Kanel.
Undrar vilken sorts kanel ni använder, vilket märke?
Jag använder kanel i kaffet så det blir ju ofta.
Jag har 2 burkar av kockens, den ena är ekologisk och där står det
Jauhettu, på den andra står det Cinnamomum Cassia.
Är det någon av dessa som är äkta ceylonkanel?
Ingen av dem är ceylonkanel. Jauhettu är finska och betyder malen.
/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus
Du kan köpa Urtekrams kanel t ex. Finns på vissa matbutiker, eller på nätet.
/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus
Jag köper från Kryddtorget. http://www.kryddtorget.se/
Tack för svaren. Jag ska åka till Coop och se om dom har rätt sort.
Frågade på Willys, dom har inte en susning.
Jauhettu! Nu fick jag lära mej ett finskt ord också.🙂
Köper min ceylonkanel från Urtekram på Ica Kvantum. Åtminstone här i Östersund har dom en hel avdelning med deras grejer.
Jag använder Sonnentor Ceylonkanel.
Har varit en vända i stan och hittade hel äkta kanel från Urtekram på Coop,
den malda där från Urtekram var fel sort.
( Köpte också vaniljpulver Urtekrams ekologiska 10 gr för 21:50,
brukar få betala 34:90 för det i lilla glasburken också 10 gram.)
Till sist Citygross och där fanns malen kanel Spicemaster, Cinnamomum
Zeylanicum 45 gram kostade 31:95.
En hel vetenskap detta med en liten krydda.
Vad är skillnaden på alla dessa kanelsorter?
Cassiakanel är en billigare sort och den är en rulle. Ceylonkanel är "äkta kanel" och rullar sig i två rullar.
/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus
Cassiakanel innehåller mycket mera kumarin, ett gift, farligt för levern i stora doser.
För vuxen lär dosen vara 1½ tsk per dag utan risk, enligt Livsmedelsverket.
Är det inte den till vänster?? Två rullar
Det jag visste är att ceylonkanel är flera lager, så jag antog att det var två rullar när jag läste #9. Men det stämmer som #12 skriver.
/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus
Den äkta som är till höger i bild är lätt att klämma sönder med fingrarna,
den vänstra falska är stenhård men den har ju legar i mitt skåp rätt länge.
Idag bad jag Willys att ta hem äkta kanel.
Läste att barn under 5 år inte bör äta den falska kanelen, alltså
ingen kanelbulle med falsk kanel till barn under 5 år.
#11 Gift och gift. Har man inte mutationen av CYP2A6 genen som ger en låg aktivitet så tål man rätt mycket kumarin. Personligen har jag klarat kring 15g kassiakanel dagligen under två år utan förändrade levervärden, inte för att jag rekommenderar att man prövar.
#16
Hur mycket kanel använder du? 1-2 msk per 40 bullar? Inget större problem med kassia såvida de inte äter alla bullar på en gång.
Jag tänker mest på att det är onödigt att använda den falska bara för att den är billigare, det är ändå ingen stor kostnad att använda den äkta eftersom mängden
vi använder är ganska liten. När man sen ser på innehållet av kumarin i den äkta
ceylonkanelen så varierar det mellan 10,4-26,1 mg/kg, medan i kassiakanelen(falska) är kumarinhalten 2.700-3.540 mg/kg.
Kumarinhalten i kassiakanelen(falska) är alltså 150-250 gånger högre.
Jag väljer alla gånger den äkta nu när jag vet innehållet av kumarin.
#17 Alltså, hur får man i sig 15g kanel dagligen??
#18 Ja, jag tror inte man behöver vara rädd för att äta kassiakanel då och då. Men jag använde det väldigt mycket tidigare och det känns inte längre bra att använda det på samma sätt i den utsträckningen.
/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus
#20 Det är ju väldigt mycket kanel, men ok. :)
/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus
#20 Menar du på fullaste allvar att du satte i dig 2½ msk kanel och nästan 6 dl havregryn på en enda måltid? Eller blandar du ihop vikt och volym nu?
**Surface of Velvet
**Core of Steel