Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF för nybörjare

Rättika

2016-01-09 08:47 #0 av: Amify

Igår lagade jag rättikagratäng för första gången och blev väldigt imponerad av hur likt det var potatisgratäng i både smak och konsistens. Lyrisk kanske mer är ordet. Nu har jag googlat en del och insett att det finns massor av falska potatisrätter att göra med rättika, såsom hasselbacksrättika, klyfträttika, stekt rättika, rättikapommes. Ser fram emot att utforska dem alla! Har ni några speciella rättikarecept som ni vill dela med er av?

Anmäl
2016-01-09 08:53 #1 av: Siggebus

Njaaaeee - har inga recept direkt och har inte gjort så många rätter av det ännu.

Men när jag får köttbitar över så gör jag gärna pytt-i-panna med just rättika som jag tärnar och steker tillsammans med lök etc. Kan även blanda i grönsaker och steka med också - supergott! Givetvis stekt ägg och ett par skivor rödbetor också till - blir precis som vanlig pytt Glad

Anmäl
2016-01-09 08:57 #2 av: Amify

Bra tips! Jag gjorde min senaste pytt med squashbitar men de stektes sönder i pannan och blev alldeles trådiga. Ska byta ut mot rättika nästa gång! 

Anmäl
2016-01-09 09:11 #3 av: Siggebus

Jag tärnade rättikan rå och förkokte den så den skulle bli lite mjukare innan jag stekte. Men det går kanske bra att endast steka - men kanske det behöver lite mer tid då innan man lägger i det andra? Du får testa! :)

Anmäl
2016-01-09 09:20 #4 av: Amify

När jag har spanat runt på diverse recept verkar samtliga ha det där med förkokningen gemensamt, så du är nog rätt ute.  Igår förkokade jag den skivade rättikan i grädde med vitlök, salt och peppar väldigt länge (ca 20 min totalt) innan den gratinerades med ost.

Anmäl
2016-01-09 09:25 #5 av: hemul

Tycker ni verkligen det blir som potatis? Tycker det blir vattnigt jag. Kålrabbi tycker jag är mer stuns i. Eller kålrot, men då får man ju den starka smaken på köpet.


Anmäl
2016-01-09 09:37 #6 av: Amify

Min gratäng igår blev väldigt lik potatis! Kanske för att det kokades i grädde ca 20 min och sedan gratinerades i ugn i ca 30 min. Perfekt konsistens i skivorna. Beginners luck?

Anmäl
2016-01-09 10:58 #7 av: Siggebus

Jag tycker också det blir ungefär som potatis - absolut ingen stor skillnad.

Anmäl
2016-01-09 14:47 #8 av: JMW

Hmm..jag håller nog med hemul. Har provat rättika några gånger och kan inte fatta hur man kan tycka att det är likt potatis. Kanske ska prova igen och koka den i grädde som Amify gjort.

Anmäl
2016-01-09 16:35 #9 av: Veda

Mja, blir som potatisgratäng på hård potatis eller färskpotatis. Tyvärr! Rättikan är annars smakmässigt rätt. Jag har försökt att förkoka i grädde men det hjälpte inte. Men blandar man in lite annat i gratängen, kryddar upp den etc så blir det inte så tokigt. Men potatisgratäng smakar det inte. 

Anmäl
2016-01-09 20:32 #10 av: hemul

Vi som inte lyckats kanske borde prova igen.Förskräckt


Anmäl
2016-01-09 21:02 #11 av: angest

Jag har inte ens hittat rättika i butikerna här :/

Anmäl
2016-01-09 21:17 #12 av: VildaVittra

#11 Rättika är jättelätt att odla själv, det är ju egentligen samma art som rädisa, men en lagringsbar variant. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-01-10 00:49 #13 av: hemul

Får ha jäkla höga blomkrukor bara.Lipar

#11 Bor du på en liten ort? T.ex. Willys har alltid och lite större ICA brukar också ha.


Anmäl
2016-01-10 05:14 #14 av: VildaVittra

#13 Varför skulle man behöva ha det? Det finns ju en uppsjö av namnsorter med olika form och storlek. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-01-10 08:52 #15 av: Siggebus

När jag förkokar min rättika så tärnar jag den först (om jag ska ha det till pytt) och när den är lagom kokt så häller jag den varm i ett durkslag så den får rinna av ordentligt.  Ska man göra gratäng kan man ju skiva den innan kokning.
Jag kokar i enbart vatten och salt.

Anmäl
2016-01-10 09:07 #16 av: Vivisfaxarn

När jag gjorde Jansson på rättika blev det otroligt starkt. Kan det har berott på att jag grovrev den? Eller finns det olika sorter. Åt på häslohem en gång råriven rättika, inte stark! Verkar på alla här som det skulle funka bra.
I min ICA finns rättika, men i små korta, plastförpackade stumpar.

Anmäl
2016-01-10 10:43 #17 av: hemul

Alla tycker ju inte att det funkar bra. Men du, det här kanske är långsökt, men plastförpackade små stumpar och otroligt starkt, du kan inte ha fått pepparrot av misstag?


Anmäl
2016-01-10 13:32 #18 av: Veda

Rättikan brukar vara starkare i längst ner.  Men tipset om pytt i panna verkar lovande. 

Anmäl
2016-01-10 13:42 #19 av: Vivisfaxarn

Inte SÅ starkt! Min man frågade efter rättika och expediten sa att dom flesta bara vill ha en liten bit. Fast eftersom ingen annan verkar ha dessa problem börjar jag undra.... Tänker göra ett nytt försök, med en hel - inte en inplasats bit.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.