Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning

Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Motion & träning

Andfåddhet och motion (ej omställningsbevär)

2015-07-29 15:28 #0 av: mange97

Hej!

Jag har kört LCHF i 2,5 år.  Är en 35årig man. Strikt med kosten i början, för att vara ganska moderat nu. Ibland kanske det tippar över till att vara "inte LCHF" men ändå lågt på kolisar. Typ 100gram under jordgubbsäsong m.m. Men oftast så ligger det under 50.

Hur som helst så upplever jag att jag har "dålig kondition". D.v.s. jag blir andfådd och pulsen går upp rejält om jag springer några meter, eller om jag går i trappor m.m.  (detta både under strikt, moderat och "fusk"-läge)

Innan jag började med LCHF kunde jag ändå springa en 4 kilometer innan det blev riktigt segt.

I övrigt mår jag kanon (det är därför jag fortfarande kör den kosten), och jag kan gå promenader långa sträckor utan att bli så andfådd - så jag får ju motion.

Någon som har tips eller förslag på vad det kan bero på och vad jag kan göra för att kunna springa åtminstone korta sträckor utan att helt klappa ihop. 

//Mange

Anmäl
2015-07-29 15:36 #1 av: Inkanyezi

Det verkar ju som om det skulle kunna bero på att du är otränad.

Jag skulle i ditt läge nog ta kontakt med sjukvården och kolla upp med en hjärtspecialist, om du inte är säker på att det helt enkelt beror på att du inte har tränat särskilt regelbundet. Det är bra att få koll på att det är okej innan man sätter igång och hårdtränar, men träning gör att syrsättningen blir bättre, och lungvolymen som används brukar också bli bättre, genom att lungorna töms bättre vid utandning.

Jag tror inte att det egentligen har någonting att göra med vilken makronutrient som överväger i din kost. Det är nog snarare precis som du säger: "dålig kondition".

Anmäl
2015-07-29 17:36 #2 av: mange97

Tack för svar. Tror dock det finns något annat bakom också, annorlunda känsla på andfåddheten/pulsen jämfört med när jag "gick på kolisar". 

Så... tacksam för fler svar och erfarenheter. 

Anmäl
2015-07-29 20:55 #3 av: Halvdansken

Hur mycket tränar du?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2015-07-30 02:51 #4 av: hemul

Förstår inte riktigt. Blev det så här när du började med LCHF och har hållit i sig sedan dess eller har det tillkommit senare?


Anmäl
2015-07-30 10:03 #5 av: mange97

Ja, det blev så när jag började med LCHF. Tänkte det var övergångsbesvär alternativt att det är en längre sträcka att bli "upptränad".  Sen har jag sett det lite som "ett pris man får betala" för att må bra i övrigt. Men det börjar kännas för besvärligt och funderar på om nåt är lurt...

Kontaktar läkarn idag om besvären så det förhoppningsvis blir ett arbetsprov. Men med risk för att de kommer säga "börja du med vanlig kost så ordnar sig nog allt skall du se (och ta ett par alvedon när du ändå håller på)" vill jag kolla först om det är någon som har samma erfarenhet och eventuellt förslag på lösning.

Anmäl
2015-07-30 10:12 #6 av: Inkanyezi

Jag tror inte att läkaren kommer att ge några kostråd med det innehållet, eftersom det knappast kan förväntas hänga ihop med det du beskriver. I alla fall tror jag att man är ute och cyklar om man skulle ge sådana råd.

Det var därför jag föreslog att kolla hjärtat, och det du nämner om arbetsprov hänger ganska intimt ihop med det. Jag tycker att det är klart rationellt att kontakta läkare, och vid arbetsprov bör EKG vara uppkopplat med mätning av syrsättning. Det görs faktiskt som en del i undersökningen av cirkulationen, och det är rimligt med en ultraljudsundersökning av hjärtat och dygns-EKG.

Det du beskriver liknar mer att det skulle kunna finnas problem med cirkulationen, och det tycker jag att man absolut ska kolla upp.

Anmäl
2015-07-30 11:55 #7 av: mange97

Tack för alla svar.

Kontaktade just VC och receptionisten trodde inte arbets-EKG var aktuellt. Det behöver man bröstsmärtor för att de skall göra.   Spirometri (lungkapacitet) pratade de om borde vara aktuellt om det ... Men det är först om tre veckor jag har den tiden.

Några kommentarer på detta upplägg?

Anmäl
2015-07-30 12:01 #8 av: Inkanyezi

Den vanliga gången är att man talar med sin husläkare eller vilken annan allmänläkare som helst om problemen man upplever, och sedan är det läkaren som bedömer om man bör göra en djupare undersökning, och då kan man få remiss till specialist (som Hjärt-Kärlgruppen).

Det är osannolikt att din vårdcentral har egna resurser för det. Man går nästan alltid via allmänläkare och remiss, men du kan ju kolla om du vill göra den kollen utan att först få remiss.

Anmäl
2015-07-30 12:04 #9 av: Zepp

Kan ha att göra med kostomläggningen oxå!

Då pratar vi främst om saltbrist!

Dvs i så fall handlar det om lågt blodtryck.

Om trycket sjunker så ökar frekvensen.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-07-30 12:09 #10 av: mange97

Tack Inkanyezi.

Zepp: Har du egna erfarenheter av detta med saltbrist?

Anmäl
2015-07-30 13:42 #11 av: Zepp

Näe inte jag själv.. däremot är det flera lågtryckare som fått problem och varit tvungna att akta sig noga.

Insulin har tex den egenskapen att det stimulerar vattenretention i njuren.

Med mer vatten i blodet så stiger volymen och därmed trycket.

Retentionen går till på så sätt att njuren återupptar mer salt, och vatten följer med via osmos.

Hur som helst det är rätt lätt att kolla, ta en tesked vanligt salt i ett glas vatten, drick detta!

Går tillståndet över inom en timme så var det saltbrist.. dvs egentligen lågt blodtryck!

Oså kan man mäta sitt blodtryck oxå, iallafall så har du uteslutit de skälen till ditt tillstånd!

Som sagt vad.. man får utesluta det ena och andra.. som du vet, det är knappast någon ide att konsultera en läkare med allt för difusa symptom!

Kan man däremot säga.. att gör jag ditten så händer datten.. då kan hen dra några slutsatser och ta lite olika prover!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-07-30 19:43 #12 av: Effie

Jag har inte lågt blodtryck, jag har ganska usel kondition - men jag kan märka skillnad i orken från dag till dag; ibland studsar jag uppför trapporna, ibland är ett knappt märkbart uppförslut jobbigt. Jag tror att det handlar om salt och särskilt magnesium. Jag är inte säker, men det är inte farligt att testa.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2015-08-01 22:36 #13 av: mange97

OK. Testar saltgrejen vid tillfälle. Har magnesiumtillskott också som jag ligger lågt med när jag käkar mycket sallad, men kan ju prova att öka det med.  Lagom tester i väntan på läkartiden. Jag återkopplar, om inte förr, så efter läkarens utlåtande...

Anmäl
2015-10-18 07:44 #14 av: mange97

Hej forummedlemmar!

Nu har det vart en hel del turer. Men jag sammanfattar och avrundar tråden (Tack för alla tips).

Blodprover togs, visade ingen påverkan på hjärtat. Men syresättningsmätning visade på låg syresättning (80%)

vilket föranledde en lungröntgen. Där syntes något vilket ledde till en skikt/magnetröntgen några veckor senare.

Där syntes inget. Senare syresättningsmätningar visade heller inte på några problem (98-99%). Röntgen bekräftade också att hjärtat var normalt.

Vilket gör att jag tränade förbi den där värsta anfådda känslan, samtidigt som jag mäter blodtryck och syresättning 

(köpte egna sådana prylar för några hundringar) och allt är normalt, även om övre trycket är väl lågt (kanske p.g.a min längd)

Joggar nån kilometer om dagen nu utan problem... tyngst precis i början, då känns det som det är "nåt fel", men det går över efter nån minut...

Så, LCHF verkar inte vara inblandat i nåt negativt, annat än möjligen "startkänslan" vid motion som är annorlunda p.g.a. det är ett annat bränsle som används...

Fridens,

Mange

Anmäl
2015-10-18 10:23 #15 av: Zepp

Ja det tar en stund innan full fettförbräning har kommit upp i fart.

Så man kör lågintensivt tills man känner att man kommit in i andra andningen.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-10-18 12:15 #16 av: Inkanyezi

Jag tror att resonemanget närmar sig pudelns kärna. LCHF är en metod som tvingar kroppen att bränna fett, eftersom man tar bort kolhydraterna men är frikostig med fett. Det gör att cellerna måste bygga mitokondrier för att förbränna det enda bränsle som erbjuds, och det kan ta lite tid.

För den som tränar mycket, ex. elitidrottsmän, blir fettförbränningen ändå hög, även om man kolhydratladdar. Kolhydraterna räcker ändå inte särskilt länge som bränsle när man behöver ta ut mycket energi under lång tid.

Så LCHF är lite av en genväg, där vi tvingar våra celler att bränna fett, genom att inte ge dem tillräckligt mycket av andra makronutrienter för att fettet ska kunna sparas. På så sätt medger också LCHF lättare uttag ur fettlagren, vilket är ett bärande skäl för många som följer dieten. Man kan alltså göra sig av med överflödiga energilager om man ser till att det är ont om kolhydrater.

Det är så klart bra för den som har drabbats av metabolt syndrom, som leder till ohämmad fettinlagring, och det uttrycks ibland som att LCHF i sig skulle stabilisera vikten eller få den till någon slags önsketillstånd, utan att man behöver göra något särskilt utöver att hålla koll på fördelningen av makronutrienter.

Kanske presenterar vi en lite väl förenklad bild av hur det funkar, men själva principen är att om man bara ger kroppen en slags bränsle, så måste den använda det, och den anpassar sig. Efter omställningen, som kan ta olika lång tid och vara olika besvärlig, så funkar man bra utan det överskott av kolhydrater som är vanligt i de flestas kost.

Anmäl
2015-10-19 15:31 #17 av: susannjohansson

hej. jag  upplever samma sak o inget fel på hjärtat alls hos mej  utan det måste ha med kosten att göra  om man får i sej för lite av något. håller själv på utforska det men det är exakt beskrivning andfådd pulsen går upp o även att man får som mjölksyra i benen som man skulle tränat hårt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.