Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

kolhydrater

2015-09-06 17:04 #0 av: fiskenihavet

Hej.
Vad är egentligen skillnaden mellan kolhydrater och sockerarter? Bör man hålla sig undan begg delar? Feks om en vara innehåller 50g kolhydrater men 0g sockerarter. Hue förhålla sig til det?

Anmäl
2015-09-06 18:11 #1 av: Leramani

LcHf =  låga kolhydrater högt fett.  Enligt vårt sätt att se saken bör man inte äta så mycket kolhydrater och med LcHf äter man minimalt med kolhydrater.  Socker är en sorts kolhydrat.  Alla kolhydrater fungerar som socker för kroppen.

Anmäl
2015-09-06 18:13 #2 av: hemul

Frågar du t.ex. Robert Lustig så är skillnaden stor. Blinkar

Definitionsmässigt är kolhydrater det övergripande begreppet. Kolhydrater delas in i sockerarter och stärkelse. Sen kan sockerarterna delas in ytterligare ytterligare och även stärkelsen på sätt och vis. Ska man vara noga är det vi kallar fibrer också kolhydrater men av en typ som vi inte kan bryta ner.

Kolhydrater är alltså allt som är uppbyggt av sockerarter. Stärkelse skiljer sig från sockerarterna genom att det då är frågan om långa kedjor av glukos, polysackarider. Det är alltså strukturen som skiljer stärkelse från druvsocker. Båda består av enbart en sockerart, glukos .

Enka sockerarter, som glukos och fruktos, skulle man kunna kalla de minsta kolhydratbyggstenarna. Antingen kan de förekomma enskilt (druvsocker respektive fruktsocker) eller också kan de kombineras med varandra (sackaros, vanligt bordssocker) och glukos kan också bilda de här långa kedjorna som vi kallar stärkelse. Men byggstenarna är alltid en eller flera av en handfull enkla sockerarter.

Om nu vissa är mer skadliga för kroppen än andra, det kan nog ingen här svara på. Men frågar man Lustig så är svaret ja. Glukos och stärkelse är han inte så oroad av,  bara fruktosen i form av vanligt socker och High Fructose Corn Sirup.


Anmäl
2015-09-06 19:19 #3 av: Zepp

Om man förenklar det lite så är Svenska (EUs?) livsmedel märkte med kolhydrater som är digesterbara.

Det enda undantaget är sk sockeralkoholer.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.