Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Mat - Livsmedel - Matfett

Kokosolja "farligt"

2016-01-14 08:49 #0 av: picapica

Är detta någon som har koll på om Maj-Lis Hellenius fortfarande hävdar att kokosolja är farligt?

Anmäl
2016-01-14 09:29 #1 av: trollslända

"Vad svarar du då på frågan om kokosfett är nyttigt?
–  Nej. Man kan inte utifrån den forskning som finns påstå att det är ett nyttigt fett. Men det beror ju på vad man jämför med. Palmolja är inte alls nyttigt och smör är också ett av våra mest onyttiga livsmedel, eftersom det innehåller mycket mättat fett och transfett. Kokosolja innehåller visserligen mer mättat fett än smör (90 procent mot 50 procent i smör) men med en något mindre skadlig sammansättning.
Men den som till exempel är vegan och alltså inte äter några mejeriprodukter får inte i sig så mycket mättat fett den vägen. Däremot får veganer ofta i sig bra fett från nötter och olja. I ett sådant fall tycker Mai-Lis Hellénius att matlagning med kokosolja kan rymmas i en bra kost."

http://www.icakuriren.se/artiklar/test-rad/20150806/kokosolja

Anmäl
2016-01-14 10:28 #2 av: [Indii]

Jag tycker att det totalt förvirrande att veta vilka oljor som är hälsosamma (till matlagning) eller ej.
Har länge använt kallpressad rapsolja att steka i eftersom det sades att den ska tåla högre temperaturer bra, men nu stämmer tydligen inte du längre. (Suck).
Kokosolja är ju som #1 skriver inte heller speciellt hälsosam med allt sitt mättade fett. Hörde ett radioprogram om detta att just denna olja fått sig ett "uppsving" på senare tid inte anses så hälsosamt alls.

Funderar nu på att gå över till smör, som ju i.a.f. ska tåla värme bra. Sen handlar det väl i första hand om i vilka mängder man använder produkterna, lite fett, oavsett form, är säkert ok!

Anmäl
2016-01-14 11:14 #3 av: Hanveden

Jag säger som Karl E Arfors de på KS skall höra med Sr Professor Göran Petersson Kemi och Kemiteknik, Chalmers

http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/181742/local_181742.pdf

Här finns mer vad Göran P publicerat...

https://www.chalmers.se/chem/SV/amnesomraden/kemisk-miljovetenskap/personal/goran-petersson

mLCHFh  Cool .

Anmäl
2016-01-14 11:40 #4 av: ManU77

#2 Mättat fett är inte onyttigt. Det #1 skrev var citerat från Maj-Lis Hellenius och hon har definitivt ingen koll på vad som är nyttigt eller onyttigt.

Kokosfett är riktigt hälsosamt om det är av god kvalitet, dvs kallpressat, virgin, ekologiskt och allt sånt (alltså inte det silvriga paketet i livsmedelsbutikerna). Smör och andra animaliska fetter, samt kokosfett, är riktigt nyttiga och hälsosamma. Finns ingen anledning att undvika dem.

Anmäl
2016-01-14 18:48 #5 av: Zepp

Maj-Lis Helenius har främst koll på vem som ger henne lön.. och de största är Pfizer, Pågens och Unilever.

Ett av hennes senaste forskningsprojekt handlar om vilket bröd som är nyttigast för diabetiker.. misstänker starkt att det är något utav Pågens?

Givetvis med Unilevers Becel på.. annars får hon ingen lön.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-01-14 19:05 #6 av: [Indii]

#4 Nej, inget fett är väl egentligen onyttigt i rätt mängd. (Äter ej LCHF, men håller nere lite på kolhydraterna.)

 Fortsätter väl att använda mina kallpressade kokos och rapsoljor till matlagningen, de hör väl ändå till de bättre alternativen antar jag.

Anmäl
2016-01-14 19:08 #7 av: Zepp

Ta rapsoljan på salladen i stället och använd kokosolja/smör/olivolja för matlagning.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-01-14 19:37 #8 av: [Indii]

#7 Olivolja till stekning? Trodde rapsolja är mer värmetålig än den?

Anmäl
2016-01-14 20:08 #9 av: Zepp

Det är ingen finess med kallpressad olivolja om du ändå skall hetta upp den.

Rapsoljan skall du inte värma alls iomed att det innehåller Omega-3.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-01-14 20:32 #10 av: Soeffia

Flytande oljor (helst kallpressade) ska du låta bli att hetta upp. För stekning, ugn och generell värma lämpar sig mättade fetter bättre eftersom de är stabilare. Ex på bra alternativ är kokosolja (inte silverpaket!), smör och andra animaliska fetter :)

Anmäl
2016-01-14 21:13 #11 av: [Indii]

Ok! Så de hälsonissar som bestämt hävdat att det är rapsoljan som är bäst att steka i är alltså ute och cyklar. Stor suck, här tror man att man valt rätt de senast åren, men icke. Nu hårdsteker jag visserligen inte maten, men ändå...

Anmäl
2016-01-14 21:16 #12 av: [Indii]

#10 Så kokosoljan ska alltså inte heller vara kallpressad?

Anmäl
2016-01-14 22:49 #13 av: ManU77

#12 Det handlar om hur stabilt fettet är vid upphettning och inte så mycket om det är kallpressat eller inte. Kallpressat innebär bara att det utvinns utan upphettning. Det är visserligen nyttigare då det inte utvinns genom upphettning, men när man ändå ska laga mat med fettet är det egentligen oväsentligt.

Mättade fetter är, precis som #10 säger, betydligt stabilare vid upphettning jämfört med omättade fetter. Därför är kokosfett, smör, ghee, och andra fetter med större andel mättat fett ett bättre val än de omättade.

Anmäl
2016-01-15 07:16 #14 av: picapica

Visst är det så Zepp. Efter inslaget igår i Gomorron världen anmälde jag inslaget för opartiskhet i Granskningsnämnden.

Anmäl
2016-01-15 07:23 #15 av: picapica

Menar så klart partiskhet! Och inslaget i SVT 1 var alltså med Hellénius.

Anmäl
2016-01-15 12:04 #16 av: Zepp

Kallpressade oljor är dyra, de går lika bra att steka med, men är då bortkastade pengar.

Sen så har Rapsolja en hög rykpunkt.. men innehåller en hel del vegetabiliskt Omega-3, som inte bör hettas upp.

Skall man fritera går det lika bra att använda silverpaketet.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-01-15 12:22 #17 av: nypisnina

Enligt Fredrik Paulun som skrivit boken - 50  genvägar till fettförbränning  (tror det var 50, dåligt sifferminne)  så är de bra hälsoeffekterna av att använda kokosfett (det i silverpaket) att steka i mycket större än de dåliga, så han förespråkar att gärna använda kokosfett att både steka i och tex poppa popcorn i.
Annan kokosfett också såklart.
Sen jag uteslöt raps och majsolja och började använda kokosfett, kokosolja och olivolja istället så mår jag bättre i kroppen. (Har en kronisk sjukdom)

Anmäl
2016-01-15 12:59 #18 av: [Indii]

Ok! Det var b.la. ovan nämnda Fredrik P som vurmade så för rapsoljan om jag inte missminner mig. (Kan har varit i programmet "Toppform"). Han visste väl inte bättre då.
Håller mig som sagt till Kokosolja och smör hädanefter. Tack för era svar!

Anmäl
2016-01-15 17:21 #19 av: Zepp

Det är det som är grejen.. dvs att inte sila mygg men svälja kameler!

Finns anndra oljor oxå som använts sedan hedenhös i andra världsdelar och då får lov att sägas var ofarliga att använda i matlagning/stekning.

Utan.. köper man en fin/dyr jungfruelig olivolja så är det helgerån att använda den vid stekning.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.