Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

Timjan

2015-08-30 20:02 #0 av: fiskenihavet

Hej. Jag äter ganska mkt timjan. Får aot ont i magen. Vet att det är mkt kostfiber i kryddan. Vet ni om det är mer eller mindre än i feks sallad? Är det dåligt att få i sig "mängder" av fiber?

Anmäl
2015-08-30 22:12 #1 av: hemul

Men... äter du lika mycket timjan som du skulle äta sallad?


Anmäl
2015-08-30 22:41 #2 av: fiskenihavet

Nr 1. Nej... Trodde att det var så uppenbart att jag inte behövde specificera det.

Anmäl
2015-08-30 23:58 #3 av: hemul

Nä. För att eventuella fibrer ska spela roll måste man nog äta väldigt stora mängder.

Vet du säkert att det bror på timjan då? Är det bara när du äter det som du får ont i magen?


Anmäl
2015-08-31 09:13 #4 av: fiskenihavet

Nr 3, tack för svar. Har lagt merke till att magbesvär kommer när jag äter timjan, ja. Jag är känslig för mkt i matvägen. Också i små mängder. Fiber är ju inte bra, men jag känner att timjan inte borde slå ut så. Det är ju inte billaster ift mängder, liksom.

Anmäl
2015-08-31 10:25 #5 av: parsley

Timjan har ju använts som medicinalväxt tidigare. Den verkar mest ha använts för att bota förkylningar odyl, men den kanske även påverkar matsmältningen? Det kanske är något annat ämne i timjan än fiber som påverkar dig?

Anmäl
2015-08-31 10:25 #6 av: ashe

För misstänkt matkänslighet gäller att vara noggrann. Trist om man utesluter något som man gillarLedsen.

Det som gäller är: isolera och upprepa.

Lite svårt med en krydda, men testa timjan, smör och ägg t ex. Testa först att det du väljer till är ok för dig. I detta exempel smör och ägg. Testa helst två eller tre gånger. Sätt sedan till timjan nästa gång du testar. Reaktion? Vänta någon dag och testa timjantestet igen. Reaktion?

Låt bli timjan i en vecka eller två och testa igen.

Verkar det som att du reagerar på timjan, testa timjan med något annat. t ex fisk.

Det är grymt svårt att komma på om man är känslig för viss mat. Så svårt att hålla allt annat man äter likadant under testperioden.

Timjan innehåller ju en del fibrer men också mycket eteriska oljor och annat. Så nog kan man kanske vara känslig för timjan men det behöver inte vara fibrernas fel.

Vill du ha den goda smaken kan du kanske testa timjanolja. Fyll en burk med färsk timjan, lite hackad. Fyll på med god olja. Låt stå några dagar. Sila bort timjan och kvar är en god timjanolja.

Timjanolja från hälsokostaffären är mycket starkt. Den är ångdestillerad och används droppvis. Gör egen istället.

Anmäl
2015-09-01 01:14 #7 av: hemul

Tror mer på oljorna eller något annat. Fibrer måste du ju få i det mycket mer från annat, förutsatt att du äter vegetabilier öht alltså.


Anmäl
2015-09-01 09:38 #8 av: OlgaMaria

Du kanske äter en del timjan ibland men är du van att äta timjan på regelbunden basis? Timjan har bakteriedödande och virushämmande egenskaper så det kan hända att det händer mycket i din mage då du äter det.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.