Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Självhushållning LCHF?

2015-09-21 20:00 #0 av: aktagrottman

Jag spånar lite kring att leva ett extremt hållbart och även sparsamt liv.

Och funderar lite kring LCHF.
Jag tror att det finns några parametrar som är rätt viktiga om man vill leve enkelt billigt och självförsörjande.

1: Gå ner till en normal vikt. Allt överskott kostar kcal.

2: Ät LCHF. Håller orken och mättnaden uppe trots att kcal behovet inte täcks alla dagar.

Men detta är ju bara två verktyg. Som kan göra det något lättare.
Skulle det bli lättare att leva självförsörjande om man fokuserar på protein och fett.
Än om man fokuserar på kh och protein?
Eller kvittar det?

Anmäl
2015-09-21 22:29 #1 av: korseett

Självförsörjande betyder ju att du skaffar din mat själv utan att handla. Ett gäng höns, några kor och får fixar det. Men det förutsätter att du kan det mesta om att driva jordbruk, att kunna förädla produkterna själv och såklart slakta, ta tillvara på köttet och förvara det.

Anmäl
2015-09-21 22:38 #2 av: aktagrottman

Ja alltså har man tillgång till några hektar är det ju en baggis.
Jag leker med tanken att klara det hela på max 2000 kvm + natur.
På fyra - sex personer.

Kunskap det lär man sig med tiden.

Anmäl
2015-09-21 22:56 #3 av: korseett

Mja kunskap om djur får du allt se till att skaffa före. Erfarenhet får du med tiden. Det är inte mycket du kan ha på 0,2 ha. Möjligtvis höns och kaniner, knappast några får ens. avsättningen för gödsel måste du ha så ett visst antal hektar i spridningsareal om du tänker dig klövdjur.

Anmäl
2015-09-22 10:50 #4 av: Halvdansken

Som #3 säger, 2000 kvm är inte mycket. Vi har 3500 och tror inte att vi skulleklara det. Tänk på att du behöver plats till uppbevaring av maten också, speciellt om du ska slakta själv. Alltså nån form av uthus eller liknande.

I självhushållninsperspektiv är det egentligen bättre att vara icke-LCHF, då man kan odla underjordsgrönsaker som är enkla att lagra.  Jag skulle inte fixa att slakta ett får tex.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.