts ge tillbakagång av Diabetes typ2.

Grundproblematiken för de flesta typ 2 är hyperinsulinemi.. och därav följande insulinresistens.

Både GBP och LCHF kan sägas vara en fasta från sådant som höjer blodsocker/insulin.

Bästa resultatet sägs vara både LCHF och fasta.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.