Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Proteinfråga

2015-10-25 12:21 #0 av: liljana

Nybörjarfråga igen.

Spelar det någon roll varifrån proteinet man äter kommer? Är det "bättre" protein i ägg kött fisk än i ost grädde osv? Jag äter ju en blandning av det förstås men om man ibland äter mindre kött fisk ägg kan man kompensera med protein från tex ost?

Anmäl
2015-10-25 12:51 #1 av: Zepp

Ja i princip.. betänk att det är det protein som kalvarna lever av och bygger upp sina proteinstrukturer!

Vill man äta minimum av protein men ändå få i sig alla essentiella aminosyror är det som regel bäst att äta kalven.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-10-25 16:12 #2 av: jiim

http://www.proteinkvalitet.se/

Detta är sidan du söker efter ;)

Typiska fullvärdiga proteinkällor: Kött, mejerier, ägg, senap (!)

Tex Kalv som Zepp föreslår. :D

typiska icke fullvärdiga proteinkällor: nötter, grönsaker, frukt, rotfruker, mjöl

Anmäl
2015-10-25 16:48 #3 av: liljana

#2 Det var en bra sida du länkade till

Anmäl
2015-10-25 17:25 #4 av: Zepp

Vet inte om jag skrivit det förut i någon tråd du startat.. krångla inte till det för mycket.. det handlar rätt lite om enskilda procent hit och dit!

I förstone handlar det om att äta riktig mat med näring, sen kan man utesluta de stora koliskällorna, alltid välja de fetaste och näringsrikaste livsmedlen.. oså på det lägga till mer fett om det behövs!

Det är mindshiftet som är den stora omställningen!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-10-25 17:41 #5 av: liljana

Jo idag får jag i mig tillräckligt fullvärdigt protein från kött

Men varför jag ställde frågan var ifall att jag är ute nånstans och om det går att ha såna där små-ostar med sig som kompensation, minns inte vad de heter men jag läste nånstans nån som åt sådana på resande fot.

Men... sen så läste jag i en annan tråd nån som skrev att proteinet i ost kunde hämma viktnedgång. Och därför tänkte jag att.. jaha protein i ost är inte lika bra som annat protein tydligen. För jag antar att protein i kött inte hämmar viktnedgång på samma sätt?

Jag vet att jag ställer jobbiga frågor men jag är bredare än lång känns det som och måste verkligen få bort lite kroppsfett. jag är bara 159 lång och vet inte ens min egen vikt. Jag vågar inte ställa mig på vågen. Vill inte ens veta själv hur illa det är.

Anmäl
2015-10-25 17:55 #6 av: Zepp

Du är så välkommen att ställa frågor.. så slipper andra, utan de kan läsa och ta till sig, det är detta vi har forumet till!

Och forumet är främst för råd och dåd om hur man gör om man vill äta LCHF.. det betyder då inte att alla borde/måste äta LCHF.

Är man "ute" så gör man så gott man kan.. det är vad du äter i snitt över en längre period som påverkar din homeostas/näringsstatus/hälsa mest!

Allt du äter "hämmar viktnedgången", dvs i slutändan handlar det om kalorier, när din aptit av homeostasen tar en bit av dina fettdepåer mellan måltiderna så blir du som regel inte lika hungrig och äter mindre kalorier.. tills din homeostas anser att nu får det vara nog med dränering utav fettdepåerna!

Självklart om du får i dig all annan essentiell näring under tiden.. och det är detta som oftast är det knepiga i vår moderna matkultur.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-10-26 07:30 #7 av: LenaK63

#5 Baby Bell-ostar menar du nog. Sådana och ölkorvar var det som fick vår början med LCHF att funka. Hade alltid dessa med i handväskan eller i bilen. Lätt att ta till när suget blev för starkt.

Anmäl
2015-10-26 07:54 #8 av: liljana

#7 Jaa Babybel var det ju! Ölkorv har jag aldrig testat heller faktiskt. Äter väl korv rätt sällan också för övrigt.

Anmäl
2015-10-26 12:13 #9 av: liljana

Nu har jag "tvingat" mig till vägning ändå. Jag vill ändå ha någon slags koll om jag framöver minskar i vikt något.  Man ser ju mest på kläderna antar jag men ändå.

Jag tippade på 100 kg och det var en ganska bra gissning. 3 hekto fel bara. 99,7 väger jag.  Rätt mycket till min korta längd. Antagligen har jag varit uppe på 3-siffrigt innan. Jag har ju rätt drastiskt slopat kolhydraterna så något vattenkilo kan ha försvunnit även om jag inte märker någon skillnad.

Anmäl
2016-01-13 10:59 #10 av: liljana

Hejsan. Det var längesen jag skrev här nu. Men jag kör på som vanligt med bra mat och vägde i morse 85 kg. Jag är rätt nöjd från att vara farligt nära 100 strecket 26/10. Det är ju nästan 15 kg som är borta. Och jag har ätit så mycket god mat i jul och nyår men inget godis. Men jag trodde jag skulle gå upp lite över jul ändå med tanke på all maten men det har jag inte gjort.Skrattar

Anmäl
2016-01-13 18:51 #11 av: Zepp

Jupp.. det är det luriga med att äta mest riktig mat.. man kan tappa kilon fasten man äter gott och är mätt!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-01-13 18:58 #12 av: hemul

Fast det där med vegatabiliskt protein är inte så enkelt som att se till att få i sig alla aminosyror ("fullvärdigt protein"). Vi kan tillgodogöra oss betydligt mindre av det vegetabiliska än det animaliska. Jag har t.o.m. sett uppgifter på att vi lättare tar upp protein från kött än från fisk.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.