Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Varför funkar det så?

2015-08-27 16:21 #0 av: cinajo

Jag har en kompis på mitt jobb som äter precis hur onyttigt och fel som helst. Hon tycks aldrig ha med sig riktig lagad mat till jobbet utan det är alltid panpizza, färdiglasagne, pasta alfredo och allt vad de heter dessa frysrätter som man värmer i mikron. Mätt blir hon aldrig heller utan kilar över på kiosken 20 meter bort och köper på sig kexchoklad och snickers som hon snaskar på under eftermiddagen. Ändå är hon alltid sugen på kanelbulle till 15-fikat.

Och denna kvinna är smal - riktigt smal.  Och träning är hon helt ointresserad av. Hon har rätt dålig kondition, det märker jag när vi ska gå de fyra trapporna till en gemensam vän. Hon blir helt slut.

Men varför är människan då så smal? Hade jag ätit som henne hade jag varit stor som ett hus.

En kalori är ju en kalori, och en kolhydrat är en kolhydrat. Fuskar jag med lite frukt så syns och känns det direkt.

Tar vissa personers kroppar inte upp kolhydrater? Det måste ju vara så?

Anmäl
2015-08-27 16:23 #1 av: Kneko

Alla är olika. Alla har olika ämnesomsättning. Jag kan äta ganska mycket skräpmat utan att gå upp i vikt. 

Sen vill jag uppmärksamma att ätstörningar finns. Menar inte att just kvinnan du snackar om måste ha det, men det finns en risk att hon kan ha det. Därför är det väldigt svårt att spekulera i varför just Hon inte går upp i vikt.

Anmäl
2015-08-27 16:24 #2 av: Stephanie

Förmodligen äter hon mindre totalt sett under dagen. Så att själva mängden kalorier hon får i sig är mindre än för någon som äter hela portioner varje dag. Så gör jag i alla fall. Jag äter hur mycket skräp som helst men går aldrig upp i vikt, och det förmodligen eftersom jag egentligen inte får i mig så mycket ändå. 

Anmäl
2015-08-27 16:26 #3 av: tlover

Vissa har en mer eller mindre aktiv ämnesomsättning.

Vissa har också fler smårörelser (tex att stå då man pratar i telefon istället för att sitta m.m

sen så kan folk äta mindre än vad man tror då dom kanske inte äter så mycket hemma.

Det har antagligen inte så mycket med just kolhydrater att göra.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-08-27 17:19 #4 av: hemul

Det är verkligen orättvist. En familj jag känner äter så där, bara junk. Är det hemlagat så är det typ makaroner och bacon.  Massor av pizzahämtning. Alla är smala ink 3 barn. Mamman tränar väl lite, pappan går inte ett steg i onödan.

Inte för att jag skulle vilja leva på junk, men just lättheten i att kunna äta vad fasiken som helst...

Tror lite som Stephanie, att de kanske äter mindre totalt trots allt. Plus genetisk disposition.


Anmäl
2015-08-27 17:25 #5 av: Stephanie

Ja, det är faktiskt väldigt skönt att kunna äta vad som helst... Jag har aldrig någonsin behövt fundera på vad jag äter med vikten i åtanke. 

Anmäl
2015-08-27 17:27 #6 av: hemul

Behövde inte jag heller när jag var ung. Det kommer som en överraskning! Skrattar


Anmäl
2015-08-27 17:29 #7 av: cinajo

Hm.. har lite svårt att tro att hon får i sig mindre totalt sett. Jag har ju varit hemma hos henne många gånger och vi har känt varann länge och hon lastar ju pasta på höjden på tallriken och dränker allt med ketchup. Makaroner med olika tillbehör är nog nästan den enda "maträtt" jag sett henne laga till.

Anmäl
2015-08-27 18:12 #8 av: hemul

Äter hon alltid så där fettsnålt då? För då kan det bli väldigt stor volym utan att det blir så mycket kalorier.


Anmäl
2015-08-27 19:22 #9 av: tlover

#4 Bara för att man är smal så betyder det inte att man lever hälsosamt. Det är antagligen inget att vara avis på.

#7 Fast vet du om hon äter då ingen är där? Vissa glömmer att äta om dom inte blir påminda av tex nån annan, en matrast el liknande

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-08-27 20:40 #10 av: OlgaMaria

En kalori är möjligtvis en kalori för en person. Dvs det spelar roll för oss alla hur mycket kalorier vi stoppar i oss, men det är helt olika hur vi hanterar dessa kalorier. Det finns också studier på att vi förbränner olika bra på olika sorters kost. Vissa bränner faktiskt bättre på lågfettkost, och andra bränner bättre på högfettkost. Generellt är lågkolhydratkost bäst för flest, men som sagt, inte för alla.

Sen har ju vissa hög ämnesomsättning och andra har låg. Så vissa kan äta väldigt mycket mer och ändå inte lägga på vikt. Vissa har ju också en sjukligt överaktiv sköldkörtel - hypertyreos - och då kan man ibland äta hur mycket som helst och ändå gå ner i vikt.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-08-28 07:41 #11 av: Sarah-S

#0 Det där var jag fram tills jag passerat 27 år Looser

Och smal var inget bevis på hur jag mådde

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

Anmäl
2015-08-28 12:15 #12 av: odezza

Jag var smal till jag närmade mig de 50. Det spelade ingen roll vad för skräp jag stoppade i mig, inget hände med vikten. Plötsligt märkte jag att vikten började smyga sig uppåt, ett halvår senare fann jag LCHF, som tur var.

Men hade jag god hälsa under mina första nästan 50 år? Nej, depression, migrän, ständiga förkylningar, ständig trötthet som ledde till utmattningsdepression, jag orkade inte motionera, mm mm. Nu, efter 9 år på LCHF mår jag mycket bättre, orkar till och med motionera lite!

Att vara smal är inte alltid samma sak som att ha god hälsa!

"still lost in space and time"

Anmäl
2015-08-29 10:49 #13 av: NiklasTyreso

#10 De flesta mår bäst på lågfettkost,det är därför Livsmedelverket rekommenderar det, lågfett med fleromättat fett och långsamma kolhydrater. Sedan finns det såklart undantag, som inte syns när man räknar statistik på stora grupper och räknar ut medelvärden och standardavvikelser i på hela gruppens hälsoförbättring.

Jag kollar blodfetter och levervärdena varje år, lever nyktert och mår bra på långsamma kolhydrater, men med gillat av frukt (inget vitt socker) och fleromättade fisk och vegetabiliska raps, linfrö och olivolja. Då får jag prima blodfetter och levervärden!

Men när jag åt smör och fet mjölk ett halvår då ville läkaren sätta in statiner! Jag kommer inte experimentera med mättat fett igen, för min kropp fungerar bäst på Livsmedelsverkets rekommendationer.

Anmäl
2015-08-29 11:06 #14 av: OlgaMaria

#13 Du borde läsa på om kolesterol. Fett från mjölkprodukter innehåller en del naturligt kolesterol och dina kolesterolvärden kan öka om du äter det. Men kolesterol i sig är inte farligt, tvärtom. Kolesterol är nyttigt och livsnödvändigt för kroppen.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-08-29 11:12 #15 av: OlgaMaria

http://www.svd.se/mattat-fett-inte-sa-farligt

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.