Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Lite tankar om blodsocker

2015-12-19 08:55 #0 av: [tk1971]

Jag brukar kolla mitt blodsocker ibland, bara för att jag är intresserad. Mitt blodsocker brukar ligga relativt högt på morgnarna innan jag ätit nåt, ofta lite över 6. Men 1-2 timmar efter en (kolhydratsnål) måltid ligger det betydligt lägre, 4,8-lite drygt 5.

Jag läste för länge sen nån teori om varför vissa har högre blodsocker på morgnarna, men jag minns inte riktigt vad teorin gick ut på. Nån här som kan förklara? Eller är det så att jag ligger i riskzonen för diabetes om det nu ligger såpass högt på morgnarna?

Anmäl
2015-12-19 17:25 #1 av: [tk1971]

Inte en enda människa som vet? Hmm...

Anmäl
2015-12-19 18:06 #2 av: hemul

Sök på "gryningsfenomenet" så får du veta. En del har tydligen lite högre socker på morgonen, kroppens sätt att komma igång som det verkar. Det är inget farligt så länge du liggar bra över dygnet. En del diabetiker har det men tydligen också lowcarbare. I så fall (LC) brukar det vara det högsta värdet under dagen, precis som det verkar vara för dig.


Anmäl
2015-12-20 16:25 #3 av: Christina48

Lite över sex låter väldigt mycket...vad jag sett ger över 5.6 skador på blodkärlen ...

Anmäl
2015-12-20 17:55 #4 av: [tk1971]

#3: å andra sidan har diabetiker betydligt högre värden än så.

Jag bad min VC ta ett sånt där långtidsprov för nåt år sen. Sköterskan som ringde med beskedet sa att "du är inte i närheten av diabetes" eftersom långtidsvärdet låg på under 5. Och det var långt innan jag började experimentera med att skära ner på kolhydrater - och det i sin tur innebar MYCKET snabba kolhydrater under lång tid. Hur kan det komma sig?

Anmäl
2015-12-20 20:39 #5 av: Zepp

Det kan komma sig av att man är frisk.Förskräckt

När man äter stiger blodsockret till någonstans 7-8.. och efter 1-2 timmar är det nere vid fastevärdet igen.

Är man inte riktigt frisk så kan det vara förhöjt rätt länge.

HBA1c är hur mycket socker som kletat på dina röda blodkroppar, det säger något om ditt medelsocker de senaste månaderna.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-12-21 15:07 #6 av: hemul

#3 Om det alltid är det ja. Som Zepp sa är tillfälliga (måttliga) toppar inte skadligt. Det är t.o.m. naturligt. Det är så vi är konstruerade.


Anmäl
2015-12-22 15:47 #7 av: Christina48

5 i fastesocker är väl "mitt i prick" men inte särskilt bra om man vill ha "optimal hälsa". Normerna i Sverige är rätt generösa och hur frisk man vill va har inte så mycket med svenska vårdnormer att göra

Anmäl
2015-12-22 15:50 #8 av: Christina48

Mitt fasteblodsocker ligger på 4,2 och mitt HbA1c på 33. Jag avser trimma det ytterligare - inte genom att ha en stor andel fett i kosten men lågt i kolhydrat. Stärkelse förstör hjärnan och blodkärlen.

Anmäl
2015-12-26 22:02 #9 av: Zepp

När mängden kolhydrater minskar så ökar andelen fett automatiskt.

Det är det som kallas för HF!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-12-27 08:09 #10 av: Christina48

HF? Mjäe, Om mängden kolhydrater minskar  betyder det inte automatiskt att fettintaget blir högre. Paleo känner jag för.

Anmäl
2015-12-27 08:16 #11 av: Christina48

Jag håller oxå koll på fetterna. En av mina gurus är Jason Fung. Det är inget nytt han kommer med men sånt som är väl värt att hålla i minnet.

Anmäl
2015-12-27 08:46 #12 av: Christina48

Att äta en kost låg på protein belyses inte så ofta i debatten men är också ett sätt att äta som kan vara bra för en del.

Anmäl
2015-12-27 10:02 #13 av: subcalva

Jason Fung, är det han som är Jimmy Moores senaste guru? Funderar på om han i så fall står bakom Jimmy Moores mål för 2016 att fasta (dvs dricka < 100 kcal/dag) fler dagar än vad han ska äta?

Anmäl
2015-12-27 12:44 #14 av: Zepp

#10

HF = High Fat!

Om man drar ner på kolisarna och allt annat är oförändrat.. så stiger andelen av de andra per se!

Och ser man på det hela ur näringslära synpunkt.. protein är en byggsren, den bör man äta hur som helst om man vill ha muskler, benstomme, ensymer, hormoner litta annat smått och gott som är braigt att ha!

Återstår således kolhydrater, fett och alkohol som är rena energikällor!

Alkohol lämnar jag utanför och till din egen bedömning.. är man vuxen så känner man till fördelar och nackdelar med alkohol!

Återstår kolisar och fett som energi!

Tar man då bort en massa kolisar så kommer fett automatiskt att vara främsta energikällan.. dvs HF!

HF betyder altså inte att man äter smör med sked, eller att maten simmar i fett!

Som regel när många börjar med LCHF så har de rätt väl tilltagna fettdepåer.. iallafall är det vanligt att man vill reducera dessa, då tas om allt blir som man tänkt ansenliga andelar fett från depåerna!

Så HF är fettet du äter plus fette du tar från dina depåer!

Rätt ofta när man lägger om kosten så så äter folk mindre kalorier.. dvs de lägger inte till så mycket fett.. såvida de inte var fettskrämda förut!

Även de som var helt fettskrämda förut och lägger till fett tenderar till att äta färre kalorier!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-12-27 15:35 #15 av: Christina48

Jag har aldrig haft övervikt eller fetma ... jag är uppvuxen på lågproteinkost och har mått bra på det. Lågt fett också förstås. Det finns inga möjligheter att må bra på att äta en massa fett av vad slag det vara må. Är man sjuk och har kraftig övervikt kan det se annorlunda ut. En kost med nutrienter utan fett och överdrivet intag av protein mår de flesta bra på. Att övervikt och fetma blivit vanligt är beroende på felaktiga kostvanor,

Anmäl
2015-12-27 17:33 #16 av: Zepp

Man skall inte äta "en massa fett" på LCHF!

Utan det är fett som skall vara en hög andel av kaloriintaget.. dvs i E%!

Och vad jag vet så är det inte nyttigt att äta en massa av något!

Utan man skall helst äta sitt kaloribehov.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-12-28 12:49 #17 av: [tk1971]

Eftersom jag ändå inte är hungrig på morgnarna testar jag nu 16:8-fasta. Jag roade mig med att kolla blodsockret efter 16 timmars fasta, strax innan "lunch". Det låg på 4,5 vilket jag tycker är helt godkänt. Det är nog så att det högre värdet precis när jag gått upp på morgnarna beror på naturlig dygnsvariation.

Anmäl
2015-12-28 13:04 #18 av: Zepp

Gryningsfenomenet kallas det!

Det är alldeles riktigt din dygsrytm som triggar lite extra kortisol för att du skall vakna pigg och full av energi!

Det är så det skall vara och man behöver vara rätt snabb med att mäta om man är frisk för det sjunker fort.. det är diabetiker/insulinresistenta som kan ha problem med att morgonsockret är förhöjt en längre tid.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-12-28 14:04 #19 av: [tk1971]

#18: Då är det ju dumt att man ska infinna sig svintidigt på lab om man ska lämna blodsockerprov (som jag ska göra i morgon inför min hälsoundersökning nästa vecka). Det kommer ju att bli felvisande. Tänk om läkaren säger att jag har prediabetes och sätter mig på medicinering? Då säger jag nej tack.

Anmäl
2015-12-28 14:12 #20 av: Zepp

Mnjae.. då är det större risk att du får förhöjt blodsocker om du stressar kommer sent och rusar upp för trapporna!

Är du frisk så kanske den lilla förhöjningen varar en halv timme eller tills du börjar röra på dig, för då signalerar du att morgonstunden är över.

Dessutom så är inte fastesocker en säker diagnostisk metod för att faställa diabetes!

HBA1c är det dock.. det är ditt långtidsocker, dvs ditt genomsnittliga blodsocker under längre tid.

Vill man dessutom kolla om man är insulinresistent så är en glukosbelastning bra och gärna oxå en C-peptid, vilket är ditt långtidsinsulin.. typ!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-12-28 14:25 #21 av: [tk1971]

#20: Jag vet inte exakt vad de ska mäta, gissar att det är rätt många parametrar. Självklart kommer jag att fråga efter resultaten.

Anmäl
2015-12-28 14:32 #22 av: Zepp

Altså kommer du in med ett fasteblodsocker på 9-10 eller högre så kommer de att göra ytterligare undersökningar.. alternativt remmitera dig till diabetsmottagning.

Be att de tar HBA1c när de ändå håller på och tappar dig på blod!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-12-28 23:25 #23 av: hemul

Men Christina, äter du lite kolhydrater, lite fett och lite protein? Hur får du ihop det? Låter som om du lever på svältgränsen.


Anmäl
2015-12-30 15:00 #24 av: Tyroidea

Zepp, kan man få diabetes bara av stress? Jag har fått det för ett år sedan. Har hypotyreos sedan några år tillbaka och celiaki, så jag vet ju att risken ökar då för diabetes iaf. Jag har tagit Hba1c många gånger eftersom jag hade en släng av grav diabetes på slutet av sista graviditeten. Det provet har alltid legat bra ca 30.  Däremot har fastevärdet legat aningen högt i många år, 6,3 typ. Men sen för ett år sedan så fick jag en envis infektion som krävde 3 doser antibiotika... Och efter det fick jag diabetes! Jag är vältränad, har alltid varit normalviktig och går 20 000 steg om dagen och har ett blodtryck på 97/65 och blodfetterna är bra. Har ätit low carb i 6 år... Men det räckte tydligen inte. Tror du att det är antibiotikan? Doktorn tror att det är någon sorts stress och har sänkt levaxinet. Tar en massa probiotika och har börjat med potatismjölskuren...

Anmäl
2015-12-30 17:27 #25 av: Zepp

Om man säger som så.. diabetes får man när flera olika faktorer samverkar.. gener, livsstil och kost!

Fastevärden säger inte så mycket !

Glukosbelastning säger mer.. och den är vanligt förekommande vid graviditetskontroller!

30 på HBA1c är bra.. säger låg glykemisk belastning!

Sen om det beror på kost eller bra insulinkänslighet säger det inte så mycket om.

Ditt fastevärde kan bero på stress.. ditt HBA1c säger att det inte är någon fara på taket!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-12-30 17:56 #26 av: Tyroidea

Tack för svar! Men när jag fick diabetes så låg det helt plötsligt på 67! Nu har jag fått ner det till 37 med metformin. LCHF och motion har jag ju använt länge. Tyvärr verkade det inte hjälpa. Min läkare tror att det är ärftligt + antiobiotikakurer, stress och infektion som fick det att bryta ut trots att jag ju inte alls har det metabola syndromet. 

Anmäl
2015-12-30 17:58 #27 av: Tyroidea

HbA1C alltså! Fastvärdet på morgonen är inte alls bra, 10 ca.  Sedan under dagen ligger det bra eftersom jag ju som sagt ätit lchf i 6 år. Men gryningseffekten verkar vara väldigt stark på mig! Sen funderar jag på 16:8.  Hoppa frukosten. Doktorn gillar lchf men tror inte att fasta är bra... Man ska äta regelbundet är hans paroll. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. När jag testade en månad kände jag mig pigg. Ska fortsätta tror jag...

Anmäl
2015-12-30 18:24 #28 av: Zepp

Altså.. för det mesta så hr läkare rätt.. sen så gäller det att tolka dennes svar!

Jävligt dåliga och långa morgonvärden tyder på stress och dålig insulinkänslighet/ insulinresistens!

Samma gäller dåliga HBA1c!

Bra att läkaren begriper  vad lägre glykemisk belastning innebär.. så att hen kan ge rätt diagnos.. och medicin!

Sen så.. man kan mena så olika med fasta.. svält är alldrig/sällan bra!

16:8 är rätt naturligt på LCHF, typ två måltider om dagen!

Längre tids riktig fasta är främst för överviktiga!

Såå.. på så sätt kan jag hålla med läkaren, bäst är regelbundna mat/måltidsrutiner!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.