Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Går bara upp! HJÄLP!

2016-01-14 12:49 #0 av: Elinjohanna

Har nu för andra gången gett mig in på LCHF och dess fantastiska mat och livsstil. MEN! Jag har gått upp!😭
En vanlig dag börjar jag med en ägglatte
2 ägg
25g smältsmör
Vaniljpulver
2.5 dl vatten

Lunch
100g shiratakinudlar
60g bacon
10g gullök
Vitlök
Salt & peppar
1 dl créme fraiche

Middag
Fläskkotlett med bearnaise sås

Jag är 155 och vägde 87kg när jag började 1/1-16 och nu idag 14/1-16 väger jag 89.

Vad gör jag för fel ? 😱

Anmäl
2016-01-14 12:56 #1 av: rebz

Väger du dig vid samma tidpunkt på dagen? Bästa tiden är 15 min efter att man vaknat på morgonen när man varit på toa och innan man äter frukost. Sen att väga sig redan 2 veckor in i en ny kost är lite tidigt. Det är som att gå till gymmet och 2 veckor senare förvänta sig att man har gått ner 10kg pga allt jobb man lagt ned. Att väga sig ofta skapar mer stress än harmoni. Jag skulle tipsa om att du fortsätter med kosten och när du börjar känna att kroppen mår bra och känna förändring, väg dig då.

Anmäl
2016-01-14 13:56 #2 av: Hanveden

Kolla vikten ett par menscykler så ser du att vikten varierar en del upp och ned. Men äter du enligt tex GI-noll och inte får en nedåtgående trend kanske du skall vara orolig.

Gå in på tex:  http://halvalindha.se/  och  http://lchfingenjoren.se/

De damerna har skrivit mycket om att det kanske inte alltid är problemfritt att vara tex en sockerberoendeperson och gå ner i vikt.

Lycka till

mLCHFh  Cool.

Anmäl
2016-01-14 16:38 #3 av: ashe

Kolla här; Kostdoktorn, 5 snabba tips för viktminskning eller 18 utförligare.

Annars håller jag med hanveden och rebz. Det är normalt att man under en månad varierar i vikt 2-3 kg som kvinna.

Jag tycker maten verkar bra. Jag skulle skippat nudlarna men du måste äta så som det passar dig!

Så chilla, ställ undan vågen någon vecka och läs på hos kostdoktorn och linda och lchfingenjören. Kunskap är bra!

Undvik att läsa på för många ställen - förvirringen är stor om vad som är "Bra" lchf. LCHF är ingen kvickfix. En del går ner direkt, men de flesta av oss måste själva komma på vad som funkar för oss.
Anmäl
2016-01-15 09:15 #4 av: Cattis1963

Håll ut! Det kan ju ta ett par månader (eller mer) också innan kroppen har förstått vad det är frågan om och börjar bränna fett. Om man har "bantat" många gånger så vet inte kroppen än vad den ska göra med den "nya"maten (har varit med om det själv). Sen vill jag bara säga att det väl är helt i sin ordning att äta Shiratakinudlar på lågkolhydratskost. De är gjorda av konjakmjöl som är mjöl från en växt, Konjakknölkalla, och innehåller bara 3g kolhydrater/100g och 10 kcal/100g och är (vad jag vet) ett utmärkt alternativ till potatis, pasta gjord på durumvete, ris etc. Det finns också Sjögräsnudlar som är gjorda av tång (låter kanske inte så gott men är helt ok😉) som innehåller 2g kolhydrater/100g och 6kcal/100g. Tångnudlarna innehåller också en massa mineraler och aminosyror. De här är mer krispiga och fasta än Shiratakinudlarna och jag tycker att de blir godast om man blandar ner dem i T.ex. köttfärssåsen innan man ska äta så att de mjuknar lite. En portion på 100g kan vara lagom och ger då försvinnande lite kh, jämför med blomkål t.ex. som har 3,9g kh/100g, som ju dock innehåller en massa andra nyttigheter också. Är det någon som har några negativa erfarenheter när det gäller ovanstående nudlar och viktnedgång?

Anmäl
2016-01-15 16:25 #5 av: ashe

Jo, shiratakinudlarna är nog ok enligt innehållsförteckning mm. Men inte för mej, dels försöker jag verkligen minimera mängden kolhydrater, dels har de en viss triggervarning för mej och så tycker inte min insida om dem = förstoppning.

Jag menar verkligen att vi alla måste anpassa mat och ätande efter oss själv. Förlåt om jag uttryckte mig slarvigt.

Anmäl
2016-01-15 17:44 #6 av: Cattis1963

Jaha, vad äter du då som tillbehör till fettet och proteinerna om du "ratar" produkter med så få kolhydrater? För nåt tillbehör vill man ju i regel ha?
Jo, det är klart att man måste anpassa den mat man äter efter sig själv men är man ny på området (som jag var tills för några månader sen) vill man gärna ha något att gå på och då kan det ju bli lite fel om man säger att något inte är ok. fast att det är det. Det är nog förvirrande ändå med LCHF som det är😉

Anmäl
2016-01-15 18:05 #7 av: Zepp

Jag föredrar ett berg av grönisar!

Har alltid Shiratakinudlar hemma.. men det är för att min mor gillar pasta med köttfärssås!

Hon märker ingen skillnad.

Vanligaste tillbehören förutom olika råa eller kokta grönisar är surkål eller coleslave!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-01-16 10:11 #8 av: ashe

Förutom protein (fläsk, nöt, lamm, fisk, fågel, ägg, ost mm) och fett (smör och lite olja) äter jag sallad, vitkål, broccoli, blomkål, avocado, groddar, bönor ibland, selleri, fänkål, svamp, mer sallad..

Alla saker som jag tycker är gott och mår bra av. Bönor en liten sked och sallad en stor. Saknar inte pasta mm. Blomkålsris till köttfärsröran eller köttgrytan.

Anmäl
2016-01-16 10:47 #9 av: hemul

Jag tycker det är lite märkligt att du inte går ner, för det ser inte ut som särkilt mycket mat. Om du inte äter en mindre hink bea på kvällen då, men det förutsätter jag att du inte gör. Blinkar

Hur åt du innnan? Det var inte så att du bantade, åt extremlite då?


Anmäl
2016-01-17 09:58 #10 av: parsley

Äter du strikt LCHF och planerar det du ska äta efter din målvikt? Jag testade att lägga in det du ätit i kostbevakningen och utifrån de förutsättningarna såg det ut så.

Avvakta och se skulle jag säga. Ett par kilo är en naturlig viktvariation. Det kan ta 3-6 mån för kroppen att ställa om till fettdrift.

Byt gärna ut shiratakinudlarna mot någon grönsak. 

Grönsakstips:

  • Riv blomkål grovt och stek den ett par minuter i smör. Man kan också koka blomkålsris genom att hälla ner riven blomkål i kokande, lättsaltat vatten och låta den få ett uppkok.
  • Strimla zucchini med t ex osthyveln och lägg den i durkslaget. Salta och massera in saltet i zucchiniskivorna och häll över kokande vatten. 
  • Blomkål och broccoli kan användas till mos om man vill.
  • Vitkål kan stekas i strimlor eller användas till cole-slow.
  • Spenat är en lågkolhydratsklassiker.
Anmäl
2016-01-18 10:07 #11 av: Cattis1963

Undrar bara är det FEL att äta Shiratakinudlar eller varför ska man byta ut dem mot en grönsak? Jag fattar att man får mer vitaminer i sig om man bytar ut dem men mängden kolhydrater per 100g är det ju ingen större skillnad på. Sen ska man ju alltid variera sin kost men det går väl bra att käka nudlarna ibland? Jag tycker att de är ett helt ok alternativ om man t.ex. har köttfärssås. Då har man kanske ändå grönsaker i såsen som lök, tomat etc.

Anmäl
2016-01-18 10:18 #12 av: parsley

# 11 Det är klart du kan äta nudlar ibland och om du gillar dem. 

Anmäl
2016-01-18 11:37 #13 av: [tk1971]

#10: Varifrån kommer den uppgiften? Jag har läst på olika ställen att det tar typ en vecka.

Anmäl
2016-01-18 11:50 #14 av: Zepp

Det är de värsta omställningsbesvären som brukar vara en vecka.

Sen kan det ta ytterligare två veckor för hjärnan att ta upp till 70% av energin från ketonkroppar.

Musklerna tar ytterligare tid på sig och de ställer om till ren fettoxidation.. så beroende av hur glukosberoende musklerna varit så kan det ta månader.

Speciellt för de med kroniskt högt blodsocker.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-01-18 14:19 #15 av: parsley

# 13

Siffran 3-6 månader nämns i diskussionsgrupper på t ex facebook. Jag har tyvärr ingen noggrannare källa, mer än en känsla av det kan kan stämma.

Anmäl
2016-01-18 15:41 #16 av: OlgaMaria

Du kan testa att lägga till en pressad citron med vatten och en kopp kaffe eller grönt te och äppelcidervinäger. Allt sånt hjälper ämnesomsättningen att komma igång.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2016-01-18 19:32 #17 av: Zepp

Finns tydliga tecken som man kan känna efter!

Död råtta i munnen och riddarrustning!Galen

Döda råttan tar mellan en till tre veckor innan den försvinner, det är aceton och amoniak blandat.. beror på att man dels har en hög glukoneogens och att alla ketolysensymer inte är fullt uppreglerade som man andas ut överskott av ketonkroppar i form av acceton.

Riddarrustningen handlar om att det inträder ett tillstånd som kallas för"fat induced insulin resistance".. dvs kroppen ser till att inte musklerna tar hand om den lilla glukos då har utan reserverar detta främst för vissa delar av hjärna/njure och för alla röda blodkroppar.

För musklerna behöver uppreglera sin fettoxidationsförmåga, bland annat öka på carnitinensymerna och ofta bygga lite fler mitocondrier.

Är man däremot en vältränad maratonlöpare så brukar man redan ha hög fettoxidationsförmåga.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-01-19 00:45 #18 av: The_pearl

Ställ undan vågen och plocka fram ett måttband istället. Vikten kan stå still medan kroppen ändras i massor under tiden! :)
När man ändrar kost till lchf så ska kroppen anpassas och kroppen ska rensas på en massa skit.
Så förändringen kan ta tid.
Ät ordentliga portioner som du ska så kommer resultaten ska du se :)

Anmäl
2016-01-19 14:10 #19 av: Zepp

Oså.. för att dra #18s exempel ytterligare!

Det har hampat sig som så.. lite beroende på olika förutsättningar att vissa har stått still i vikt men minskat i midjan.. det är ett rätt bra tecken på en god förändring!

Oså.. vågar är fucking bad liars, då de inte kan mäta din hälsa.. minskat midjetmått är oftast en hälsosam förbättring.. iallafall om man hade en ansenlig midja innan!

Iomed att visceralt/abdominalt  fett oftast är en hälsorisk.. ett tecken på ohälsa/felaktig livstil/kost.

Är man kvinna och har mest fett på höften men inte så mycket på mitten så är det oftast inte lika mycket förknippat med ohälsa som kvinnliga könshormoner/god förmåga att föda barn och gott om energi!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-01-19 19:49 #20 av: Hanveden

I dag skriver LCHFingenjören på sin blogg om sina erfarenheter om kvinnans månadscykel...

mLCHFh  B-) .

Anmäl
2016-01-20 12:55 #21 av: KunskapÄrMakt

Alltså... 3 kilo för en kvinna är väldigt mycket! Ingen av mina tjejkompisar pendlar så mycket i vikt beroende på tid i månaden, tidpunkt på dagen etc. Känns nog tämligen hopplöst för TS att få sådana svar. Så kände jag iaf när jag hade en liknande fråga för ett par år sedan.

TS: Tycker det är riktig konstigt att du gått upp så mkt och har inget bra svar på varför. 

Anmäl
2016-01-20 13:38 #22 av: parsley

#13 Jag hittade faktiskt en källa på att det kan ta 6 månader. Anna Hallén skriver om det i ett blogginlägg. Hon tycker f ö inte att man ska vända sig till KiF, utan anlita en utbildad kostrådgivare istället. Glad

http://www.annahallen.se/lchf-for-viktminskning

Anmäl
2016-01-20 15:16 #23 av: nilu

Förmodligen bara jag, men det kryper i kroppen på mig när jag ser redogörelser ner till minsta gram av vad man äter under dagen. Jag får en känsla av Viktväktarna och ätstörning när jag ser sånt.

Som nån annan skrev, ställ undan vågen ett tag och ät dig mätt på den mat du äter, dvs väg inte maten eller dig själv. Strunta i  portionsstorleken,  tänk mättnad i stället.

Anmäl
2016-01-20 23:16 #24 av: Zepp

3kg på 14 dagar blir 1500Kcal extra varje dag utöver ditt vanliga kaloriintag.. detta borde du i så fall ha märkt.

Det blir en himla massa mat.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-01-21 04:08 #25 av: hemul

#23 Men om man inte väger maten man äter, hur ska man då kunna veta hur mycket kolhydrater man får i sig? Som alla vet kan det vara katastof att få sig bara några gram för mycket! </ironi>


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.