Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Övrigt

Vilken kolhydrats grupp ger mest energi?

2015-11-16 20:05 #0 av: [Zachapacka]

Hejsan

Jag har en extremt tråkig skoluppgift som handlar om Proteiner, Fett och kolhydrater. En av frågorna är:

Hur indelas kolhydrater? Vilken av dessa ger mest energi?

Jag vet att det delas upp i stärkelse, kostfiber och sockerarter men vilken ger mest energi? Har letat massor men inte hittat något, någon som vet? Skulle vara jätte snällt om någon kunde svara :)

Anmäl
2015-11-17 01:24 #1 av: Zepp

Om det är hemkunskap så delar man in kolhydraterna i digesterbara kolhydrater och fibrer!

Varav de digesterbara ger mest energi.. iomed att vi kan tillgodogöra oss dem fullständigt.

Fibrer kan omvandlas i tjocktarmen till fettsyror, främst butyrat, acetat och propionat, men ger inte lika mycket energi per gram.

Är det näringslära så delar man in dem i monosackarider, disackarider och polysackarider.

Alla kan digesteras men polysackarider som kallas cellulosa (fibrer) kan vi inte smälta.

Polysackarider som kallas stärkelse kan vi däremot smälta.. en del bättre än andra och framförallt efter bearbetning och tillagning. 

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.