Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Vilket pajskal är bäst?

2015-07-19 15:31 #0 av: angest

Vilket pajskal är bäst till matpajer tycker ni? Jag ska ha en fyllning av bland annat salami och fetaost. Jag vill gärna att pajdegen ska bli lite frasig. Men det går kanske inte med lchf? Jag vill i varje fall inte att det blir som en omelett eller tunnpannkaka.

Har någon ett bra recept?

Anmäl
2015-07-19 15:42 #1 av: Sindri

Så här gör jag:

30 gram kokosnötmjöl
1-2 msk sesamfrö
1 msk psyllium
1 tsk bakpulver
75 gram smör
1 äggula
½ dl vispgrädde
Kör i matberedare och platta ut i form. Låta kallan i kylskåp, nagga och grädda skalet i 200 ca 5 min.
Funkar till alla matpajer jag har testat och är grymt gott.
Har precis små krustadformar som jag skall fylla med trattkantarellstuvning och ha till förrätt.

Anmäl
2015-07-19 15:43 #2 av: yeahsica

Jag gillar den här pajdegen: http://www.paleoskafferiet.se/broccolipaj-med-bacon-tomat-och-champinjoner/

Anmäl
2015-07-19 15:51 #3 av: angest

Tack #1 och #2.

I båda recepten ska det vara sesamfrön. Tror ni det går att byta mot något annat? Jag vet inte, men jag har fått för mig att sesamfrön bara är en massa omega-6 och då känns det ganska onödigt att köpa hem en stor förpackning och kanske resten aldrig blir använt.

Anmäl
2015-07-19 15:55 #4 av: Sindri

Om du tänker baka annat så är sesamfrön väldigt användbart. Det är också gott att panera i sesamfrön och riven parmesanost.
Men så lite sesamfrön som man får i sig är det nog inte någon större hälsorisk.

Änglamark har en påse som jag inte tycker är så stor.

Anmäl
2015-07-19 15:57 #5 av: angest

ok tack

Anmäl
2015-07-19 18:05 #6 av: LaRose

Krossar ni sesamfröna i mortel? Jag gillar inte riktigt de hela i recept, då munnen blir påmind om dom hela tiden och man måste tugga och känna sesamsmaken för sig...

Anmäl
2015-07-19 18:15 #7 av: Sindri

Nej, jag kör hela degen i matberedare, men tror inte fröna blir så värst krossade.

Bakar mycket bröd och kex med dem, men har aldrig störst av smaken.
Men är det skalade sesamfrön du köper?

Anmäl
2015-07-19 19:00 #8 av: hemul

Jag vet inte, men jag minna att WAPFs fettsidor står att sesamolja innhåller nån antioxidant som gör att den inte oxiderar så lätt och kan t.o.m. användas för att förbättra egenskaperna hos andra oljor. Det hindrar ju inte att det fortfarande blir mycket omega-6 förstås, men gör den ändå mindre skadlig än andra liknande oljor.

Hittar inte artikeln nu på deras hopplösa sajt. Här nämns ivf det om antioxidanter och värmetålighet.
http://www.westonaprice.org/health-topics/the-skinny-on-fats/#composition


Anmäl
2015-07-19 22:22 #9 av: angest

Jag var på Willys och kollade på garant ekologiska sesamfrön och de innehåller 11.5 gram kh. Kan det verkligen stämma?? Enligt minmat.net är det ju under 5 gram? Vad är rätt?

Anmäl
2015-07-19 23:27 #10 av: Sindri

Änglamarks har 5,5 g står det. Det är som med så mycket annat, det finns olika värden. Var de kanske oskalade? Men enligt Fineli så innehåller sesamfrön med skal 6,9 gram.
Spelar det egentligen så stor roll? Är du så superkänslig för kolhydrater? 1-2 msk i en pajdeg - hur många kolisar blir det egentligen i en pajbit? Du måste se helheten.

Anmäl
2015-07-20 17:21 #11 av: angest

Jag vet inte hur känslig jag är.  Jag är rätt överviktig än och vill bli av med fettet på kroppen nån gång och försöker därför vara strikt, goddissugen jämt, så trött på ägg och bacon som jag äter jämt. Paj är väl inte bästa att äta iofs, men ja. Jag ska på coop där dom hade änglamarks.

Usch vad negativ jag lät men det känns lite tungt just nu.

Anmäl
2015-07-20 19:17 #12 av: Sammet1

Men skippa pajskalet då! Lägg det du hade tänkt ha som fyllning direkt i en smord ugnsform, och gör en gratäng av det! Med eller utan äggstanning.

Anmäl
2015-07-20 19:40 #13 av: LottaLisa

Själv använder jag detta recept från lchfgourmet, såå smarrigt!

http://www.lchfgourmet.se/lchf-recept-/ost-skinkpaj/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.