Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat

Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Frågelåda - MinMat

äggmjölk

2015-09-02 12:47 #0 av: side98

Älskar äggmjölk men efter att jag råkat ur för en riktig magsjuka vågar jag inte dricka den längre. Till saken hör att jag bor i Spanien och äggen är inte säkra här att äta råa. Finns det något jag kan göra med äggen för att förhindra att jag får i mig bakterier ? Går det att vispa upp äggen och frysa in och på så sätt få bort ev. salmonella ?  Räcker det att hälla kokande vatten över äggen ? Eller något annat tips ?

Anmäl
2015-09-02 13:08 #1 av: mirai

Salmonellabakterierna sitter på skalet=ändtarmsbakterier från hönan. Så om du häller kokhett vatten på ägget dödar du bakterier. Kokhet=minimum 60grader C. Samma princip som när du pastöriserar mjölk. Snabb upphettning/snabb nerkylning. Frysa bort salmonella, nej!

Anmäl
2015-09-02 13:13 #2 av: Leramani

Tillägg till #1 :  Häll kokhet vätten över ägget - i skalet.  Ät inte ägg där skalet hade sprickor,  för att undvika salmonellabakterierna.

Anmäl
2015-09-02 18:44 #3 av: side98

Tack båda, # 1 och 2. Skall genast börja med att hälla kokhett vatten över äggen.

Anmäl
2015-09-03 00:15 #4 av: ashe

Citat från finska livsmedelsverket:

Kan det finnas salmonella i ägg?
Bara vissa typer av salmonella, t.ex. Salmonella Enteritidis, kan förekomma inne i ägg och hållas vid liv där. Under vårvintern 2009 har smitta av Salmonella Tennessee påträffats på äggproduktionsgårdar i Finland. Salmonella Tennessee överförs inte från hönan till den inre delen av ägget. Om hönan bär på salmonellasmitta, kan det via avföring finnas salmonellabakterier på äggskalets yta. Det här förhindras genom god produktionshygien och kontroller.

Så tyvärr kan nog salmonella finnas inne i ägget. Gör äggröra istället?

Sen kan ju salmonella finnas i det mesta. Kött, grönsaker mm. En gammal engelsk regel var: "Boil it or peel it or leave it. Tillaga, skala eller låt bli!


Anmäl
2015-09-03 08:31 #5 av: side98

Jodå, äggröra är gott och det gör jag också. Men äggmjölken gjorde att jag kände mig mätt väldigt länge, lätt att ta till lunch eller frukost. Ska försöka kolla med någon myndighet här hur vanligt de är med salmonellasmittade ägg.

Anmäl
2015-09-07 08:20 #6 av: Sindri

#4 av: ashe
Men säger du inte emot ditt eget citat nu?
"Salmonella Tennessee överförs inte från hönan till den inre delen av ägget. Om hönan bär på salmonellasmitta, kan det via avföring finnas salmonellabakterier på äggskalets yta."
Då borde det väl funka att hälla kokande vatten på ägget?
Jag bor periodvis i Spanien och har ställt frågan här om äggmjölk. Fick till svar att det kokande vattnet man häller ägget när man gör äggmjölken skulle vara tillräckligt.

Anmäl
2015-09-07 11:09 #7 av: Eron33

Tror det var 2 olika bakterier hon pratade om den ena i och den andra på utsidan! Om man läser inlägget kan jag tolka 2 olika namn på salmonella eller?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.