Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Övrigt

Jul igen, hoppa över fettet?

2015-12-13 05:02 #0 av: [Angelic]

Nu är det snart dags för julkäket igen. Då blir det förmodligen för mycket proteiner man stoppar i sej i ett par dar. Bör man hoppa över fettet i mesta möjliga mån i det läget eller bör man ändå trycka i sej fett i förhållande till proteinmängden?

Anmäl
2015-12-13 08:11 #1 av: fruktgumman

Jag hoppar inte över något fett och äter inte mer protein än vanligt heller. Julmaten är ju fet.

Anmäl
2015-12-13 08:15 #2 av: Siggebus

Hmmmm -trycka i mig fett gör jag inte annars heller. Väljer för det mesta det kött eller fisk som av naturen innehåller mest fett och skulle jag äta något väldigt magert kött så händer det endast sällan och om jag den dagen skulle få i mig "för lite" fett så är det ingen katastrof tycker jag. Möjligen att jag tillsätter lite mer fett men känner inte att det är nödvändigt vid enstaka tillfälle.

Ja visst - det blir ju kanske mer protein dessa dagar än vad jag normalt brukar sätta i mig men det är ju  högst tillfälligt så inget jag bryr mig så mycket om.

Jag gör dock som jag alltid gör  - undviker socker och stärkelse och väljer att äta det jag mår bra av.

Sillinläggningar i olika former gillar jag och där är ju socker men jag dricker ju inte spadet ur burkarna och det lilla jag får i mig accepterar jag.

Jag brukar äta typisk julmat i max två dagar - sen är jag trött på det.

Anmäl
2015-12-13 09:45 #3 av: Marliis

Varför skall man äta sämre bara för att det är jul?  Jag kommer i alla fall inte trycka i mig mer protein än vanligt.

Anmäl
2015-12-13 13:14 #4 av: Siggebus

Jag äter nog inte heller så väldans mycket mer protein än vanligt men kanske det blir något mer om jag tänker på att jag älskar lax, sill, ål etc och det tillsammans med kanske skinka, köttbullar, revben etc så ökar det nog lite i alla fall.
Men det är max två dagar för mig så det är jag övertygad om att det inte gör något i det stora hela Glad

Anmäl
2015-12-13 13:31 #5 av: [Angelic]

Personligen brukar jag äta något lite mer mat än vanligt till jul. Nu är det fetträdda personer som lagar maten, då finns ingen fettrand på skinkan etc :-) Normalt trycker jag inte mej fett heller, men jag vill gärna äta av julbordet så ska jag upprätthålla protein-fettbalansen blir det nog att trycka i sej fett ;-) Nåja, blir nog inte så farligt med det.

Jag undrar bara vilket som är bäst att göra när man äter mer protein än vad man behöver, med tanke på att överskottsprotein blir till glukos (rätt?). Hjälper det då att öka på även fettet i förhållande till proteinet eller är det bättre skippa fettet? Kalorimässigt är det ju bättre skippa.

Som du skriver, Siggebus, så behöver man kanske inte bry sej så mycket när det bara är enstaka ggr man fuskar. Kan ändå vara bra veta.

Anmäl
2015-12-13 18:54 #6 av: Zepp

Det är bara jul en gång om året, så det spelar nog inte så stor roll hur du gör de dagarna!

Du får här och nu tillåtelse utav mig att smaka på det söta som bjuds.. fast i rimliga proportioner.. iallafall om de trugar!

Men den tillåtelsen gäller bara 24/12-31/12! Skrattar

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-12-14 05:24 #7 av: [Angelic]

Wow, Zepp! Så lång tid? Generöst! :-)

Anmäl
2015-12-14 11:16 #8 av: villvaramed

det är väl om du är typ2diabetiker du måste tänka till och inte äta för mycket protein, för andra gör  inte några dagars överkonsumtion i proteindelen så stor skada. Som vanligt gäller -  ät till du blir mätt -  nästa gång du äter är när du blir hungrig,  som för mig ofta blir nästa dag .

Anmäl
2015-12-14 11:21 #9 av: Ny_fiken

Jag tänker aldrig på maten från ett dag till dag-perspektiv, utan fokuserar på hur jag äter i längden. Om du vet med dig att du troligen kommer äta mer protein de här dagarna så tycker jag du ska slå ut det över hela året - då blir det inte så farligt i slutändan =)

Anmäl
2015-12-14 15:33 #10 av: [Angelic]

#8 #9 Ja, jag tror jag ska ta några dagar och riktigt festa till det, det kan man unna sej en gång om året... eller två :-)

Tack!

Anmäl
2015-12-22 15:57 #11 av: Christina48

Skippa skinkan och korven och leverpastejen eller ät minimalt av det. Grisfettet ger dåligt kolesterol. Det finns bättre fetter om man känner att man behöver mer av det: kokos, fågel (anka, gås m fl). Gräsbetat kött med bra omegabalans. Feta fiskar.

Anmäl
2015-12-23 03:28 #12 av: [Angelic]

#11 Är grisfett sämre? Jag som äter ganska mycket griskött pga massa luft i börsen. Tack f tips!

Anmäl
2015-12-23 17:30 #13 av: Zepp

Beror på vad grisarna ätit.. är det mest spannmål så är det rätt mycket Omega -6.

Etter värre är det med kyckling.

Nötkött innehåller rätt stor andel enkelomättat fett!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-12-23 22:28 #14 av: Record

Är detta efterrätten, till allt ätande?

http://www.annahallen.se/komplikationer-vid-gbp

Skandal ! Storgråter

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.