Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Hälsovinster

Ang. resistent stärkelse

2015-12-29 20:03 #0 av: [Indii]

Jag funderar lite på det här med resistent stärkelse: Om man låter kokt potatis svalna stiger ju halten av resistent stärkelse. Borde det inte vara samma sak med potatismjöl om man t.ex. använder det att baka bröd med? När brödet svalnar så återgår stärkelsen att vara resistent? Eller fungerar det inte så när det handlar om ren stärkelse? Bara en fundering, kanske helt tokig, men man kan ju alltid hoppas att det stämmer...?

Anmäl
2015-12-30 09:16 #1 av: Tripod

Det borde vara helt riktigt. För nåt år sedan var det mycket prat om detta, och många LCHFare äter dagligen en matsked potatismjöl utrört i kallt vatten för att det ska vara bra för magen.

Jag provade, men för mig var det inte bra. Jag gick upp i vikt då, men många andra klarade av det bra. 

Anmäl
2015-12-30 09:18 #2 av: Tripod

Tillägg.

Nyligen avlidne Per Wikholm skrev mycket bra och uttömmande om resistent stärkelse.

http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

Anmäl
2015-12-30 18:57 #3 av: Margareta

Det är bara en del som återgår till att vara resistent efter upphettning

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2015-12-30 20:18 #4 av: [Indii]

Ok! Stort tack för länken #2!

Anmäl
2015-12-30 21:22 #5 av: subcalva

Så här står det i ett informationsblad jag fick från Kockens när jag ställde frågor om mängden resistent stärkelse förra året. 

Finns det resistent stärkelse i potatismjöl?

Ja, om man äter potatismjöl utan att koka den så är 79g/100g resistent stärkelse. Dvs allt är resistent.

Finns det resistent stärkelse i potatismjöl som man

kokat?

Ja, till viss del. Om man använder potatismjöl i matlagning, kokar den och äter direkt så är mängden resistent stärkelse liten. Om man låter det färdiga livsmedlet stå några dagar så återbildas resistent stärkelse och då till en mängd av max 16g/100g. 

Anmäl
2015-12-30 22:36 #6 av: [Indii]

#5 Ok, tack! Läste att resistent stärkelse omvandlas till icke-resistent stärkelse vid +58 *, så rent hypotetiskt skulle man kanske kunna laga en maträtt eller dyl. med innehåll av b.la. potatismjöl under denna temperatur utan att rs börjar omvandlas!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.