Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF för nybörjare

Motivationshjälp sambo!

2016-02-23 08:35 #0 av: Pytteliten

Jag har tidigare ätit LCHF i flera år, ibland strikt och ibland mindre strikt. Mådde mycket bra på denna kost. Nu har jag en (blivande) sambo med typ 1 diabetes som har diverse komplikationer, är trött mm. Han skulle ju ha massor att vinna på LCHF. Men jag fixar tyvärr inte att motivera honom att ta steget... All hjälp mottages tacksamt!!! 

Anmäl
2016-02-23 08:52 #1 av: jiim

#0 Jag lagar maten hemma. Min sambo äter egentligen allt, men mår både bra av (har ej t1d)  och framför allt (den största motivationskällan) tycker hon om maten jag lagar.

Lagar du god mat så kan du säkert övertyga ;) Måste ni äta olika kost? Om du lagar maten så blir det vad du lagar.

Sen, kalla det LCHF eller vad man vill. Jag brukar kalla det riktig mat, för det är precis vad det är :)

Anmäl
2016-02-23 12:59 #2 av: Pytteliten

Det är han som lagar maten! För mig är det en tråkig plikt som jag gör utan någon känsla, för honom ett intresse och en passion. Något av det första han sa till mig när han var hemma hos mig första gången (och lagade mat!) var "Mat ska lagas med kärlek och känsla". Andra gången han kom hem till mig hade han med sig en kockkniv. Mina knivar dög uppenbarligen inte Skämtar.

Så jag måste inte bara få honom att äta maten, jag måste få honom att laga den först! Han är egentligen inte så avigt inställd, men säger sig ha svårt att leva utan potatis. Så bra alternativ till potatis skulle vara en stor hjälp! 

Anmäl
2016-02-23 14:50 #3 av: jiim

#2 hemma så har vi potatis en dag veckan, på måndagar. Igår blev det potatisgratäng, med mycket smör och grädde. Mängden potatis blir inte stor per portion, eftersom rätten är väldigt generös med kalorier. (gissningsvis 100gram potatis...)

Jag tror att man ändå kan kalla det LCHF, så länge som det inte ligger ett halvt dussin potatis på tallriken. Själv så bryr jag mig inte om vad det kallas. Men det jag vill säga är att så länge så rätten är gjord på riktiga produkter så går det väl att äta lite potatis... Kanske inte varje dag.

Sötpotatis anses vara ett naturligare alternativ till potatis eftersom det är en ört och inte en knölväxt. Dock är kolhydratsinnehållet även här ganska högt. Annars kan rättika funka i gratänger m.m.

Nu är det ju din sambo som behöver ändra sin kost pga sin sjukdom, och inte du. Så föreslå att prova tex Rättika. Eller låt potatisen vara i minoritet i rätten ni lagar. Även små förbättringar är förbättringar för din sambos hälsa.

Anmäl
2016-02-24 19:37 #4 av: Zepp

Ha.. han är matlagningsintresserad och kär.. det går att spinna vidare på!

http://www.lchfrecept.com/

Eh.. ja, en plåtbit med plastskaft är ingen kniv!

En kniv är en kniv är en kockkniv!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-02-28 14:19 #5 av: Regulus

Om han inte kan leva utan potatis - låt honom äta potatis. Börja med att ta bort socker, bröd, pasta och andra stora kolhydratkällor.

Anmäl
2016-02-28 16:44 #6 av: Pytteliten

Just nu står det en potatisrätt i ugnen där en hel del av potatisen är utbytt mot kålrötter. Jag tror det här blir bra med tiden!!!

Anmäl
2016-02-28 16:59 #7 av: Zepp

Matlagningsintresserad och kär.. det är en bra startpunkt.. det finns massor av goda bra råvaror förutom potatis och pasta!

Nästa gång ersätts kålroten utav rättika?Ler

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-02-28 18:08 #8 av: [tk1971]

Visa honom "Sockerfilmen".

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.