Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Plant baserad kost räddar liv.

2016-01-09 21:13 #0 av: aktagrottman

Är det inte bättre att äta en 100% plant baserad kost istället?
Läste i kostdoktorns flöde på fb om en doktor som räddar 1000 tals liv om året av att se till att patienterna bara äter plantbaserat. Är inte det klokt?

Anmäl
2016-01-09 21:36 #1 av: Tjeja

Plantbaserat? Hur skiljer sig det ifrån vegetariskt? *nyfiken*

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-01-09 21:45 #2 av: korseett

Korna äter plantor och jag äter plantorna. Det tycker jag är en utmärkt lösning

Anmäl
2016-01-09 23:24 #3 av: Zepp

Man kan äta en iallafall nästan plant based diet oxå och den kan vara hälsosam.

Det är bara bra mycket knepigare än en blandkost.

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=415074

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-01-10 10:49 #4 av: Christina48

Intressant studie. Totalkolesterolet går ner men tyvärr är det genom ett sänkt  HDL. Kan inte se att en diet med enbart vegetabilier ska vara överlägsen blandkost med förnuftiga val.

Anmäl
2016-01-10 10:55 #5 av: Christina48

Vegetarisk kan innebär att man förutom plantor äter ägg och mejeriprodukter, s k lakto-ovo. Vegetarisk kan också vara vegan där man inte äter mejeri eller ägg.

Plantbaserat i denna studie innebar att man åt bönor och spannmål men ändå begränsat med kolhydrater. Jämförelsegruppen åt en traditionell amrikansk kost med mycket kött.

Inte förvånad över resultatet men just inte någon vinst om högt LDL är vad man vill åt.

Anmäl
2016-01-10 11:43 #6 av: Zepp

Mnjae..!

"There is a dilemma relating to the proportion and source of fat, protein, and carbohydrate that constitutes the optimal weight loss and cholesterol-lowering diet. Newer dietary approaches for the prevention and treatment of chronic disease increase the consumption of fruit and vegetables but reduce meat consumption either directly as part of the dietary strategy1 or displace meat by advocating increased intakes of fish, poultry, and low-fat dairy foods.24 Running counter to this advice has been the promotion of low-carbohydrate diets with increased meat consumption for body weight reduction and also in the longer term for the prevention and treatment of diabetes and coronary heart disease (CHD). These diets not only challenge the concept that red meat intakes should be reduced but also reverse the dietary macronutrient profile with fat and protein as the major macronutrients and carbohydrates as the minor macronutrient. Such low-carbohydrate diets have been shown to be effective in inducing weight loss,1,58 reducing insulin resistance,7 lowering serum triglyceride (TG) concentrations, and raising high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) concentrations.1,5,6 However, the higher meat diets have not resulted in lower low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) concentrations, but have tended to increase LDL-C concentrations except when vegetarian sources of fat and protein were included.1 This lack of a benefit for LDL-C control is a major disadvantage in using this dietary strategy in those already at increased risk of CHD."

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=415074

En höjning av HDL är altså det mest förväntade resultatet oavsett veg/animal low carb och på det sänkta trg!

Det är för stort fokus på LDL.. vilket har sin historiska förklaring.. det var vad man hade att förhålla sig till förr.. och att man utvecklat mediciner just för det ändamålet.

Därav så dominerar läkemedelsstudier som handlar om att få ner LDL.. kallas för BIAS!

Modernare oberoende studier visar litta andra saker, den säkraste bedömningen är Tot/HDL, dvs non-HDL kolesterol.. det allra säkraste är APO-b/APOa1.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl